Egy ember életében csak négyszer utazhatna repülőn – íme egy zöld ötlet

2023. június 18. 23:41

A repülési kvótára tett, a címben idézett javaslat nagyon is valós, a francia zöldek egyik szószólójától hangzott el. Az ötlet megmosolyogtató, annyira szembemegy a szabadságjogokkal és a gazdasági ésszerűséggel. Ám a klímakrácia, a klímavédelem mindenek felettiségének követőitől még több ilyen javaslatra számíthatunk.

2023. június 18. 23:41
null
Pósa Tibor írása a Makronómon

A közelmúltban egy francia rádióműsorban Jean-Marc Jancovici mérnök a repülési kvóta bevezetését javasolta. Eszerint egy ember egész életében csak négyszer használhatna közlekedési eszközként repülőt. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása elleni küzdelem érdekében azt javasolta, hogy ilyen kifejezetten csekély számban kellene korlátozni a repüléseket.  

Szabadságkorlátozó és gazdaságellenes 

De miért nyilvánított ilyen szélsőséges véleményt az errefelé ismert környezetvédő? Talán csak nem lett hivatásos médiaprovokátor? – találgatták egyesek. Meg is magyarázta, hogy miként képzeli el javaslata megvalósulását. „Amikor fiatal vagy, négy repülőút áll rendelkezésedre, hogy felfedezd a világot. Amikor idősebb leszel, akkor az üdülődbe vonattal is el tudsz menni.” Eszerint csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy a bolygónk virágzó paradicsom legyen.

A javaslat nagy médiahullámokat keltett. Volt olyan kommentátor, aki ezt a szabadságkorlátozó és gazdaságellenes ötletet egyszerűen a légiközlekedés és a turizmus ellehetetlenítésének látta. 

Gondoljunk bele, évente mintegy ötmilliárd alkalommal vásárolnak az emberek repülőjegyet. Minek termelnének a repülőgyárak, ha ilyen drasztikus lépéssel tennék feleslegessé tevékenységüket! 

Kevesebb repülőtérre lenne szükség, az is csökkentett forgalommal üzemelne. Ez amúgy is szúrta a környezetvédők szemét. Pillanatok alatt megszűnne a turisták által felkapott helyek túlzsúfoltsága, ami ráadásul riasztó környezetszennyezést okoz. Az utazási irodák végleg lehúzhatnák a rolót, de a szállodák, éttermek, a nevezetességek alkalmazottai is másféle munkát kereshetnek. A világturizmus forgalma évente több mint 1000 milliárd euró. Mi az nekünk, ha a Föld túléléséért cselekedhetünk? 

A zöldek a haladásban sem hisznek

A világon mi indokolhatja több millió ember állásának elvesztését, egész iparágak tönkretételét? A polgári légi közlekedésnek egyszerűen pusztulnia kell, mert 3 százalékkal járul hozzá a Föld szén-dioxid-kibocsátásához! – ez néhány zöld politikus véleménye. A környezetvédők számára nem létezik jövő idő, most azonnal kell bevezetni a legdurvább intézkedéseket, hogy megmentsük a bolygót. Nem hisznek a tudományos fejlődésben, az innovációban sem, amely által csak előbbre halad a világ. 

Sőt, számukra még a mindenhol hangoztatott zöldátállás is smafu. Például esetünkben tovább tökéletesítik a repülőgép üzemanyagát, hogy az kevésbé szennyezze a légkört, vagy hidrogénüzemű gépekkel kísérleteznek, könnyebb repülőgépeket gyártanak, a napfényt alakítják át energiává. Megkezdték azoknak a járatoknak a korlátozását, amelyek tényleg csak rövid távra szólnak, itt valóban alternatívát jelenthet a vonatközlekedés. Nekik ez sem elég, mindent akarnak és azonnal.

De mégis, hogy képzelik el ezeknek az intézkedéseknek a bevezetését Nyugaton, amely oly büszke a szabadságára? Mit szólnának ilyen antidemokratikus lépéshez? Valaki nem tud elutazni szülője temetésére, a lánya esküvőjére, mert épp beleesik a korlátozásba? 

Van, aki legyint erre, mondván, az egész eszement ötlet megvalósíthatatlan. Mások, akik láttak már karón varjút, azért óvatosabban állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Hányszor fordult már elő a történelemben, hogy valamit előzetesen elképzelhetetlenül radikális megoldásnak minősítettek, aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nyakig benne vagyunk. 

Robespierre és a guillotine 

Jancovici mérnök nem is köntörfalazott: „Én például a kommunista rendszer mellett vagyok, gazdag vagy szegény, egész életében 3-4 repülőútra lenne jogosult.” Ezzel igazolta a hivatásos környezetvédőkről szóló görögdinnye hasonlatot: kívül zöld, de belül meg piros. Lefordítjuk mondandóját: „Ha mi kerülünk hatalomra, akkor bárhogyan nyüszíthetnek a polgárok, úgyis bevezetjük ezt az intézkedést és még jó pár hasonlót. Mikor történik ez meg? Hamarosan, mert felnyílik az emberiség szeme arra, hogy miként halad a Föld a végpusztulás felé. Akkor nem fognak a személyes szabadságon rugózni, elfogadnak mindent, csak hogy mentsük a menthetőt. Ez lesz a klímakrácia, és ráadásul hálásak lesznek nekünk ezért.” 

Maximilien de Robespierre, a jakobinus diktatúra vezéralakja is váltig hitt a terror megtisztító erejében. De nyilvánvalóan csak addig, míg egy guillotine elválasztotta fejét a testétől. 

Címlapfotó:123rf.com

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakislovacska
2023. július 07. 20:20
Nagyon helyes!Az ember mint olyan a Teremtő szándéka szerint teljesen röpképtelen! A világ sokkal de sokkal jobb hely lenne az úgynevezett repülés és repülőgépek nélkül! Nem történt volna meg pl Drezda szőnyegbombázása,vagy a Kassai provokáció,sokezer repülőbaleset stb! A repülés közösen elkövetett társadalmi felelőtlenség,Természet,Világ -, és Emberellenes dolog!
Csigorin
2023. július 07. 19:14
meg a kurva anyjat azt. aki pl Amerikaban lakik a csaladja meg Europaban, az usszon? amugy eleg keveset lathatott a vilagbol az aki azt hiszi hogy 4 repuloutbol fel lehet fedezni. egyebkent ha pl Europan belul a vonat olcsobb lenne jelentosen a repulonel, nem hasonlo aru vagy sokszor meg dragabb, akkor rovidebb, 6-8 oras utakra az emberek inkabb azt preferalnak.
istvánkeve
2023. június 22. 11:54
Remek ötlet, föleg ha a katonákra gondolok! De addig is, amíg ez megvalósul nem lehetne elkezdeni azzal, hogy megadóztatjuk a repülöjegyet ?
javicesareo
2023. június 22. 11:50
Biztos lájkolná ezt az ötletet számos olyan ország, akit jelenleg a turizmus tart el. Ciprus, Málta, Görögország, Thaiföld stb. Megnézném mondjuk azoknak a libsi ismerőseim fejét, akik kiugranak Londonba hosszú hétvégézni, meg digitális nomádkodni Dél-Kelet Ázsiába. Maradna nekik a belvárosi romkocsmában való ücsörgés a lábszagú, provinciális Szittyaföldén :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!