Ellenszélben

2010. július 27. 20:51

A kormány nagyon bátor tettet hajtott végre: hosszú idő után elsőként az európai kormányok közül nyilvánosan ellenszegült a nemzetközi pénzvilág diktátumainak.

2010. július 27. 20:51
„Magyarország egész múlt héten címlapon volt a nemzetközi sajtóban és általában nem éppen számunkra kedvező kontextusban. Orbán Viktort nevezték »populistának« (Financial Times, The Wall Street Journal), »sovinisztának« és »kitaszított páriának« (The Washington Post), »nacionalistának« (The Daily Telegraph), valamint »bármire képes« autokratának (Tages Anzeiger) a nyugati lapok. A kormány népszerűsége a magyar választók körében mindennek ellenére töretlen, sőt, talán ha most vasárnap lennének a választások, még annál is nagyobb arányban győzne a Fidesz-KDNP pártszövetség, mint áprilisban. 

Most akkor ez azt jelenti, hogy Orbánék valóban populisták, akik az egészet a sikeres őszi önkormányzati választási szereplés miatt csinálják, ahogyan ezt a nyugati sajtó sugallja? Orbán Viktor és a Fidesz többi vezetője politikusok, akik nyilvánvalóan fél szemmel mindig a választók véleményét fürkészik. Ha »populizmusnak« nevezzük azt, hogy egy párt a választók érdekét előtérbe helyezi a multinacionális vállalatok, nemzetközi szervezetek érdekeihez képest, akkor Orbán Viktor feltehetőleg büszkén vállalja, hogy »populista«. 

Az Orbán-kormány nemzetközi pénzvilággal - IMF-el, külföldi bankokkal, EU-val - kapcsolatos politikája valóban sokszor nem tűnt koherensnek az utóbbi hetekben, a kormányzat tisztviselői elkövettek kommunikációs hibákat, a Fideszes politikusok nem mindig egyeztették mondandójukat. Az azonban kétségtelen, hogy a kormány nagyon bátor tettet hajtott végre: hosszú idő után elsőként az európai kormányok közül nyilvánosan ellenszegült a nemzetközi pénzvilág diktátumainak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quodlibet
2010. július 28. 11:59
Így van, ezért nem szabad többet költeni annál mint ami a költségvetés adóbevétele, azért kellenek a megszorítások, mert különben banki kölcsönre - a külvilágra- szorulunk. Mindössze annyit kéne megérteni, hogy egy tálban létő 12 almából nem lehet 15 almát kivenni, de még 14-et sem, csak úgy, hogy valaki mástól kérsz "kölcsön" almákat. Ennek megértése némely jobboldali körökben úgy tűnik lehetetlen.
budai zöld
2010. július 28. 10:23
Szó sincs itt sem ellenszegülésről, sem diktátumról, sem populizmusról, sem nacionlizmusról - ezt írja csak a bel- és külföldi sajtó. Profi politikusi tett volt, hogy nem szaladtak bele most egy nem annyira előnyös megegyezésbe - legfőképpen az önkormányzati választások miatt. De _nyilván_ meg fognak egyezni, amikor az időzítés megfelelő lesz - és talán a feltételeken is sikerül valamit javítani (és pl. az IMF ne pofázzon bele a bankadóba eddigi történetében példátlan módon). Egyik tárgyaló fel sem hülye (sem pedig gonosz), szépen egyensúlyozgatják a megegyezéssel kapcsolatos érdekeiket az egyéb prioritásaikkal. És persze lesz folytatás.
magnamater
2010. július 28. 08:43
Megismétlődik, ami 1989-ben:mi voltunk az úttörők, mások hasznot húztak belőle, mi pedig ráfizettünk.
drienovác
2010. július 28. 08:30
itt ugye mindenhol mindenféle csúsztatások vannak a dolog veleje nemcsak az, hogy a kormány így- meg úgy, hanem, hogy az imf küldöttség tagjai minden előzetes kormányegyeztetés nélkül megjelentek a minisztériumokban és elkezdtek titkos, meg még előkészítés alatt álló, vagy még úgysem álló dokumentumokat bekéregetni, beköltözni a vezetők irodájába stb... ez nyilvánvalóan nem működik egy szuverén államban, először is a kollégákat át kéne világítani nemzetbiztonsági szempontból stb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!