Idegen ünnepünk

2010. december 22. 12:23

Bár Alföldi Róbert és Závada Pál új produkciója a történelmi szembesítés igényével jött létre, ehelyett túlfeszített, elnagyolt vízió marad a XX. század súlyos hagyatékáról.

2010. december 22. 12:23

„A Magyar ünnep kudarca, hogy szembesítő-ráébresztő minőségében kifejezetten rosszul működik, mivel a történelmi tények és a színpadi cselekmény viszonya aránytalan. A szereplők kis túlzással vagy zsidók, vagy antiszemiták, cselekedeteik nagy része szexuális vágyaiktól vezérelt, a revíziós események megjelenítésekor a néző problémafelvetés helyett öncélú profanizálással szembesül - itt említhető a revíziós menetdalra maszturbáló honvédek képe.

A magyarok egyöntetű felelősségének sugallata biztosan nem jó irány, hiszen - Bibó István szavaival élve - ennek felvetését azok sem szeretik, akik egyébként hajlandók lennének önként részt vállalni a felelősségből. A közös felelősség feszegetése az ép valóságérzethez nemhogy közelít, inkább eltávolít tőle. Závada darabja ezért nem segíti a közös gondolkodást. Pedig akár tehetné is; a második felvonás legerősebb pontjain, az elaljasult nyilas és kommunista rendszerek működésének színpadra állításakor - amikor könyveken egyformán átgyalogoló ideológiákat, meghökkentő eszközökkel játszott kivégzéseket látunk - a darab bizony letaglózza és székhez szegezi a nézőt.

Alföldi és Závada műve az elmúlt század fontos kérdéseihez nyúl, méghozzá úgy, hogy nyomatékkal igyekszik a napjaink jobboldali szubkultúráiban virágzó nosztalgikus-leegyszerűsítő, egytényezős történetmondás ellentéte lenni. Ha csak ezt nézzük, a törekvés sikeres - már amennyiben a zsúfolt-túlhangolt ellensúlyozással a ló túloldalára átesést sikernek tekintjük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2010. december 23. 06:02
Nem láttam a művet, de többet nem is nézem meg. A véleményem: a Magyar Nemzet No.1. színháza.A Magyarról vagy jót, vagy semmit ne mondjon.Ha Alföldinek önmegvalósításra van szüksége tegye ezt máshol.Gondolom a lehetőségei korlátlanok.A kollektív felelősséget feszegetni meg benesi momentum.Mindenképp hazaárulás.
Jancsipapa
2010. december 22. 18:37
Alföldi és Závada zsengéje a provokáció igényével jött létre. Semmi köze bármi máshoz.
dusomoja
2010. december 22. 16:00
Závada Pál mint rendes szlovák magyar nem tudom, miért küszködik rettenetes bűntudattal a magyarok második világháborús szerepét illetően és mit kompenzál túl folyton. Régebben jó könyveket írt.
drieno
2010. december 22. 15:41
persze, utána is olvashattak volna, vagy megnézhették volna Horthy bevonulását Erdély visszacsatolt részébe, megvan a filmhíradókban is, Máraynak kötete jelent meg "ajándék a végzettől" címmel mondjuk, ez a kör sose hagyta magát a tényektől befolyásolni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!