A szerb vérengzés rávilágít: túl sok fegyver van a polgároknál

2023. május 05. 06:34

Belgrád központjában, Vrácsár községben egy elitnek számító általános iskolában egy 14 éves fiú meggyilkolta nyolc iskolatársát, hat továbbit pedig megsebesített, végzett az iskola gondnokával, és rálőtt egy tanárnőre is, majd feladta magát. A rendőrség a fiú édesapját állította elő, 48 órás előzetesbe helyezték. A Balkánon a polgárok kilencszer több fegyverrel rendelkeznek, mint amennyi a hadseregnek és a rendőrségnek van.

2023. május 05. 06:34
null
Miklós Hajnalka

Cikkünk írását követően újabb brutális merényletre került sor Szerbiában. Csütörtök késő este legalább nyolcan meghaltak, további tizenhárman pedig megsebesültek, amikor egy férfi automata fegyverből rálőtt az emberekre a Belgrád melletti Mladenovácon.

A kiskamasz maga telefonált a rendőrségnek. Mint kiderült, heteken keresztül tervezte tettét, végül a május elsejei hosszú hétvége utáni napot, május 3-át választotta kegyetlen tettéhez. A történelmi kabinetet választotta ki, ugyanis közel van az iskola bejárati ajtajához. Pontos tervet készített: hogyan, hol és miként mozog majd tette közben.

Szerda reggel alig valamivel 9 óra előtt már bekövetkezett a vérengzés. Egy 2009-es születésű fiú döntött úgy, hogy végez azokkal, akik valaha bármikor bántalmazták őt. Mint arról Veselin Milić, belgrádi rendőrfőnök a tragédiát követő sajtótájékoztatón beszámolt, a fiú vallomása szerint mindent pontosan eltervezett, még azok névsorát is elkészítette, akikre végül rálőtt.

Két fegyvert vitt magával, egy 9 milliméteres és egy kiskaliberű pisztolyt, mindkettő az édesapja nevére lett bejegyeztetve. Több töltényt is magával vitt, a rendőrség információi szerint három tölténytárat használt fel, illetve a hátizsákjában négy Molotov-koktélt is elkészített (önállóan), ám ez utóbbit végül nem használta fel.

A 12-14 év közötti 8 áldozat közül 7 lány és 1 fiú. A további 6 sérült diák közül 4 fiú és két lány.

Az egyébként példás magatartással rendelkező, jó tanulónak számító, magát a mikrofizika tanulmányozásában látó fiú a rendőrségnek elmondta, először a gondnokra lőtt, majd az iskola bejáratánál lévő két ügyeletes tanulóval végzett. Végül követve az előre felállított tervet, végzett a hatodikos, a hetedikes és a nyolcadikos diáktársaival, közben a történelemtanárt is megsebesítette.

A rendőrségnek, mikor őrizetbe vették, csak annyit mondott, alig várta ezt a napot, hogy egy nap alatt végezzen a tervével. A szerb szakemberek szerint nem mutatott megbánást.

Szerdán délelőtt egész nap folyt a helyszínelés. A rendőrség nagy erőkkel érkezett a belgrádi általános iskolába, a tűzszerészek is megjelentek a helyszínen a tűzveszélyes folyadékok miatt, majd rendőrkutyákat is bevetettek. Mindeközben a szülők az utcán vártak, mert a rendőrség fokozatosan engedte ki a gyerekek az iskolából. Órákig nem lehetett tudni, kik az áldozatok, így érezhető volt a félelem az iskola előtt.

Szerdán minden sérültet megműtöttek. A belgrádi Tirsova utcai Gyermekkorházba két fiút láttak el, kiknek a végtagjait érte a lövés, és egy lányt, aki fejlövést kapott. Hivatalos adatok szerint ennek a lánynak a sérülései olyan súlyosak, hogy órákig küzdöttek az életéért. A Szerbiai Klinikai Központ sürgősségi osztályára szállított másik lányt hasi és karsérüléssel látták el. Az egyik fiút az ortopédián műtötték meg, míg a másik fiút a mellkasán érte a lövés, és a gerince is sérült. A sebesült tanárnő alhasi sérülést kapott, a medencecsontja sérült, és karlövést kapott. Életveszélyes állapotban került a kórházba.

Miután csütörtöktől, május 4-től folytatódott a tanítás, a szerbiai Egészségügyi Minisztérium  minden diák, szülő és tanár számára biztosította a lelkisegély-szolgálat megszervezését, telefonon keresztül is kérhetnek pszichológusi segítséget, ám amennyiben igény mutatkozik rá, személyes terápiára is lehetőség nyílik.

A kormány Szerbia egész területén péntektől (május 5-től 7-ig) három napos gyászt rendelt el.

A szerb média kiderítette ugyanakkor, hogy a gyilkosságot kortársbántalmazás előzte meg.

A fiú korábban többször is panaszkodott arra, hogy az iskolatársai bántalmazzák. Branko Ružić (Brankó Ruzsity) oktatási miniszter elmondta, valóban létezik orvosi lelet, és a szociális munkaközpont is foglalkozott az esettel, mégis úgy ítélték meg a szakemberek, hogy nincs szükség vizsgálatra.

