Ütemesen, 10 százalék felett bővül a turizmus, drágul a külföldi nyaralás

2024. február 28. 11:03

A belföldi turizmust két tényező is támogathatja idén. Egyfelől a KSH friss, januári adatai alapján immár a külföldi üdülés drágul gyorsabb ütemben: 12,3 százalékkal. Másfelől 2024-ben a lassuló infláció nyomán bekövetkező érdemi reálbér-növekedés javítja a jövedelmi helyzetet, amelynek a hatása a turizmusban is megjelenik.

2024. február 28. 11:03

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője   

Januárban is pozitív képet mutatott a turisztikai szálláshelyek forgalma. A vendégéjszakák száma egy év alatt 10,5 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi vendégéjszakaszám 8,9, míg a külföldi 12,1 százalékos bővülést mutatott. Vagyis mindkét relációban tovább folytatódott a helyreállás. A belföldi relációban a múlt év első felében a magas infláció miatt csökkenő reáljövedelem vetette vissza a forgalmat, de a nemzetközi turizmus koronavírus-járvány utáni helyreállása következtében is egyre többen döntöttek a külföldre utazás mellett.  

Az Európából érkezők száma ütemesen nőtt 

A múlt év első három negyedévében a külföldre tett utazások száma 16,9 százalékos növekedést mutatott. Szintén a nemzetközi turizmus helyreállása magyarázza a külföldivendég-éjszakák számának két számjegyű éves emelkedését. 

Januárban elsősorban az Európából érkező vendégek húzták fel a forgalmat, itt 16,1 százalékos bővülés következett be, miközben a második legfontosabb küldő kontinens, Ázsia esetében számottevő, 13,6 százalékos visszaesést mért a KSH. 

Akadt két 20 százalék felett bővülő térség is 

A turisztikai régiók közül csak kettőben csökkent a vendégéjszakák száma, a visszaesés viszont csak Gyula és térsége esetében volt jelentős, 9,4 százalékos. Ellenben Bük-Sárvár vagy Debrecen és térségének szállásadói 20 százalék feletti bővülést tapasztalhattak egy év alatt. Mindkét térségben a külföldi vendégek húzták fel a forgalmat amellett, hogy a belföldi vendégéjszakák száma is számottevő növekedést mutatott. 

Milyen trendek várhatók a turizmusban? 

Előretekintve a turizmus kilátásai kedvezők. A belföldi vendégek száma tovább emelkedhet: 

az idei évben a magas bérdinamika és a lassuló infláció nyomán bekövetkező érdemi reálbér-növekedés javítja a jövedelmi helyzetet, amelynek a hatása a turizmusban is megjelenik majd az óvatossági motívum oldódása nyomán. 

Van még tér a külföldi vendégszám emelkedésére is, itt még érdemi – a Magyarországra tett külföldi utazások számát vizsgálva –, több mint 20 százalékos elmaradást mutatnak az adatok a pandémia előtti időszakkal összevetve.  

A belföldi turizmust támogathatja, hogy a KSH januári adatai alapján immár a külföldi üdülés drágul gyorsabb ütemben, 12,3 százalékkal, szemben a belföldi üdülés átlagos 8,4 százalékos áremelkedésével. A turizmusban rejlő potenciál kiaknázása, főleg külföldi vendégek esetében, a növekedési kilátásokat is javíthatja, tekintve, hogy a hazánkba látogatók költései nemcsak a turizmus ágazatot, hanem a gazdaság széles körét támogatják.   

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­l­á­n­­y­­o­­­k­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­a­­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­𝗡
rasdi1
2024. április 07. 21:24
Őszintén szólva ennek részben örülök. Meglehetősen irritál, amikor pusztán "lábáztátatás" céljából utaznak egyes honfitársaink külföldre utazni, vagy mert a "Kovácsék idén is a Bahamákra mentek, mit szólsának rólunk, ha nem utaznánk az idén legalább Apaculcoig".
rasdi1
2024. április 07. 21:20
"Összesen 12 komment" ???? Alatta sexykittyt is figyelembevéve 2 komment árválkodik reakciók nélkül.
B_kanya
2024. február 28. 11:09
Hja, a magyarok - hogy otthon ne fagyjanak éhen - elmentek wellnesezni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!