Szakértő: Hamarosan akkor dolgozunk majd, amikor kedvünk tartja

2023. április 15. 07:54

A ChatGPT befektetője szerint a mesterséges intelligencia felszabadítja az embereket. Kérdés, hogy igaza lesz-e.

2023. április 15. 07:54
null

Vinod Khosla, a Sun Microsystems társalapítója és a ChatGPT-t létrehozó OpenAI egyik korai befektetője szerint a mesterséges intelligencia (MI) jövője felszabadíthatja az emberiséget a munka szükségességétől. Azonban arra figyelmeztet, hogy ez a jövő nem jöhet el különböző akadályok és globális verseny nélkül.

A Semafornak adott interjújában a kockázati tőkés azt jósolta, hogy 25 éven belül a munkák 80 százalékát az MI végezheti el.

„Ez az óriási átalakulás lehetőséget ad arra, hogy az emberiség megszabaduljon a munka szükségességétől. Az emberek akkor fognak dolgozni, amikor akarnak, és azon, amin igazán szeretnének” – mondta Khosla, aki azt is kiemelte, hogy a legtöbb munka átadása nem lesz zökkenőmentes az MI-nek.

Khosla szerint

fel kell készülni erre az utópisztikus jövőre, bár az odáig vezető út nem lesz sétagalopp, mivel „fájdalmat okozhat az embereknek, sőt, az életüket is tönkreteheti”.

A mesterséges intelligencia behálózza majd a vállalatokat  

Az OpenAI és a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a ChatGPT-hez hasonló MI-eszközök az amerikai dolgozók 80 százalékának változtathatják meg a munkakörét, az életét. A kutatók szerint különösen a technológiai, a matematikai, a számviteli és a kommunikációs területeken dolgozók állása lehet veszélyben – állítja az Insider.

Az eredetileg a Harvard Business Review-n megjelent írásból pedig az derült ki, hogy a cikk szerzői, Ajay Agrawal, Joshua Gans és Avi Goldfarb szerint nem feltétlenül kell veszélyként tekinteni az MI-re, csak meg kell tanulnunk együtt dolgozni vele. Alkalmazkodnunk szükséges egy MI-barát gazdasághoz, ahol „karöltve dolgoznak együtt” az emberek és a mesterséges intelligencia – idézte korábban a Makronóm.

Azonban ehhez még hosszú utat kell bejárnia az MI-nek. Khosla szerint több kutatásra van szükség ahhoz, hogy továbbra is ilyen gyorsan fejlődhessen a mesterséges intelligencia – különösen, mivel több globális hatalom versenyez azért, hogy az MI terén vezető szerepet töltsön be. Ez azonban még nagyobb különbségeket szülhet, hiszen nem minden ország halad majd ilyen ütemben. 

Borítókép: Shutterstock

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya Attila Bendegúz
2023. április 15. 15:08
A rómaiak is azt hitték, hogy a birodalmuk és a rabszolgaság intézménye örök. Te most azt hiszed, hogy a tömegek vásárlóerejére, és magára a tömegre szükség van, ezért mindkettő őrök. Ki téved nagyobbat?
Zsolakomarom
2023. április 15. 15:08
Atalakit majd sok munkat, de attol nem kell felni h elveszi a munkadat, lesz majd ujfajta munka Mindig ezt mondjak, sose ez tortenik, amikor a technologia szintet lep
makám
2023. április 15. 15:01
elolvastam az egészet de semmi értelme nem volt. és az alapvető tévedésedre ennyivel is rá lehetett világítani.
tetx
2023. április 15. 15:00
Azt az egyet igen. Ellenben már most indulnak a tiltások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!