Katonadolog

2010. május 28. 16:28

Melyek lehetnek azok az eszközök, amelyekkel a számos negatívum után az új honvédelmi kormányzat újjáépítheti a Magyar Honvédséget?

2010. május 28. 16:28

„Korrupciós indexünknek már nem, önbecsülésünknek - és főként a honvédség társadalmi megbecsülésének - nagy károkat okozhatnak azok hírek, amelyek például egy korábbi '56-os vérbíró kitüntetéséről vagy a katonai objektumok In-Kal őrző-védő cég általi védelméről szólnak. Utóbbi számos kormányzati intézménytől, köztük a Honvédelmi Minisztériumtól is jól fizető megbízásokat kap évek óta az egyes közfeladatokat ellátó intézmények őrzésére. (Ezért ellenszolgáltatásként a HM esetében évente 200 és 300 millió közötti összeget fizet ki.) Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy is várhatnánk, hogy a Magyar Honvédség a társadalom megbecsülését élvező intézmény legyen, ha azt látjuk, hogy saját objektumainak védelmére a minisztérium őrző-védő céggel szerződik? Olyan ez, mintha a magyar kormány felbérelné egy jól menő cég vezérigazgatóját, hogy kormányozgassa helyette az országot. Megengedhetetlen.

Melyek lehetnek azok az eszközök, amelyekkel a számos - remélhetőleg már csak múltbeli - negatívum után az új honvédelmi kormányzat újjáépítheti a Magyar Honvédséget? Feltétlenül szükségesnek tűnik a hivatásos katonák létszámának növelése, illetve ezzel párhuzamosan a (jogszabályilag már létező) civil tartalékos haderő kiépítése. A toborzás akkor vezethet eredményre, ha a honvédség megerősíti kapcsolatait a civil társadalommal és az oktatási intézményekkel, valamint ha sikerül a katonai életpályát vonzóvá tenni, ami össztársadalmi érdekként egyúttal a leszakadó társadalmi rétegek elhelyezkedését és felzárkózását is segítheti. E célok maradéktalan teljesüléséhez persze jelentős anyagi forrásokra lenne szükség, s e téren a kormány mozgástere korlátozott. A sikernek azonban - a pénzt részben helyettesítő - záloga lehet a nemzeti ügy elkötelezett szolgálata is, mely a szemléletmód formálása révén mindannyiunk feladata.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pernahajder Campbell
2010. május 30. 10:20
Miért baj az, ha kiürített objektumokat civil cégek őriznek? Gondoljuk csak meg: azt az őrséget ki kell szállítani a helyszínre, gondoskodni kell az élelmezéséről, ellenőrzéséről, majd vissza kell szállítani. Ez lehet, hogy olcsóbb, mint a Pityke Őrmester Kft., de az is lehet, hogy nem sokkal. Ezek után ki kell adni a harcosnak a pihenőidőt (24 óra után 36 vagy 48 órát, nem tudom), ami azt jelenti, hogy három váltás őrséget kell biztosítani. Az se biztos, hogy van ennyi katonánk. De ha mégis lenne, tényleg arra kéne tartani az állományt, hogy üres laktanyákban üldögéljenek? Szóval, szerintem ez azoknak volt sorállományú civileknek nonszensz, akik számára a katonaság egyenlő azzal, hogy szopok a toronyban. Meg fiatal politológus hölgyeknek, akik részéről szerintem csacskaság semmitmondó, gimnáziumi szintű esszéket írogatni honvédelem tárgykörben. Hogy mire gondolok? Hát nézzük csak: azt találja mondani a szerző, hogy a Magyar Honvédség az előző kormányzat hibái miatt nem képes ellátni alkotmányos kötelességét, a haza védelmét. Halkan megsúgnám: előtte se tudta. Akkor ez most hogy van? Hát úgy, hogy nem volt rá pénz. Persze most sincs, de, és ezt most idemásolom: "A sikernek azonban - a pénzt részben helyettesítő - záloga lehet a nemzeti ügy elkötelezett szolgálata is, mely a szemléletmód formálása révén mindannyiunk feladata". Nos. Erre a zsigeri válasz az, hogy dolgozz te fele pénzért, és egyen a te gyereked nemzeti ügyet, baszd meg. De egyszerűbb, ha azt mondjuk: köszönjük, Emese, menj vissza szépen körmöt lakkozni.
soelmo
2010. május 29. 17:20
Gróf Károlyi Mihály és hadügyminisztere Linder Béla is pacifista volt....sikerült nekik háboús indulatokat kelteni szomszédainkban.... Nem fogsz menkülni az agresszió elől, ha gyáva vagy, vagy azt hiszed, a lapítás célravezető. Ezek részben természeti törvények...talán láttad magad is az állatvilág béke-stratégiáját, mely lehetővé teszi, hogy súlyos áldozatok nélkül, megfelelő gesztusokkal jelezni lehet, állj, ne tovább. És természetesen az áldozatként viselkedés (pl. megfutamodás) agressziót szül.
sensei
2010. május 29. 01:10
Aha,
sensei
2010. május 29. 00:57
Na!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!