Nem kell a magánnyugdíjas bohóckodás!

2010. október 15. 11:58

A kötelezendően választandó modell épp arra mutat rá, hogy az ember nem öngondoskodik nyugdíjilag, csak ha kötelezik rá.

2010. október 15. 11:58
„Az érv az szokott lenni, hogy az állam ne legyen atyáskodó, ne kutyulja össze mindenki befizetését és adja oda a mostani nyugdíjasoknak, mennyivel jobb ennél az öngondoskodó polgár, aki magának takarít meg, fizet be egy számlára, aztán abból kapja majd a pénzt nyugalmas éveiben. De hogy is? Hát úgy, hogy állam bácsi kötelezte ezt a büszke polgárt, hogy válasszon magának egy magánbiztosítót is, ahová befizet. Hol van itt a polgári ethosz? Sehol. A kötelezendően választandó modell épp arra mutat rá, hogy az ember nem ilyen. Nem öngondoskodik nyugdíjilag, csak ha kötelezik rá. Ha nagyon gazdag, akkor persze igen, akkor viszont biztosan nem nyugdíjpénztáraknak csurgatta a pénzét - egészen egyszerűen azért, mert ezek még az inflációt sem követték, kisebb hozamot hoztak, ha hoztak egyáltalán, mint egy lakástakarékossági (szintén állami támogatású) befizetés. 

Ja, és ami a világ vicce: nagyrészt állampapírt vettek a pénzből. Ez azért nagyon vicces, mert a szöveg, az ideológia az volt, hogy a piac az nagyon hatékony, a verseny nagyon fontos, mert akkor majd az ügyfélért mindent megtesznek, egyre jobb lesz a kínálat. Aha. Hogy a végén oda tegyék, ahová én is be tudom, úgy ráadásul, hogy nem fölözi le senki. Ha már nagyon fontos az ideológiai maszlag, meg valaki szeretne odafönt sok kicsi öngondoskodó magyarban gyönyörködni, az írja elő inkább, hogy minden magyar állampolgárnak kötelező ennyi és ennyi állampapírt vennie havonta.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2010. október 15. 21:09
A politikai osztály közös erővel elérte nálam, hogy én már "ezeknek" egyetlen szavát, ígéretét el nem hiszem. Előrejelzéseikben nem bízok. Mindig csak a magyarázkodást hallgatom, hogy mi miért nem sikerült úgy. Mindegyik az én zsebemben kotorászik. Szerintem egy kanyi buznyákot nem lenne szabad levonni senkitől nyugdíjra. Mikor eléri azt a kort, mikor már nem képes tovább dolgozni, meg kell kérdezni, hogy miből él majd a hátralevő idejében. Ha nem tud felmutatni bankbetétet, mobilizálható ingatlant vagy a gyerekei vagy mások által garantált eltartási nyilatkozatot, akkor jöhet az ingyenes euthanazia. Ez kiszűrné az élősködőket, akik nem gondoskodtak magukról. Most azt hiszitek, hülyeségeket beszélek. Pedig elég lesz egy jólirányzott hacker támadás a TB számítóközpontja ellen, vagy egy "hosszú bájtok éjszakája" és az összes megtakarításotok köddé vált. Lehet, hogy ugyanaz a rendszergazda nyomja majd a delete gombokat éjszakai műszakban, aki addig a befizetéseket könyvelte :))))
csenge
2010. október 15. 19:56
A magánbiztosítási nyugdíj-szisztéma egyedül arra jó, hogy egy sereg szélhámos, semmihez sem értő figura jól megéljen a befizetett pénzek hozamaiból. Nem véletlenül teszik időnként lehetővé, hogy visszalépjenek az államiba, mert különben ráfáznak a frissen nyugdíjba menők.Nem kell ehhez válság, 5%-os működési költséggel nem csoda, hogy reálértéken sem marad meg a befizetők pénze.Egyébként én azt vallom, hogy állam mindig is lesz, még akkor is, amikor ezekre a pénzügyi vállalkozásokra már senki nem emlékszik. Jelenleg a magánpénztáraké a haszon, a jótállási kötelezettség pedig az államé. Ügyes. De azért szeresse csak mindenki a magánpénztárakat, szive joga.
Karcolt
2010. október 15. 17:05
Látom megy az ideológiai vita, miközben a kormányt rohadtul nem foglalkoztatta, hogy a magán vagy az állami nyugdíjpénztár a szarabb, ez mindössze egy könyvelési "trükk". A könyvelésileg kimutatott hiány csökken azzal, hogy az állam csücsül azon a pénzen, amin a magánnyugdíjbiztosítók csücsülnének. Szóval nem szorul rá a kormány az ideológiai védelemre, teljesen érthető gyakorlati okuk van visszatartani ezeket a pénzeket. (Miközben ezeknek a pénzeknek a visszatartása jóval kevésbé fáj úgy általában, mint az ÁFA-visszatartás.) De ha már nyugdíj-ideológia: 1. A jelenlegi állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, erről szólt ugye a svédmodelles vita januárban, de sok más vita is. Változtatni kell a rendszeren, hogy akik most nagy hangon védik az állami nyugdíjrendszert, ne essenek csúnyán pofára... 2. Sajnos szükség van szolidaritási részre a nyugdíjrendszerben, többé-kevésbé ez min. 30-40 évig még kell. 3. Nagy igény van sajátszámlás nyugdíjbiztosításra (ami tényleg biztosításszerű): az, hogy ezt magánnyugdíjbiztosítók vagy az állam végzi nyagyjából mindegy, a pénzeket mindegyik tudja rettenetesen gondatlanul kezelni, de megfelelő szabályozással talán némileg becsületesen is. A "MNY-P-ék pénze állampapírban van" témához: ha abban van, az a válság után alakulhatott ki, különben nem sikerült volna nekik olyan kellemeseket bukniuk, amilyeneket buktak. Különben a részvénybefektetések rizikója nagyobb, ugyanakkor 30 éves távlatban szinte biztosan jobban hoz, mint az állampapírkamatok, úgyhogy nem kellene ezt a lehetőséget elvenni.
elfelejtette
2010. október 15. 15:56
Hosszúcombú svéd modelleket akarok nyugdíjaskoromra! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!