A magyar kór

2010. február 12. 07:37

A bűncselekmények száma ötödével kisebb, mint tíz éve, az emberöléseké évtizedek óta nem volt ennyire alacsony.

2010. február 12. 07:37
„Aki nem látja a fától az erdőt, ugyanúgy vakon cselekszik, vagy nem cselekszik, mint aki nem látja az erdőtől a fát. Így érdemes megnézni azt a két ügyet is, ami az elmúlt hónapokban feldobta Faddot az országos sajtóba.

Az egyik: elszaporodtak a településen az erőszakos bűncselekmények, a lopások, védtelen idős embereket vertek össze sorozatban. A megye bűnügyi szempontból legfertőzöttebb településén az átlagos másféllel szemben alig több mint feleannyi rendőr jut ezer lakosra. A községben aláírásokat gyűjtöttek, hogy ezen a helyzeten változtassanak. Ez elemi joga és érdeke mindenkinek, akinek sok oka van félni attól, hogy bűncselekmények vagy előítéletek, vagy mindkettő áldozatává válik. Tudjuk, hogyan működik ez. Hiába mondja el mindenki, aki közelről ismeri a helyzetet, hogy a kisebbség kisebbségétől kell félnie többséginek és kisebbséginek együtt, hiába mondják ezt el sokan, sokszor, tudjuk, hogyan működik a hétköznapi tudat szerte a világon. A kisebbség kisebbségére vonatkozó tapasztalatból a kisebbség egészére vonatkozó konklúzió és reakció lesz, amint azt a felmérések és a kisebbség egészének mindennapos tapasztalatai mutatják. Lehet is, kell is magyarázni, miért helytelen ez elméletileg és gyakorlatilag, de a szó gyenge, tenni meg ettől függetlenül is kell.

Aki viszont csak a faddi fát látja, annak egészen hamis képzetei lesznek az erdőről. Elhiszi azt az ordas hazugságot, hogy közbiztonsági válsághelyzet van az országban, elszabadultak a bűnözők, nem segíthet más, csak a csendőr, az akasztófa, a statárium! Közben a bűncselekmények száma ötödével kisebb, mint egy évtizeddel ezelőtt, az emberöléseké évtizedek óta nem volt ennyire alacsony. Ha most válsághelyzet van (nincs), akkor egy évtizeddel ezelőtt sokkal inkább az volt (nem volt).

A másik: egy szörnyű körülmények között élő faddi családban kitört a tbc, megfertőződött kilenc gyerek, akik szerencsétlenségükre a legrettenetesebb higiéniai és szociális viszonyok közé születtek. Az érintett felnőtteket pedig nem lehet kimozdítani a közveszélyes egészségtudatlanságból. Félhet a közvetlen roma szomszéd és a kevésbé közvetlen nem roma. Faddon most a lakosság megnyugtatása és a fertőzöttek felderítése végett a tbc-re kell koncentrálni, de az országban amúgy egészen más a helyzet.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2010. február 12. 13:58
Inkább arról beszélne, hova lett az erdőből a fa, máris előrébb tartanánk. Állandóan adják a felmentéseket gondolkodásból, majd ők megsorozatmondják, miről mit gondoljunk. Meddig néznek még gyerekeknek minket?
Öreg
2010. február 12. 11:47
A statisztika csa a sajtónak jó, a károsultak- és azok vagyunk valamennyien- nem hiszikel. Feltörték a ház előtt lévő kocsit. Telefon a rendőrségre /gondolom én:nyomszakértő,stb/ egy fenét. Menjek be a rendőrségre és irásban tegyek bejelentést. /Az ügyet 30 nap mulva lezárnák/ Nem mentem sehová, jó a statisztika. Mellesleg aznap a környéken több kocsit törtek fel, bejelentést senki nem tett! Emberek: a tettest megfogni és ugy megverni, hegy többet ne tegye!
savanyú józsef
2010. február 12. 10:39
Ki az előítéletes? Aki mindig a pirossal jelölt csapot nyitja ki, ha meleg vizet szeretne.
miloka
2010. február 12. 10:32
" A kisebbség kisebbségére vonatkozó tapasztalatból a kisebbség egészére vonatkozó konklúzió és reakció lesz, .." Na ez az ami nem igaz. Mert a kisebbség kisebbségéről csak jót tudunk mondani, amit sajnos nem lehet elmondani a kisebbség egészére! Kár, bizony nagy kár! A bűnüldözési statisztikákról meg annyit, hogy azok nem hogy kozmetikázva vannak, hanem egyenesen vakolva! Nincsenek benne a 20 ezer Ft alatti lopások, betörések. Nincsenek benne azok melyekkel nem foglalkozik a rendőrség, ezért a statisztikában meg sem jelenik. Ja és ne feledjük: bizonyos embereknél és bizonyos esetekben a vád és ítélet nem arról szól amit ténylegesen elkövettek. Hanem a vádat leminősítik. mert ez a trend, a kisebbségiek védelmében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!