Félnek a vezetők, hogy disszidálnak a játékosok, visszalépett egy afrikai ország a foci-vb selejtezőjétől

2023. november 14. 17:39

2009 óta az eritreai válogatott több mint 60 játékosa kért politikai menedékjogot más országokban.

2023. november 14. 17:39

A Guardian arról ír, hogy az eritrea labdarúgó-szövetsége visszavonta férfi válogatottját a 2026-os világbajnokság selejtezőjéből, mivel a csapathoz közel álló források szerint attól tartanak, hogy 

a játékosok külföldi utazásaik során politikai menedékjogot próbálnának kérni.

Hozzátették, a vezetők aggályait táplálhatta az a tény is, hogy 2009 óta az eritreai válogatott több mint 60 játékosa kért politikai menedékjogot más országokban.

Valamennyi mérkőzésüket törölték

A Fifa és az Afrikai Labdarúgó Szövetség (Caf) pénteki közös közleménye szerint „Eritrea valamennyi mérkőzését törölték”, néhány nappal azelőtt, hogy a csapat az első mérkőzéséreutszott volna Marokkó ellen.

Az Eritreai Nemzeti Labdarúgó Szövetség (ENFF) még nem nyilatkozott, de úgy tudni, hogy a hazai játékosok három hónapon át készültek a selejtezősorozat első két mérkőzésére, mielőtt október végén értesítették őket arról, hogy mégsem vesznek részt a találkozón. Egyes ENFF-tagok állítólag megpróbálták meggyőzni a sport- és kulturális minisztériumot, hogy adjon zöld utat a csapatnak a játékra, de ezt a szövetséget felügyelő Zemede Tekle, a sportért és kultúráért felelős biztos elutasította.

Az eritreai együttes az afrikai kontinens vb-kvalifikációjának E jelű csoportjában szerepelt Marokkó, Zambia, Kongó, Tanzánia és Niger csapatainak társaságában – írta a lap.

***

Nyitókép korábbi fotó az eritreai válogatottról. Fotó: MONIRUL BHUIYAN / AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 14. 22:17
A neonyilas sersem annyira agyatlan és tájékozatlan, hogy azt sem tudja, Izrael miért az európai, s Ausztrália miért az ázsiai csoportban szerepel.
Tommaso
2023. november 14. 22:16
Az is hülye, aki politikai menedékjogot ad annak, akit úgy elnyomnak, úgy üldöznek a hazájában, hogy beteszik az ország válogatottjába.
nagymester-b-2
2023. november 14. 21:28
Arrafelé van ilyen, de gondolom jogállamilag és digitalizációban előrébb járnak..... "A burundi U19-es férfi kézilabda-válogatott tíz tagja köddé vált a horvátországi korosztályos világbajnokságon. A sportolók szándéka egyértelmű: inkább maradnának Európában, mintsem visszatérjenek a világ egyik legszegényebb, megannyi véres polgárháborúval és tragikus konfliktussal sújtott országába."
sersem
2023. november 14. 19:06
Szerencsére ezek nem az európai csoportban szerepelnek, mint a zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!