Paralimpia 2020: megvan az első arany!

2021. augusztus 26. 19:31

A 28 éves Veres Amarilla párbajtőrben valósította meg élete álmát: paralimpiai bajnok lett.

2021. augusztus 26. 19:31
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

De ki is ez a lány, aki hazánk első aranyát szerezte Tokióban? Amarilla Békéscsabán született, majd miután kiderült, hogy bal kezével komoly problémák vannak, szülei rengeteg orvoshoz elvitték a kislányt, melynek köszönhetően sokat javult az állapota, de nem gyógyult meg teljesen.

A szülők azonban hamar rájöttek: a sport lehet az egyik legjobb gyógyír.

Így talált rá Amarilla a vívásra, akit az utóbb években világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes klasszisunk, Kovács Iván trenírozott. Amarilla a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján többek között a következőket nyilatkozta a diadalról:

„Ez egy óriási csapatmunka volt, egyedül nem sikerült volna. Kovács Iván taktikáját sikerült megvalósítanom, együtt beszéltük meg és képzeltük el, hogy miként kéne a riválisaimat megverni, és ez most tökéletesre sikerült. Nagyon büszke vagyok arra, hogy maximálisan sikerült végre tudta hajtani, amit megbeszéltünk. Másrészt egész nap egyszerűen csak élveztem a vívást és e kettő kombinációjából született meg az aranyérem”

Kerekesszékes vívóink közül Dani Gyöngyi a 12., míg Krajnyák Zsuzsa a 8. helyen végzett. Korábbi ötszörös ezüstérmes paralimpikonunk a nyolcaddöntőben a kínai Biang Jing ellen szenvedett vereséget, mely után a következőket nyilatkozta:

„Mindent megtettem, de a jobbtól nem szégyen kikapni, pláne, hogy tudtuk: kínai riálisom ennek a számnak a klasszisa, vannak olyan adottságai, amik a kerekesszékes vívásban kijönnek. Ebből a nagyon nehéz csoportból ezt tudtam most kihozni"

A férfi párbajtőrben Tarjányi István a 11. helyen zárt.

Az asztaliteniszező Szvitacs Alexa – miután szerdán egy győzelemmel és egy vereséggel zárt - megnyerte csütörtök esti mérkőzését,

így megmaradt az esélye az éremre.

Riói ezüstérmesünk, Csonka András kezdésként az ukrán Makszim Nyikolenkótól 3-2-es vereséget szenvedett, de utána sikerült javítania: a Costa Rica-i Steven Chinchillát 3-0-ra verte, így bejutott a nyolcaddöntőbe.

Major Endre csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, míg a Londonban paralimpiai bajnoki címet szerző Pálos Péter a japán Kato Koya ellen (3-1) megszerezte második győzelmét és a csoport élén végzett, bejutott a negyeddöntőbe. Zborai Gyula 3-0-s vereséget szenvedett thaiföldi ellenfelével szemben, így nem jutott tovább a csoportjából.

A kerékpározó Wermeser Zsombor (C5) élete első paralimpiáján az 1000 méteres időfutamban a 20. helyen zárt.

„Egyéni rekordot mentem, ami nem meglepő, mert hihetetlenül gyors ez a pálya, nem véletlenül született már annyi világrekord. Számomra a mai verseny inkább az átmozgatásról, tapasztalatszerzésről szólt, és sikerült is mindent végrehajtanunk, amit elterveztünk. Nagyon várom a holnapi országúti küzdelmeket, mert azok nekem jobban fekszenek" – mesélte Zsombor

A úszók közül a májusi Európa-bajnokságon 200 méter vegyesen bronzérmet szerző Iván Bence kezdte ma a versenyzést, ám ebben a számban épphogy nem jutott a döntőbe, a 9. helyen zárt.

valamint Száraz Evelin is megkezdték a paralimpiát, elsőként 200 méter vegyesen. Evelin 3:17.82-t, míg Fanni 3:28.26 úszott, és ezzel a 10., illetve a 12. helyen.

Sebaj, lesz még mód a javításra!

Pap Bianka 100 méter mellen mutatkozott be, ebben a számban a funchali Eb-n ezüstérmes lett. Az előfutamban 1:23.45-t úszott és döntőbe jutott a hetedik legjobb idővel, a fináléban pedig 1:22.00-t úszva ugyancsak hetedik lett.

Asztalitenisz, íjászat, vívás: szép remények

A pénteki program során asztaliteniszezőink közül Arlóy Zsófia – miután első mérkőzésén alulmaradt francia ellenfelével szemben – Frederique Van Hoof elleni győzelmével még továbbjuthat a csoportból. A mérkőzés magyar idő szerint 3 óra 20 perckor kezdődik. Csonka András viszont már a nyolcaddöntőben vív várhatóan nagy csatát (11 órakor) a francia Thomas Bouvis ellen.

aki holnap még csak az úgynevezett rangsoroló versenyen vesz részt, a döntőket ugyanis jövő hét hétfőn rendezik.

A kerékpáros Wermeser Zsomborért ezúttal a 4000 méteres üldözéses verseny során izgulhatunk, az előfutamra 4 óra 14 perckor, míg a döntőre 8 óra 55 perckor kerül sor, ahol már természetesen az éremért küzdhet.

Vívásban a női párbajtőrcsapat küzdelmeivel folytatódik a kiírás. A mieink a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla összeállításban indulnak. Az első körben 2 óra 30 perckor Kínával, a másodikban  4 óra 30-tól az Egyesült Államokkal, majd a harmadikban 6 óra 30 perckor Ukrajnával küzdünk meg a továbbjutásért. Az elődöntők asszóira 8 órakor, a bronzmeccsre 10 óra 30-kor míg a döntőre 12 óra 30-kor kerül sor.

Nyitókép: Kivívta! Veres Amarilla jogos öröme, hiszen paralimpiai bajnok lett. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csisztuzsuzsa
2022. március 01. 00:41
Ezt minden magyar paralimpiai érem után le fogja ide írni? A tegnapi ezüst után is ugyanezek a kommentek jöttek...
BossN
2021. október 23. 13:06
Nagyszerű, óriási teljesítmény.
BossN
2021. szeptember 22. 05:52
Téged meg ki kérdezett, gagyika?
Búvár Kund
2021. augusztus 29. 17:20
Ohh, nem is tudtam, hogy békéscsabai lány! Gratulálok!!! Gratulálok minden más helyezettnek is természetesen! Bravo, és meghajlás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!