Íme Szlovákia tíz legjobb síközpontja, ahová az idei szezonban érdemes elmenni

2023. december 14. 11:29

Összegyűjtöttük a 10 legjobb síközpont által kínált lehetőségeket és kiderült, hogy a ranglista élén kétszer annyit fizet a síbérletért a síző, mint a tizedik helyen állóban.

2023. december 14. 11:29
Matus Tibor
Matus Tibor

Különféle problémákkal küszködtek a szlovák síterepek az elmúlt években. A bajok a coviddal kezdődtek, majd az energiaárakkal tetőztek tavaly ősszel. Ehhez jön az infláció, továbbá az, hogy a szlovákok nem igazán voltak hajlandók fizetni a luxusért. Majd meglátjuk, eltalálják-e a síközpontok a megfelelő árat, mindenesetre bemutatjuk a tíz legjobb (és egyben legdrágább) ottani síközpontot a legolcsóbbtól a legdrágább felé haladva. 

10. Tále, Alacsony-Tátra 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 30 euró. 

A Ski Tále a legolcsóbb napi síbérletekkel kecsegtető üdülőhely ebben a rangsorban. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek a tavalyi szezonárak, ugyanis az ideieket még nem tették közzé a központ honlapján. A hétvégék egy euróval drágábbak voltak, a csúcsszezonban, azaz karácsony és az újév első hetének a vége között pedig öt euróval magasabb volt a síbérlet ára. Az online vásárlás nem érhető el a weboldalukon. 

A központ a kisebbek közé tartozik – öt, összesen 2,7 kilométer hosszú pályája van, amelyeket hat, óránként 4110 főnyi szállítási kapacitású felvonó szolgál ki. Éjszakai síelést, vagy olyan látványosságokat kínál, mint a snowtubing, emellett több mint hat kilométeres sífutópályát ajánl. 

9. Kubínska Hoľa (Alsókubin) sípark 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 33 euró online. 

Az Árva megyei üdülőhely a hasonló síbérletárakkal operáló nagyobb síterepek közé tartozik. Bár az online bérletek négy euróval olcsóbbak, mint amiket közvetlenül a jegypénztárban vásárol az érdeklődő, a honlapon nem igazán lehetett felfedezni a napijegy internetes vásárlásának lehetőségét. Ott csak szezonális bérletek voltak. 

A főszezonban a síbérletek két euróval drágábbak. Táléhoz képest a Kubínska Hoľa lejtői több mint ötször hosszabbak. Gyermekzónával és 12 kilométernyi sífutó pályával várja a síelés szerelmeseit. A pálya 1300 méteres tengerszint feletti magasságból indul, a síelőket két négyüléses felvonó egyike viszi fel, amihez nyolc liftet lehet hozzáadni. A központ teljes szállítási kapacitása óránként kilencezer síző. 

8. Ski&Sun Bachledka dolina (Zár – Keleti-Tátra

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 34 euró online. 

A Szepesség is képviselteti magát a rangsorban. A Késmárk feletti, a korábbi nevén Bachledova dolina talán ismertebb a fák tetején vezetett ösvényéről, de télen ide is jönnek a síelők, hogy a csaknem 11 kilométernyi pályát vagy a 20 kilométernyi sífutópályát használják. Az egy négyüléses és a nyolc felvonó kapacitása megközelíti a nyolcezer főt. 

Az üdülőhely megközelítése három település felől is lehetséges, és itt akár esti világítás mellett is lehet síelni. Karácsony és újév időszakában a napijegy ára 39, online vásárlás esetén 37 euróra emelkedik. Viszont a Kubínská Holához hasonlóan a honlapon nem találtunk lehetőséget a napi síbérlet elektronikus megvételére. 

7. Veľká Rača Oščadnica – Ócsad 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 34 euró online. 

Csaca mellett, a Kiszucében is hasonló árakon várják a síelőket, mint a Bachledova dolinában, de csak a főszezonon kívül. Ha a főszezon egy bizonyos napjára napijegyet veszünk közvetlenül a pénztárnál, két euróval többet kell fizetni ez már 41 euróba kerül, az online változat pedig 37-be. Persze a weboldalon csak szezonális jegyet lehetett vásárolni. Elképzelhető, hogy később megoldják az internetes napijegy-értékesítést is. 

A Velká (Nagy) Racsa-i központban 15 pálya összesen 14 kilométer hosszan, két négyüléses és három felvonó található. Együtt több mint kilencezer síelőt szállítanak óránként. Itt azonban kevesebb a sífutópálya. 

6. Malinô Brdo – Rózsahegy