Belgium mégis ukrán segélyt csinál a lefoglalt orosz vagyonból

2023. október 14. 10:11

A terv működni fog a nemzetközi jog megsértése nélkül: megadóztatják az orosz befagyasztott vagyont kezelő vállalatot, a pénzt pedig Kijevnek utalják. Ukrán mércével nem sok, de a nullánál lényegesen több.

2023. október 14. 10:11
CROO, Alexander De; ZELENSZKIJ, Volodimir
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Belgium jövőre 1,7 milliárd eurós alapot hoz létre Ukrajna megsegítésére – az összeg alapját nem más, mint a befagyasztott orosz állami vagyon kamatainak megadóztatása képezi. 

A háború eleje óta tart a huzavona a szankciókkal sújtott orosz jegybanki vagyonokról, amelyeknek az összege 300 milliárd dollárra rúg. Ennek a pénznek csak igen csekély része van az USA-ban, a zöme Európában, azon belül is a belga székhelyű Euroclear pénzügyi szolgáltatónál hever.  

Brüsszel régóta igyekszik megkaparintani ezt az összeget, hogy aztán az ukrán lélegeztetőgép életben tartására és az újjáépítésre fordítsa, ám a nemzetközi jog nem teszi lehetővé más állam vagyonának szimpla einstandolását.  

Az Európai Bizottság végül magára az Euroclearre kezdett koncentrálni, ahol 196,6 milliárd eurós orosz vagyon hever. Ez a pénzmennyiség egyre gyarapodik, mivel az Euroclear a lejáró kötvények összegét – miután azt nem adhatja át jogos tulajdonosának – a piacok mozgásban tartása miatt újra befekteti. Az ebből származó nyereséget azonban meg lehet adóztatni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magas kamat, magas adó 

Alexander De Croo belga miniszterelnök Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt a napokban, majd bejelentette, hogy az Euroclear nyereségére kivetett 25 százalékos adót teljes egészében Kijevnek utalják át katonai felszerelések, humanitárius segély és újjáépítési összegek formájában.  

Megoldásunk más országokat is inspirálhat  

– tette hozzá a belga kormányfő, aki azt is elmondta: az EU folyamatosan vizsgálja annak a lehetőségét, hogy valamiképpen mégis le lehessen foglalni az óriási orosz vagyont, amit aztán az ukrán újjáépítésre fordítanának. 

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki már tavaly közölte, hogy az USA jogszabályai nem teszik lehetővé a zárolt összegek elkobzását, a megadóztatás ötletét már örömmel üdvözölte, és észszerű javaslatnak nevezte.  
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Alexander De Croo belga kormányfő 

MTI/EPA/Pool/Reuters/Yves Herman 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jospehe998
2023. október 17. 08:23
És mi olyan meglepő ezen? Ők ehhez értenek, osztogatni mások pénzét..
MZperXXL
2023. október 17. 02:18
Azta, milyen ejrópai, demokratikus és legfőképpen JOGÁLLAMI megoldás! Jegyezzük meg jól és alkalmazzuk alkalmasint.
Jacques Foche
2023. október 16. 23:08
A törvények azért vannak, hogy legyen mit kijátszani a komcsiknak.
123321
2023. október 16. 22:07
ez most más, ez demokratikus, európai lopás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!