Korszerű konzervativizmus!

2010. szeptember 02. 14:30

A helyesen értelmezett konzervatív oktatáspolitikai szemlélet nyitott a változásra és a versenyre, a hagyományostól eltérő új módszerekre, az ösztönzésre, az alárendeltek partnerségére.

2010. szeptember 02. 14:30
„Az oktatás-nevelés kérdéseivel kapcsolatosan a mérsékelt jobboldalon (lásd még: nemzeti centrum) zajló diskurzusokban két domináns, egymástól jól megkülönböztethető szemléletmód van jelen a rendszerváltozás óta eltelt időben. Az egyik jelzője a »tradicionális konzervatív«, a másik a »konzervatív liberális« szóösszetétellel írható le legpontosabban. Utóbbi, mint az oktatáspolitika jelzője - különösen a szóösszetétel második eleme - indokolást kíván. A liberális jelző nem a haladást középpontjába állító progressziót, vagy a materiális és szellemi korlátok szabadosságot eredményező hiányát jelenti, hanem azt a természetes szabadságot, amely minden embert léténél fogva megillet, de amelynek legfőbb ismertetője és feltétele a »jó rend«. Az ezt hirdető konzervatív oktatáspolitikai szemlélet nyitott a változásra és a versenyre, a hagyományostól eltérő új módszerekre, az ösztönzésre, az alárendeltek partnerségére. (Itt érdemes hangsúlyoznunk azt a fontos igazságot, amit Achs Károly igen pontosan megfogalmazott: az elmúlt évek oktatáspolitikai borzalmainak oka elsősorban nem a liberális elvekben, hanem a magukat liberálisnak nevezők stílusában keresendő.) (...)

Mind a tradicionális, mind a liberális szemléletnek megvan a maga helye, ideje és értelme, de fontos látnunk, hogy a restauráció és a centralizáció csak ideig-óráig, a helyreállítás időszakában lehet hatékony eszköze stabilitásnak, hosszabb távon a szereplők érdektelenségéhez és a rendszer működésképtelenségéhez vezet. Ha mindezt egy oktatási kormányzat felismeri, akkor képes lehet arra, hogy valódi nemzeti konszenzust teremtő víziót kialakítva építse újjá az oktatás-nevelés rendszerét.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2010. szeptember 02. 17:47
Megjegyzem magánkezdeményezésként még a liberlis ámokfutás mellett is ki tudott virágozni ilyen is: http://www.mcc.hu/index.php?menu=collegiumrol&page=tortenet Modern hagyományként akár ez is szóba jöhet nem?
morfondír
2010. szeptember 02. 17:39
Te a hagyományra kérdeztél rá. Én arra válaszoltam. Nem azt mondtam, hogy onnan kellene folytatnuk, bár ahogy a mostani oktatási helyzetünket elnézem, lehet, hogy még azzal sem járnánk rosszul.... Ilyen ámokfutás után amit "Magyar" és Hiller műveltek előbb romeltakarítás van, aztán lehet építkezni.
kesztió
2010. szeptember 02. 17:17
Klebelsberg
hartnesz
2010. szeptember 02. 15:28
szerintem ügyetlen és nem szerencsés szóhasználat a konzervatív. Nemzeti hagyományokon kell valami újat és kreatívat csinálni. Ez nem éppen konzervativizmus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!