Rossz hír: fizetésképtelenné válhat az egyik legnagyobb osztrák vállalat

2023. december 02. 11:36

Európa legerősebb gazdasága, Németország éppen egy ingatlanválság közepén van, miközben az osztrák Signa ingatlan-óriáscég lassan teljesen fizetésképtelenné válhat.

2023. december 02. 11:36
Vienna,,Austria,-,November,30th,2023,-,3d,Illustration,To
Matus Tibor
Matus Tibor

A Signa birtokában van többek között a New York-i Chrysler Building, valamint egyéb német, osztrák, svájci projekt és áruház. A cég élén Rene Benko osztrák mágnás áll. 

Az európai ingatlanpiaci lejtmenetnek, amely idáig Németországot és Svédországot sújtotta leginkább, most a Signa-csoport is áldozatául eshet.  

A válságot a hitelfelvételi költségek meredekebb emelkedése váltotta ki, amilyenre nem volt példa az euró 25 éves történetében.  

A cég pénteken fizetési képtelenségi kérelmet nyújtott be a berlini bíróságon. A becsült vagyona jelenleg 27 milliárd euró, ennek ellenére különböző bankoktól komoly kölcsönöket vett fel. Az osztrák hitelintézeteknek 2,2 milliárd eurós kitettségük volt 2023 közepén, ennek a kétharmadát a Raiffeisen Bank International és az UniCredit Bank Austria adta. A svájci Lulius Baer már nyilvánosságra hozta, hogy több mint 600 millió svájci frank kitettsége van a Signa felé. A BayernLB és a Helaba, Németország két legtehetősebb állama, Bajorország és Hessen regionális, államilag támogatott bankja szintén több száz millió eurót kölcsönzött a csoportnak. 

A Signa hat németországi telephelyén már leálltak az építkezések, 

így például az ország egyik legmagasabb épületében is, egy csaknem 200 ezer négyzetméternyi hasznos területet magában foglaló létesítményben. Az idén még folyamatosan haladt a tervezett 64 emeletes hamburgi Elbtower felhőkarcoló építése, majd a Signa leállította a fizetést a kivitelezőnek, aki erre beszüntette a munkát.  

Németország, Európa legnagyobb gazdasága ingatlanválság közepén van. A kamatlábak és az építési költségek meredek emelkedése miatt néhány fejlesztő fizetésképtelen lett, ennek következtében felfüggesztették az ügyleteket és az építkezéseket.  

Az ingatlanszektor évekig az ottani gazdaság egyik alappillére volt, ez az ágazat adta a gazdasági teljesítmény nagyjából egyötödét és minden tizedik munkahelyet. 

Az alacsony kamatlábak hatására milliárdokat áramoltattak az ingatlanpiacra, amelyet stabilnak és biztonságosnak tekintettek. A kamatlábak erőteljes emelkedése azonban most véget vetett ennek a rohamnak, az ügyletek befagynak, az árak csökkennek, néhány fejlesztőt pedig fizetésképtelenségbe taszított. 

A kereskedelmi ingatlanpiac gyengesége az Egyesült Államokat is érinti. A világjárvány után üresen maradt irodák és a nagy kínai ingatlanfejlesztők küzdelmei világszerte az ágazatra irányították a figyelmet. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SyncBaer
2023. december 02. 17:59
A planétánk egyik legnagyobb magánbankja a Julius Bär, a nevét leírhattta volna helyesen a szerző ...
Zubkov
2023. december 02. 17:20
Na ugye, a nyugati gazdaságok virágoznak. :D Lesz még rosszabb!
Dunhill67
2023. december 02. 16:58
és ez miért rossz hír?...mármint nekünk
scorpicores
2023. december 02. 12:44
Ereszt az ingatlanlufi, itthon is reálértéken kb 15-20%-os csökkenésen esett át a piac, nem csoda, ki akar 8-10%-os hiteleket felvenni ??!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!