A kormány nem választja a svéd modellt

2010. október 27. 10:02

Nincs Nyugaton olyan rendszer, amely arra kötelezné az állampolgárokat, hogy a járulékaik egy részét vigyék a nyugdíjtőzsdére. Interjú.

2010. október 27. 10:02
Az ön megtakarításait elrulettezte a magánnyugdíjpénztára?

Az elmúlt időszakban több mint 1500 egyenlegértesítőt kaptam, amiből kiderül, hogy nagyon sok esetben a nyugdíjpénztári tagok nominális értékben vesztettek befizetéseikből. Tény az, hogy a magánnyugdíjpénztárak veszteségét a gazdasági válság okozta. De erre mondjuk azt, hogy sokkal biztonságosabb helyen vannak a befizetések  az állami nyugdíjrendszerben, mert az állam tud rá garanciát vállalni, és az állam kellően erős ahhoz, hogy ezeket a gazdasági  válságokat kivédje. Jómagam egyébként nem léptem magánnyugdíjpénztárba.

Azért azt az elmúlt két évben láttuk, hogy nemcsak Magyarország nem tudott megbirkózni a válsággal, hanem a világ számos, stabilabb országa sem.

A Lajtától nyugatra nincs olyan nyugdíjrendszer, mint Magyarországon. Nincs Nyugat-Európában olyan rendszer, amely arra kötelezné az állampolgárokat, hogy nyugdíjjárulékaik egy részét vigyék a nyugdíjtőzsdére. Mert ezek a nyugdíjforintok természetüknél fogva sokkal inkább ki vannak téve a gazdasági válság kockázatainak és hatásainak.

Az állam rendszerszerűen jobban ki tudja védeni a gazdasági válságokat, akkor ha jó gazdaságpolitikát folytat, olyat, amilyet a Fidesz most tesz. Mi egyébként senkit sem kötelezünk semmire. A nemzeti együttműködés kormánya a közeljövőben a nyugdíjvédelmi program következő lépésében el fogja mondani, hogy mit tud ajánlani, mit tud biztosítani, milyen garanciákat tud adni az állami nyugdíjrendszer. Ezután mindenki saját maga el tudja dönteni, hogy melyiket választja.

Mikorra várható ez? Felelősen ugyanis csak akkor lehet dönteni az állami vagy a magán mellett, ha tudjuk például, milyen lesz a nyugdíjrendszer, mi történik az eddigi befizetésekkel, mit ad az állam a 2050 után nyugdíjba vonulóknak.

A nyugdíjvédelmi programsorozat első lépése volt, hogy átmenetileg az állam számlájára kerülnek a befizetések, második lépésként megnyitottuk az átlépés lehetőségét. Harmadik lépésként meg kell válaszolni a garanciális szabályok részleteit. A kormány szándéka, hogy minden állampolgár maga dönthessen arról, hogy melyik rendszerből szeretné a nyugdíját kapni. Az biztos, hogy az állam nem fog ügynököket kiküldeni és nem fog senkit rábeszélni arra, hogy lépjen vissza.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hőhe
2010. október 27. 12:58
Összeröffent az orralsexelők klubja ? Szellemi vezéreteket egyelőre nem tudjátok überelni : http://s2.images.www.tvn.hu/2007/01/13/09/53/www.tvn.hu_c46b313b317ba6781b7700a12caf77e2.gif Hazudj még Pinokkió ! Hazudj
vizesnyolcas
2010. október 27. 12:53
"A kormány nem választja a svéd modellt" Pedig jól tenné. Igazságos - együtt sírunk, együtt nevetünk - modell: nem ugrasztja egymásnak az aktív és a nyugdíjas népességet. Ráadásul kikapcsolja a mindenkori kormányok szerepét a rendszerből (leszámítva a rossz gazdaságpolitika közvetett hatását), így a nyugdíjkérdések nem szavazatszerző tényezők. A magánnyugdíjpénztárakkal szemben is komoly előnyei vannak.
Kaducsa
2010. október 27. 12:28
http://www.origo.hu/i/0905/20090515kozgyules2.jpg Hogy tudnak ilyen egyformák lenni ezek az ávós/cucilista némberek? Valami különleges anyagból vannak gyúrva.
gentry
2010. október 27. 10:32
Engem az a Tescos kiflilopás dolog érdekelne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!