Baloldalazás

2011. június 06. 16:01

Bono a Beautiful Day című számban megjelölte már a haladók politikájának origóját.

2011. június 06. 16:01
Pető Péter
Pető Péter
NOL

„Ideje kimondani, hogy a baloldal nem a feltétel nélküli adakozás politikáját támogatja a XXI. században, ahogyan az néhány fölöttébb aktív politikus nyilatkozataiból kirajzolódik. Hogy a haladók meritokráciát képzelnek el, amelyben mindenki tehetsége és teljesítménye szerint részesül a javakból, ám ennek szükséges feltételeként tekintenek az esélyek egyenlőségének megteremtésére. Alapvetően ott, ahol az esélyek még elvileg teljesek: a gyerekeknél.

Ezért követi vakon a modern baloldal Tony Blair szentháromságát: az oktatást, az oktatást és az oktatást. Innen tekintve az Orbán-kormány intézkedéseinek igenis létezik haladó alternatívája. Persze fölöttébb egyszerű ellavírozni az Orbán-összes – általában indokolt – tagadásával, ám az efféle koncepció nélküli „baloldalazás” legföljebb 100 napos programokhoz, ingyenes BKV-elmebajhoz és további populista ígéretekhez vezet, semmint értékvezérelt politikai program kikristályosodásához.

Bono a Beautiful Day című számban megjelölte már a haladók politikájának origóját: »Taníts! Tudom, nem vagyok reménytelen eset! Érj el! Tudom, nem vagyok reménytelen eset!« Ha a baloldali politikusok a »Visszacsináljuk!« felkiáltással reagálnak az orbáni ámokfutás egyes lépéseire, s csupán pozícióharccal múlatják idejüket, akkor a magyar progresszió sírját ássák tovább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miertnememlekszem
2011. június 07. 11:10
fú gyerekek a népszabó nagyon modernizálódik,legközelebb Sas József mellett esetleg Justin Bieber is föllép az mszp-kongresszuson és arra csápolnak a Feri-fan nyugdíjasnénik.
Honfi-fi
2011. június 06. 19:37
Tökikém ! Az a te mázlid, hogy Bono, nem tud magyarul, mert ha olvasná ezt a baromságot, amit megpróbálsz belerőszakolni a dalszövegébe, az első lenne, aki elküldene anyádba.
byby
2011. június 06. 19:21
Ráadásul a U2 dala kb. arról szól, hogy a fószer (Bono) elvesztette mindenét, ezért igazán szabadnak érzi magát. Tényleg kurva nagy ideológiai válságban lehet a baloldal, ha folyton benézik a Beautiful Day-t. (Évekkel ezelőtt egyik kongresszusokon ez volt az egyik zene.)
civilina
2011. június 06. 17:58
"Az új adórendszer, valamint a kormány szociálpolitikája szegényellenes." Az új adórendszerrel nagyon nincs kibékülve a balliberális oldal. Érvelése nem is lehetne populistább, amikor arról harsog, hogy csak a gazdagokat jutalmazta vele a kormány, ezzel állítva ellenségképet a szegények elé. Pedig az új adórendszer sehol sem mondja ki, hogy aki ma minimálbérért, vagy ahhoz közeli javadalmazásért dolgozik, annak élete végéig nincs lehetősége magasabb jövedelemre szert tennie.Úgy gondolom, van abban némi ösztönzés, ha a munkavállaló minél nagyobb jövedelemre törekszik, mert adózás szempontjából annál jobban jár. Leegyszerűsítve a dolgokat: minél többet dolgozik valaki, annál többet kereshet. (Nem úgy a szocializmusban, amikor ennek a reménye sem volt meg, ugye, kedves posztkommunistáink?) Véleményem szerint, építhetünk bármilyen rendszert, ha nem akarunk dolgozni benne, sohasem fogjuk tudni felépíteni, és a jólétről meg ne is álmodozzunk. A kormány politikáját is szegényellenesnek minősíti a cikk írója. A posztkommunistáknak 12 év állt rendelkezésükre, hogy javítsanak a szegények helyzetén, ehelyett végérvényesen és kilátástalanul beledöngölték őket a reménytelenségbe, a társadalom széles tömegét tették szinte földönfutóvá, miközben vidáman progresszíven adóztatták a gazdagokat, ja, és ehhez még eladósították az országot. Akkor most felesleges álságosan ajvékolni a szegénység miatt, amikor semmit sem tettek ellene!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!