Szereti Isten a cunamit?

2011. április 23. 12:49

A világ nem normális, mert szenvedés van benne.

2011. április 23. 12:49

„Ott volt-e Ábrahám, Izsák és Jákob Istene Auschwitzban? Észreveszi az irgalom atyja az éhínségeket? Hallja-e földrengések idején a föld repedéseibe zuhanók sikoltását? Miért nem segített a szökőár sújtotta térségben, aki a Vörös-tengert ketté tudja választani?

A világ nem normális, mert szenvedés van benne. Nemcsak a születés és a halál okoz szenvedést, de a légellenállás, a gravitáció, a munka, az ölelés is, mert ott a szenvedés a dezoxiribonukleinsavunkban, félrecsúszott nyakkendőinkben, a mozdulataink között, a tányérunkon; ez a zenében a szubdomináns, a fizikában az entrópia, a szerelemben a féltékenység, a gyermeknevelésben az aggodalom.

Nem csupán apró boldogságokra vágyunk, a szenvedéstől szeretnénk szabadulni. A fájdalomcsillapítás és az ergonómia korát éljük, ám ha elnyomjuk itt a szenvedést, előjön amott; aki nappal kikerüli, felriad rá éjszaka.

Az emberi életút passió.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Sarolta
2011. április 24. 17:12
Megnéztem az emailjeimet, és ez jött - meg kell osztanom veletek, a témához vág: Krisztus „hitével hegyeket mozgat meg az ember java érdekében, ezzel szemben a bűnös ember, Isten ellensége megbontja a természet egyensúlyát és föld- és tengerrengést gerjeszt”. Így fogalmaz I. Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka húsvéti üzenetében, amely az erkölcsi és természetes rossz közötti „misztikus kapcsolat” jellemzőire mutat rá ismét a környezetvédelem témáját helyezve a középpontba. Húsvéti üzenetében a pátriárka napjaink katasztrófáira irányítja a figyelmet, amelyek sajnos nem mutatják a feltámadt Krisztus iránt érzett öröm- és reményteli jókívánságainkat. A bűn megbontja a harmóniát minden kapcsolatban, még akkor is, ha a tudósok szerint a „rossz útra térés jelei nincsenek kapcsolatban a természeti jelenségekkel. Itt a kapzsiság, a mohóság, a gazdaság iránti csillapíthatatlan vágyról van szó, a szegénység iránti érdektelenségről, amelyet kevesek túlzott meggazdagodása is okoz”. Bartolomeosz pátriárka értelmezése szerint a világot a természetből fakadó rossz erők súlyosan megsebezték és erőteljesen megrázták. Itt a közelmúltban történt földrengésekre és szökőárra, továbbá a nukleáris katasztrófára gondol. Emellett a világot a terrorizmus és a háborúk miatti emberáldozatok is tovább sújtják. Krisztus feltámadása azonban egy valódi esemény – hangsúlyozza húsvéti üzenetében I. Bartolomeosz pátriárka –, amely a híveknek bizonyosságot jelent és az embereknek lehetőséget ad arra, hogy bármivel szembe tudjanak nézni. Minél teljesebben és mélyebben megéljük Krisztus feltámadását, annál jobban kihat életünk az emberiség és a természetes környezet javára. A természeti tudományok még nem mutatták ki az emberiség újjászületése és a természet megújulása közötti kapcsolatot. Az ember, aki újjászületik Krisztusban, megerősíti a bűn által felborított természeti egyensúlyt is. Közeledjünk a feltámadt Krisztus életszentségéhez, hogy kegyelme által le tudjuk csillapítani a természet erőit és a világban működő erkölcsi rosszat. A feltámadt Krisztus mindig követendő példa legyen számunkra, és a hit és az engedelmesség pedig hozza el az üdvösséget az ember számára” – írja húsvéti üzenetében I. Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.
T. Sarolta
2011. április 24. 17:01
még valami, bocs: az internet óta itt is sok lehetőség van a megtérésre, mert amit sokáig nem tudtunk, itt megtalálhatjuk. Pl.: http://metropolita.hu/ ez is egy klassz oldal, sokoldalú és a katolikussal - szinte soha - nem ellentétes
T. Sarolta
2011. április 24. 16:58
A bibliában van szó a tolvajról - egy példabeszédben, igen az a halál eljövetele - váratlanul, és esetleg felkészületlenül is jön. DE JÖN EGYSZER :)
T. Sarolta
2011. április 24. 16:54
Katolikus vagyok http://www.tlig.org/hu/ pl. itt az a "látnok" de itt van Medjugorje, Lourdes, Fatima, Garabandál, vagy egy szintén ma élő lengyel pap, stb... Az Egyház nem fogad el sok sok igaz jelenést, vagy látnokot - mert túl sok procedúrát kell végigcsinálniuk, és egyébként az Egyházban is vannak "ellenálbasok" - attól még én, mint átlag hívő (egyébként szigorúan elfogadom az Egyház tanítását) a saját épülésemre olvashatok bármi ilyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!