Csak egy a közös: Strauss-Kahn amerikai és francia szemmel

2011. július 08. 14:31

Amerika saját puritanizmusának csapdájában! A világ vezető hatalmának politikai életét megbénítja egy komolytalan magánügy!

2011. július 08. 14:31
Sylvie Kauffmann
Komment.hu

„Amerika saját puritanizmusának csapdájában! A világ vezető hatalmának politikai életét megbénítja egy komolytalan magánügy! Az empátia hiánya ellenére a francia Le Monde egyik legmagasabb eladási mutatóit érte el hála Clinton magánéletének legintimebb részleteit bemutató Kenneth Starr ügyész jelentésének. Ma a helyzet fordított. Vagy majdnem. Most ugyanis egy francia politikus került bajba. Amerika - minden rossz helyrehozójának szerepében - felforgatta a francia politikát azzal, hogy a lehető leglátványosabb módon, a nemi erőszak kísérletének vádjával letartóztatta a 2012-es francia elnökválasztások közvélemény kutatások szerinti legnagyobb esélyesét, globális médiaőrületet szítva, majd újabb pusztítást végezve a vádló hazugságainak felfedésével. Ismét: az empátia totális hiánya. (...)

Az amerikaiak - bizonyára történelmi okokból - másképp viszonyulnak az erőszakhoz, mint az európaiak. Számunkra nehézséget okoz megérteni az amerikaiak fegyverőrületét és a halálbüntetést is. Hasonlóképp, a bilincsbe vert vádlott nyilvános bemutatása - a két rendőr általi kíséret jól ismert képe a bíróságra menet - sokkolta a franciákat Strauss-Kahn ügyében, az amerikai igazságszolgáltatásban azonban bevett szokás. A franciák számára, akiknél a vádeljárás az ártatlanság vélelmén alapul, az amerikai jogrendszer kifejezetten vádló természetűnek tűnik. És a július 1-i fordulat, amikor maga az ügyész ismerte el, hogy az állítólagos áldozat szavahihetősége megkérdőjeleződött, szintén hihetetlen a franciák számára. Így működik a bűnvádi eljárás Amerikában: megvádol, aztán nyomoz, és ha a vád darabjaira hullik a nyomozás során, az ügyész inkább bejelenti azt nyilvánosan, mintsem a bíróságra menjen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. július 09. 06:15
Bocs, a szobalany sok mindenben hazudott, lehet, hogy egy drogkereskedo felesege, de a nemi eroszak vadja tovabbra is fennall..
kulakman
2011. július 08. 19:23
Van annak valami diszkrét bája amikor egy straussz kahn-t egy kaufmann próbál tisztára mosni!!
soelmo
2011. július 08. 17:52
Értem, csak a holokauszt-tagadás bűn....
dávid
2011. július 08. 15:55
" Így működik a bűnvádi eljárás Amerikában: megvádol, aztán nyomoz, és ha a vád darabjaira hullik a nyomozás során, az ügyész inkább bejelenti azt nyilvánosan, mintsem a bíróságra menjen" vajon ilyenkor a cikkiró kutat a témában, esetleg szakterülete, beszél hozzáértőkkel...vagy egy nagyon nem átlagos esetből általánosít és ír "jajafejlettnyugatbezzeg" cikkeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!