Nyugdíjkényszer

2010. november 27. 13:12

A folyamatot, hogy egyre kevesebb az aktív kereső, akinek a befizetéseiből az inaktív lakosság egyre népesebb táborát finanszírozni lehet, semmilyen fiskális trükk nem állíthatja meg.

2010. november 27. 13:12
„Miközben nálunk a magánnyugdíjpénztárak intézményének teljes, argentin mintájú államosítása folyik, Fico megbukott, és Tusk se akar oly sokat, mint Orbán, »csak« a pénztárakba átirányított járulékhányad alapos megkurtítását, de a szindróma mindenütt ugyanaz. A költségvetés bajban van, ergo a kormányok mindenütt szemet vetettek a nyugdíjpénztárakba kötelezően átirányított pénzek teljes, de inkább részleges visszavételére. Hat ilyen országot tudok megnevezni: Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Bulgária és Magyarország. Bár az Orbánéhoz hasonló brutális és agresszív koncepcióval, amely adóvá kívánja formálni a munkáltató által befizetett nyugdíjjárulékot is, nehogy kötelező legyen bármit is adni cserébe, sehol se találkozni. A magyar költségvetés állapota ezt nem is indokolja.

Mindazonáltal jó tudni: ha az Európai Unió elismeri költségvetési kiadásként azt a pénzt, amit eddig a munkavállalók járulékaiból hivatalból átirányítottak a magánnyugdíjpénztárakhoz, valószínűleg sehol nem indul támadás a pénztárak ellen. (...) A folyamatot, hogy egyre kevesebb az aktív kereső, akinek a járulékaiból és adójából az inaktív (nyugdíjas) lakosság egyre népesebb táborát finanszírozni lehet, semmilyen fiskális trükk nem állíthatja meg. Nálunk a »zemberek« sokszor még azt se tudják, hogy az aktívak járulékai messze nem fedezik a nyugdíjakat: miként Németországtól Lengyelországig, nálunk is növekvő mértékben kell a hiányzó pénzt adóbevételekből kipótolni. Ilyenformán nyugtázzuk: tartós megoldást csak (1) a nyugdíjkorhatár felemelése, (2) a járulékok növelése, (3) a nyugdíjak csökkentése kínál. Mivel az utóbbi politikailag járhatatlan út, mindenki kénytelen lesz előbb-utóbb az első két menekülési útvonalat választani, – s melléje még adót is emelni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. november 28. 07:04
Aczél et ti akik nemdolgoztatok, csak mint a tetvek szvítátok az ország vérét, semmilyen nyugdíjat nem érdemeltek.
e_r
2010. november 28. 00:02
Újabb örömhír a MNYP tagoknak: nemcsak megzsarolták őket,nemcsak hogy lenyúlják a pénzüket,nemcsak hogy megszívják,ha nem lépnek vissza...de megszívják akkor is,ha visszalépnek: "Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után - mondta szombaton Selmeczi Gabriella a HírTv-nek." Ez az úgynevezett "szabadválasztási és mindenkijóljár" rendszer.
Tikva
2010. november 27. 23:50
A nyugdíjkényszer az ami volt, ma az van ami az állam lakosságának jó...ennyi..acsádi...de tényleg,van ennek egyáltalán tükör a lakásában?...vagy zofrant(hányinger csillapító) szed mada ellen?
három elemi
2010. november 27. 22:50
Ajánlanám Önnek, hogy iratkozzon be egy bentlakásos öregek otthonába. Ott pihenés és nyugalom várja. Tudja, megnyugszik a beteg.... Le kellene már mondani erről a fránya publikálásról. Már nem annyira menő. Esetleg amnéziás volt az elmult 8 évben? Vagy most világosodott meg, hogy milyen nácifasisztanacionalista a fidesz? Nehéz lehet Önnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!