A szóvivő „bukása”

2010. március 28. 12:05

Amikor a rendtársaimtól tudomást szereztem a szóvivő „bukásáról”, sokféle érzés keveredett bennem: szánalom, megrendültség, harag, de valamiféle remény is.

2010. március 28. 12:05

„Komoly kérdéseket vet fel ugyanis ez az ügy. Ha a köreinkben – hogy is nevezzem ezt: magyarországi kereszténység? egyház? katolikus középosztály? – nem lesz őszinteség és igaz beszéd, akkor újra meg újra ilyen úgynevezett botrányokat fogunk átélni. E botrányok önmagukban nem tragikusak, nem az ez a mostani „bukás” sem. Kellemetlenek, de a tisztulás lehetőségét hordozzák. Annyiban rosszak, hogy nem tőlünk indulnak, mi inkább csak elszenvedjük a történéseket. Sokkal jobb lenne, ha mi kezdeményeznénk őszinteséget, és így indulna el a belső tisztulás és megújulás.

Nagyon hiányzik az őszinte beszéd és igaz szó az efféle témákról:

  • félelmeink a szexualitással, illetve a saját nemiségünkkel való szembenézéstől
  • idegengyűlöletünk; félelmeink, negatív reakcióink idegenekkel és kisebbségekkel – cigányokkal, zsidókkal, szlovákokkal, románokkal stb. – szemben
  • be- és elzárkózásunk – intellektuálisan és a kapcsolatainkat tekintve – az újtól
  • áldozatmentalitás és kompenzáló kiválasztottságtudat; jórészt másokkal szemben definiált hazafiság
  • reflektálatlanságunk, önismerethiányunk, álszentségünk, képmutatásunk”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2010. március 28. 21:36
...nem "gáz", hogy a Teleszart szentfazék című cikkben a Tóta pontosan ezeket a szempontokat írta? Szerintem mindkét szerző u.arról pontosan u.azt írta. ..most akkor, vagy a tóta "piarista", vagy a szerző egy "bujtatott" libsi..
kanpalisoda
2010. március 28. 19:27
Ez a "piarista" ezt a farizeus ömlenyt küldje meg a New York Times-nak. Azok talán tudják használni a keresztényellenes kampányban.
balbako_
2010. március 28. 16:07
Az idegengyűlölet kapcsán azért beszélgessünk egy két tényről is. Emlékszem a romániai forradalomra, magam is gyűjtöttem piacon élelmiszert, döbbenet volt látni, hogy mindenki adott, néhány idős embernek úgy kellett visszagyömöszölni a kis szatyrába az árut, hogy karácsonyra neki is jusson. Ám, mintha összebeszéltek volna, mindenki hozzátette: aztán ne csak a magyaroknak, a románoknak is adjanak ám! És úgy is lett, ők is kaptak. Az eredmény: a véres Marosvásárhely! Aztán emlékszem a délszláv háborúra. Menekültek át a határon puszta életüket mentve és senki nem kérdezte szerb-e, vagy horvát, kenyérrel szállással jó szóval vártuk őket, volt aki még a házába is befogadta a menekülőt, mások pénzt adományoztak fenntartásukra. Az eredmény: beszélj hangosan magyarul Szerbiában, majd megtudod milyen a kisebbségi sors. Aztán eljött ama december 5.-e, ahol a nacionalista magyarok jó nagyot belerúgtak testvéreikbe, a szomszéd államok mindegyike egyébként, értelemszerűen a saját külföldre szakadt testvéreit magához öleli ahogy egy normális anyaországhoz illik. Most akkor saját magunkon kívül kit is gyűlölünk? A felsoroltak nem egy egy írástudó "reprezentatív felméréséből" valók, hanem több millió honfitársunk magatartásából szűrhető le. Az itt felsoroltak érvényesek a jórészt másokkal szemben definiált hazafiság pontra is. Ha jól tudom ötven egynehány kisebbség él hazánkban. Eddig kettővel volt gond: a zsidóval és a cigánnyal. Bizony mindkettő kibeszélésre vár, mert sok esetben érthetetlen. Vegyük az elsőt, a zsidót. Az állítólagos szembenállás miben gátolja őket? Nem tanulhatnak tovább? Nincs a törvény előtt egyenlőség? Megalázó megkülönböztetés áldozatai? Miből is áll az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés? Itt van a cigány kérdés: eddig kik lincseltek ebben az országban? A nép és kisebbségének összeugrasztása nem belpolitikai okokra vezethető vissza. Nem egy döglődő párt agóniájának bűzös mellékterméke?
edomer
2010. március 28. 14:01
talán ha végigolvasnátok, talán. olyan minimális szó van itt a jobbikról szvsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!