Nem akarok túsz lenni

2010. május 17. 13:54

Ami a Fico által emlegetett veszélyeket illeti, kamu az egész. Ha itt valaki veszélyben van vagy lesz, akkor az nem Szlovákia.

2010. május 17. 13:54

„Robert Fico figyelemelterelésre használja a pánikkeltést (ami előre látható volt), ezért sem érthető, miért időzített így Magyarország. Egyrészt a választások után egy »letisztultabb« helyzetben lehetne ezt megtárgyalni, másrészt úgy egyáltalán meg kellene tárgyalni, harmadrészt pedig a Fideszt ma semmi sem sürgeti. Hacsak nem MKP-kampány akar lenni ez az egész. Ha igen, rettentően kontraproduktív, ha nem, akkor meg az MKP olyan amatőr, hogy nem képes hasznát venni. 


*

Ami a Fico által emlegetett veszélyeket illeti, kamu az egész. Egyszerűen a politikai, szomszédi együttélés írott-íratlan illemszabályainak részleges be nem tartásával van gond. Az egyik fél fölöslegesen túlérzékeny, hiszen a kettős állampolgárság a világ civilizált tájain bevett dolog, amely inkább segíti a kapcsolatok rendezését, mintsem gátolná azokat. A másik fél meg fölöslegesen türelmetlen és híján van az empátiának. 

Ha itt valaki veszélyben van vagy lesz, akkor az nem Szlovákia mint államalakulat. A kettős állampolgárság intézményével szinte lehetetlen úgy visszaélni, hogy az a szlovák államiságra bármiféle komoly veszélyt jelentsen. Ha itt valaki veszélybe kerülhet, akkor a kettős állampolgárságért folyamodó szlovákiai magyar. Erre vonatkozóan több elemzés, figyelmeztetés látott már napvilágot. (És persze Magyarországnak sem lesz ez olcsó...)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Merillincs
2010. május 17. 22:11
A Fidesznek nincs választása, mielőbb be kell nyújtania a törvényt, mivel ha nem teszi, akkor a Jobbik terjeszti be, amit nyilván meg kell szavazniuk. A Fidesz számára nincs alternatíva - sajnos.
vero1_
2010. május 17. 17:09
ezzel az új ficói törvénnyel majd a magyarországi szlovák nemzetiségűek, akik rendelkeznek szlovák állampolgársággal is elveszítik majd azt, ugye? :o))
vizipipa
2010. május 17. 17:04
2004-ben az MVSZ kényszerítette ki a népszavazást amelyen a külhoniak állampolgársága többséget kapott, de az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett. Azóta sokan, sok oldalról bírálták, az egyik fő érv az volt, hogy nem volt jól előkészítve. Azt senki nem mondta el, hogyan lehetett volna jól előkészíteni Megyó majd különösen Gyurcsi alatt. Húzott viszont egy világos határvonalat a magyarságukat fontosnak tartók és az azt mellékesnek - pl. adottságnak - tekintők között. Volt formáló szerepe az elmúlt közel 6 év közéletében és szerintem a Fidesz se ezzel kezdene, ha nem lett volna ez a bizonyos népszavazás. El lehet kezdeni a népszavazás eddigi megítélésének felülvizsgálatát!
drkovax
2010. május 17. 16:45
Egy szó még az "időzítés" vitához. Az hogy a fidesz ezt valamikor betejeszti, mindenki tudta előre. Fico is. Meg tudja nekem valaki hihetően magyarázni, hogy Fico-t mi tartotta volna vissza ugyanettől a hisztitől, ha a beterjesztés nem történik meg júniusig ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!