Miután fiatalabb kiskorúnak számít (még nem töltötte be 14. életévét) az fiatal ámokfutót a törvény szerint nem lehet felelősségre vonni. Jelenleg a pszichiátriai intézetben vizsgálják Belgrádban. 

A rendőrség a fiú édesapját állította elő, 48 órás előzetesbe helyezték. Mindkét használt fegyverre ő rendelkezett engedéllyel. Mint arról Bratislav Gašić (Bratiszlav Gasity) belügyminiszter beszámolt, az édesapa azt állította, hogy a fegyvereket elzárva, széfben tartotta. A miniszter elmondta ugyanakkor, hogy információik szerint az ámokfutó fiatal lövészettel foglalkozott, lőpályán gyakorolt. Miután kiskorúról van szó, felmerül annak kérdése is, hogy ki engedte meg, hogy éles fegyverrel gyakoroljon, vagyis az ügyészség ez esetben is nyomozást indított.

Túl sok a fegyver a szerbeknél

Korábbi felmérések szerint a Balkánon a polgárok kilencszer több fegyverrel rendelkeznek, mint amennyi a hadseregnek és a rendőrségnek van. A Belgrádi Biztonságpolitikai Központ jelentése szerint

a Balkánon az összes fegyver 90 százaléka az állampolgárok  kezében van.

Az egy főre jutó fegyver mennyiségét figyelembe véve a 2018-ban végzett globális kézi lőfegyverfelmérés, a Small Arms Survey felmérése szerint Szerbiában és Montenegróban van a lakosság körében a legtöbb fegyver a régióban. Az egy főre jutó lőfegyverek arányát tekintve a harmadik helyen követi az Amerikai Egyesült Államokat és Jement. Becslések szerint 100 lakosra Szerbiában és Montenegróban 39,1 darab könnyűfegyver jut.

Bosznia-Hercegovinában 100 lakosra 31 fegyver (illegális és legális együtt), Észak-Macedóniában 30 darab jut 100 lakosra, Koszovóban pedig 24 darab. Horvátországban és Albániában sokszorosan kevesebb: amíg Horvátországban két darab, Albániában 100 főre 1,5 fegyver jut.

Aleksandar Vučić államfő szerda esti sajtótájékoztatója szerint az alig hétmilliós

Szerbiában összesen 765.000 lőfegyvert tartanak számon, amiből összesen 232.310 pisztoly és revolver szerepel a nyilvántartásban.

Bejelentette, ő maga kezdeményezi többek között a fegyvertartásai engedély szigorítását, valamint az eddig kiadott engedélyek felülbírálását is. Rámutatott, miután egyre fiatalabbak hajtanak végre egyre kegyetlenebb bűncselekményeket, kezdeményezi a büntetőjogi törvény szigorítását is, hogy 12 évtől már felelősségre tudják vonni azokat, akik ehhez hasonló bűncselekményeket hajtanak végre.

(Kép forrása: Novosti.rs)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoJo
2023. május 05. 09:35
A huszadik század első felében Usákiában a gyerekek simán bevitték a vadászpuskákat az iskolába azokon a napokon amikor délután vadászni terveztek. Maxim géppuskát lehetett postán rendelni mindenféle cirkusz nélkül. Mégsem volt se iskolai lövöldözés, se rando tömegmészárlás, se semmi. A probléma nem a lőfegyverek, hanem az időközben elcseszett társadalmak.
njohn
2023. május 05. 09:05
https://korrektelemzesek.blog.hu/2019/05/04/udvozlunk_a_blog_hu-n_61633
123321
2023. május 05. 08:53
"A szerb média kiderítette ugyanakkor, hogy a gyilkosságot kortársbántalmazás előzte meg. A fiú korábban többször is panaszkodott arra, hogy az iskolatársai bántalmazzák. Branko Ruzic (Brankó Ruzsity) oktatási miniszter elmondta, valóban létezik orvosi lelet, és a szociális munkaközpont is foglalkozott az esettel, mégis úgy ítélték meg a szakemberek, hogy nincs szükség vizsgálatra"
Alois Rumberger
2023. május 05. 08:16
Az EU-ban 79,8 millió regisztrált lőfegyver van, erre jut évente 6700 halálos kimenetelű incidens. Ennek 75%-a öngyilkosság (5000 eset), 10,5%-a baleset vagy ismeretlen ok (700 eset) és végül 14,5%-a azaz 1000 esetben bűncselekmény. Ez azt jelenti, hogy 79800000 fegyverre jut évente 1000 bűncselekmény, ami 0,0012 %. Tekintve, hogy a bűncselekményeket jellemzően illegálisan birtokolt fegyverekkel követik el, ez a szám még alacsonyabb. Aki előre eltervelten ilyesmire készül az szinte bármit felhasználhat fegyverként, illetve bármilyen őrült hozzájuthat illegálisan. Jellemzően a cikk a tünetről ír, az okokról nem tájékoztat. Ezzel kiszolgálja az utóbbi időben egyre erőteljesebb, a lakosság lefegyverzését célzó trendet is. Meg ugye kitűnő látszatintézkedés is. "Védd az erdőt egyél hódot!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!