Totális kibertámadás az olimpiai ötkarika ellen – Azerbajdzsánból akarták meghekkelni és bojkottálni az egész párizsi olimpiát

2023. november 21. 17:08

Franciaország döbbenetes szabotázst leplezett le: dezinformációs kampánnyal igyekeztek bizonyos erők lejáratni az ország hírnevét és végül bojkottba sodorni a 2024-es játékokat

2023. november 21. 17:08
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Hamis médiaprofilokkal – félelemkeltés volt a cél

A június végén és július elején Franciaországban történt zavargások képeit felhasználva különböző azerbajdzsáni székhelyű weboldalak hamisított közösségi médiaprofilokkal támogatva megpróbáltak olyan benyomást kelteni, hogy Franciaország képtelen megrendezni a jövő nyári olimpiai játékokat – írta meg a Reuters.

Utcai tüntetések Franciaországban. Itt éppen az általános béremelésekért a kormány intézkedései ellen
Fotó: AFP/Hans Lucas

A digitális interferencia elleni küzdelemmel foglalkozó külföldi szolgálatok úgy vélik, hogy ez 

egy Azerbajdzsánból koordinált, Franciaország elleni célzott támadás volt. Az utcai zavargásokat a játékok szervezésével hozták összefüggésbe, és az esemény destabilizálása volt a cél.

 A vizsgálatok egy része megállapította, hogy a mesterséges intelligenciát is alkalmazó technológiák hatalmas „munkát végeztek”, hogy valóságosnak állítsák be az egész dezinformációs folyamatot. 

 

A Párizs és Baku közötti diplomácia feszültség lehetett a háttérben

Az egyetlen állítólagos kapcsolat az, hogy a terjesztés forrásáról úgy vélik, hogy az elnök Ilham Alijev pártjának regionális vezetője, illetve annak közösségi média profilja lehetett a kiinduló pont. Egyesek úgy gondolják, hogy a Párizs és Baku közötti diplomáciai feszültség lehet a háttérben, amely az Azerbajdzsán és Örményország közötti határkonfliktus miatt alakult ki. 

Az akció idején Franciaország többször bírálta ugyanis az azeri hatóságokat a Lacini-folyosó, az Örményországot a vitatott Hegyi-Karabah enklávéval összekötő kulcsfontosságú út blokkolása miatt.

Egy francia diplomáciai forrás szerint Párizs felvilágosítást kért Bakutól a dezinformációs kampányról. A forrás szerint a következő napokban az X-szel, a korábbi Twitterrel is tárgyalni fog az ügyről.

Franciaország számára nem kétséges, hogy külföldi beavatkozásról van szó, mivel az információkat üres oldalakon keresztül, hamis vagy nem létező tartalommal továbbították.

A francia titkosszolgálatok 91 olyan fiókot fedeztek fel, ahol július 26 – 27 között 1600 olyan fotót tartalmazó posztot tettek közzé, amelyek a játékok bojkottjára szólítottak fel. Alapos okkal feltételezik, hogy emberi és mesterséges intelligencia is része volt az álhírkampánynak. 

Később egy 39 másodperces videót is terjesztettek a neten és a közösségi felületeken, amely a zavargásokat a játékokkal hozta összefüggésbe. 

French Hospital Workers Protesting In Paris
Párizsban zavargások törtek ki ezen a nyáron.  
Fotó: AFP/Andrea Savorani Neri

Nem érték el a céljukat

Végül azonosítottak egy sor olyan weboldalt, amelyek más médiumokból származó, de a fentiekhez hasonló híreket terjesztettek, és ezeket az információkat visszhangozták, a hitelesség látszatát keltve.

A jelentés kiemeli, hogy bár a legtöbb poszt francia nyelvű volt, angol és spanyol nyelvű cikkeket is találtak.

Párizs úgy véli, hogy ennek a beavatkozási kísérletnek nem volt jelentős hatása, ugyanakkor, ha nagyobb tömegben és ismétlődően történne, akkor komoly veszélyt jelenthetne ezekben a bizonytalan politikai időkben. 

 

Nyitókép: Mandiner Grafika és Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jacques Foche
2023. november 22. 21:15
Totális kibertámadás? Nem szaladt meg a billentyűzet a címadóművésznél?
nempolitizalok-0
2023. november 21. 20:55
Nem tartom elképzelhetőnek, hogy a franciák meg fognak tudni rendezni egy olimpiát. Egyébként a Momentumot a nolimpia kampányával vajon ki fizette, mert hogy nem az azeriek, az halálbiztos.
bölcsuhú
2023. november 21. 19:23
Ami késik, nem múlik!
Pandaka pygmaea
2023. november 21. 18:42
"Az utcai zavargásokat a játékok szervezésével hozták összefüggésbe, és az esemény destabilizálása volt a cél." Ehhez nem kell azeri mesterséges intelligencia. Elég húsvér muszlim van már ott ahhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!