Igen, lenn, délen

2011. augusztus 18. 14:28

Ő is visszakérdezett, hogy az én hazámban mennyit kell dolgozni egy ház felépítéséért. Mondtam, hogy nem öt hónapot, hanem ötven évet. Nevetett, mert azt hitte, viccelek.

2011. augusztus 18. 14:28
Tóth Richi
Policity

„Lenn, délen azért mégis más a helyzet. Kicsit más, és erről nem szólnak a hírek. A Kanári-szigetek Spanyolország egyik legelmaradottabb régiója gazdaságilag, szinte egyedüli bevételforrása a turizmus. Ha el hisszük azt a dogmatikus mondatot, hogy „kevés a turista”, akkor abból következhetne az a megállapítás, hogy crisis van. De a nyolc Kanári-szigeteki reptér összforgalma 18%-al nőtt idén, a tavalyihoz képest. A turista tehát jön, nem is kevés, a turizmusra berendezkedett „canario”-k csak becsületből panaszkodnak, mert a híradásokból hallják, hogy criris van, akkor crisis van.

Lenn, délen azért munkalehetőség is van, igaz; munkanélküli is. Csak lehet, hogy a munkanélküli nem keresi a munkát. Mert ott is ismert a munkanélküli-segély intézménye. Négy évvel ezelőtt ez az összeg havi 500 euró volt, mára ez lecsökkent havi 400 euróra – mert crisis van. És abból vidáman el lehet élni, még lenn, délen is; főleg, ha hozzájön egy kis fekete vagy egy kis szürke.

De ha a munkakereső fiatal és a munkalehetőség találkozik, akkor számunkra meglepő dolgok születnek. Egy, a Madrid-i rendőr akadémiát fél éve végzett fiatal két hét alatt talált magának munkát, mára már irodavezető egy rendőrőrsön. Havi 2000 eurót keres, 26 évesen már a saját házát építi. Indiszkrétnek tűnő kérdésemre, hogy mennyiből is lehet itt felhúzni egy házat, azt felelte, hogy öt hónapot kell ezért neki dolgozni. Vagyis: tízezer euróból, öt hónap fizetéséből felépíti a maga kétszintes, 250 négyzetméteres házát, aminek felső szintje apartmanként fog szolgálni – mert van rá igény. Aztán Ő is visszakérdezett, hogy az én hazámban mennyit kell dolgozni egy ház felépítéséért. Mondtam, hogy nem öt hónapot, hanem ötven évet. Nevetett, mert azt hitte, viccelek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Back2theUK
2011. augusztus 19. 04:00
Egyébként én Formentera ház árait szoktam figyelni. (szintén spanyol sziget) Mininum 80.000 euro 1 házikó és nem a parton, hanem bőven benn a szárazon. Sz'al vmi tényleg nem klappol az ár összesítésével.
de karatna
2011. augusztus 18. 21:50
Budafok XXII. kerületben a Rózsavölgyben többen árulják a rezidenciájukat. Átlagban 400 millió forint (úszómedencével és étel-lifttel együtt) . Ezek az átlag emberek hány évig spóroltak, igaz egyik sem régebbi 15 évnél? Arra kiváncsi lennék, hogy ezeknek a szorgalmas embereknek az APEH mikor teszi fel a kérdést, hogy 15 év alatt mekkora is volt az adóköteles jövedelmük, amiből ezt összespórolták.
pretti
2011. augusztus 18. 21:29
Sebaj, a válság ellenére aki szeretne olcsó repjegyet venni Tenerife szigetére itt megteheti: http://teneriferepulojegy.hu/
füst
2011. augusztus 18. 21:05
Gondolom a lüke posztíró szarul beszél spanyolul, oszt nem értette, hogy szegény rendőr 5 hónapi lóvéja csak arra volt elég, hogy meglegyen a bankhitel önrésze. Innentől már csak 50 évet kell fizetnie a hitelt :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!