Ukrajna már a menekültek segélyeit is kéri

2024. február 01. 16:04

Zelenszkij szerint „észszerűbb”, ha a külföldre menekültek segélyeit Kijevnek utalják, ott pedig majd eldöntik, hogy kinek milyen formában és mennyit folyósítanak vissza ugyanoda, ahonnan a pénz érkezett. Korrupció vagy zsarolás?

2024. február 01. 16:04
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Az ukrán elnök szerint sokkal jobb lenne, ha maga Ukrajna kezelné a külföldre menekülteknek a nyugati országok által folyósított segélyeit. Technikailag szerinte úgy nézne ki a dolog, hogy a befogadó állam nem a menekültnek adna segélyt, hanem átutalná az összegeket Kijevnek, amely aztán (alaposan mérlegelve mindent) visszautalná a pénzt (vagy annak egy részét) az illetőnek pontosan abba az országba, ahonnan megkapta azt. 

Az abszurdnak tűnő ötletet Zelenszkij – kissé zavarosan – azzal indokolta, hogy az ukrán állam el akarja kerülni a kettős segélyezést, miután számos olyan menekült van, amely Kijevtől és a befogadó államtól is kap támogatást. Ezért ezeket az összegeket inkább Ukrajna kezelné, a pénzek újraelosztása során „figyelembe véve” a körülményeket. 

Hazacsábítás 

Annak, amit Zelenszkij mond, nincs sok értelme. Felszólítani egy EU-s tagállamot, hogy bontsa meg a saját területén tartózkodó menekültek köré font szociális hálót, utalja el a hatalmas segélyösszegeket a rendszerszintű korrupciótól visszhangzó Kijevbe, majd nézze végig, ahogyan a pénze eltűnik a „bürokráciai útvesztőben”, elég életszerűtlen.  

Jóhiszeműen feltételezve, hogy egy követhetetlen folyamat során a pénz nem kerül olyan helyekre, ahol egyébként semmi keresnivalója nem lenne, egyetlen logikus magyarázat létezik az elnök hajmeresztő ötletére: 

így akarja hazatérésre kényszeríteni a menekülteket. 

Zelenszkij több hónapja próbálja rábírni a menekülteket (főként a hadköteles korúakat), hogy térjenek vissza Ukrajnába, és vagy öltsék fel az egyenruhát, vagy kezdjenek el otthon dolgozni, hogy a munkájukkal és az adójukkal az államot szolgálják. A menekültek azonban nem lettek túl lelkesek az ötlettől, így az elnök taktikát váltott.  

Korábbi elképzelése, miszerint ráveszi a befogadó nyugati országokat, hogy szó szerint toloncolják haza a munkaképes és harcolni tudó menekülteket, csúfos kudarcot vallott. Az új terv az, hogy megpróbáljon finom nyomást gyakorolni az EU-ra: változtasson úgy az ukrán menekültpolitikán, hogy a területén tartózkodó oltalomkérők előtt ne maradjon más lehetőség, mint a hazatérés. 

Hazajössz, örülsz, örülünk! 

A napokban szivárgott ki a hír, miszerint az ukrán vezetés a célja elérése érdekében a menekültek segélyezési rendszerének megváltoztatásában is manipulálni próbálja a nyugati országokat.  

Zelenszkij tanácsadója, Szerhij Lescsenko egy svájci lapnak adott interjúban – miután összefoglalta, mekkora problémát jelent, hogy az oltalomkérő ukránokat nem tudják besorozni, nem fizetnek otthon adót, nem növelik a belső keresletet, és nagyon úgy tűnik, hogy nagy részüknek a háború után sem lesz kedve hazatérni – világosan kimondta: 

A befogadó országoknak fel kell hagynia a menekültek támogatásával, hogy azok hazatérjenek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt az elképzelést finomította Zelenszkij most a „bízzon bennem, elnök vagyok” érvelés alapján arra, amit fentebb vázoltunk.  

A segélyezés átutalása Kijevnek természetesen egyet jelentene azzal, hogy Zelenszkij segélycsökkentéssel vagy teljes megvonással, hétköznapibb nevén zsarolással próbálná hazatérésre kényszeríteni a menekülteket. 

Az ukrán elnök egyébként finoman utalt arra is, hogy az oltalomkérők egy részének (főként a hadköteles korú férfiaknak) a külföldi tartózkodását illegálisnak tekinti. Nekik azonnal vissza kell térniük Ukrajnába, „nem feltétlenül a frontvonalba”, de azért mindenképpen, hogy ott dolgozzanak és ott fizessenek adót. 

 

*** 

 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki MAGYAR
2024. február 21. 11:30
Tipikusan zsidó ötlet és magatartás! Az egész világ alkalmazkodjon fuckrajnához ... A qrwa anyádat, te féreg!
simonpali
2024. február 05. 11:42
Mi az hogy nincs pénze? ! Ezt kikérem magamnak! Az EU azonnal vegyen fel további 100 milliárd eurós hitelt és tessék szépen átadni Ukrajnának! Majd a gazdákon behajtják.
pink_vader
2024. február 05. 02:21 Szerkesztve
Ehhehe. Ez hülye. Másfelől meg azt hittem, mindenki egyként rohan megvédeni a szent és hős Ukrajnát, az EU védőpajzsát, ukránok, európaiak vegyesen… Ja, nem. Valaki mással szeretik csináltatni.
SzaboGeza
2024. február 03. 20:55
Még az anyák fájdalmát is kéri!!!! AZ A KÉRDÉS MEDDIG MÉG??!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!