A Facebook a Metaverzumra költi a pénzét

2023. január 24. 09:50

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms Inc. 2023-ban is a teljes költségének és kiadásainak mintegy 20 százalékát fordítja a Reality Labs-re, annak ellenére, hogy már tavaly súlyos kérdések merültek fel a kiterjesztett és virtuális valóságra, valamint az úgynevezett metaverzumra összpontosító üzleti részleggel kapcsolatban.

2023. január 24. 09:50
null

 

Az Andrew Bosworth technológiai igazgató által nemrég blogbejegyzésben közölt előrejelzés alig változott ahhoz képest, hogy a harmadik negyedévben a Meta a kiadások 18 százalékát fordította a Reality Labs-re. Ez azt jelenti, hogy a vállalat beruházásainak nagy része továbbra is arra irányul, amit a Meta „alkalmazáscsaládnak” nevez – ezek: a Facebook, az Instagram, a WhatsApp és a Messenger.  

A Meta részvényei közel 65 százalékot estek idén, és egyesek megkérdőjelezték a Meta vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek a metaversumra tett drága fogadását, ami akkor történt, amikor a vállalat más költségeket csökkentett, beleértve a széles körű elbocsátásokat is. A Reality Labs az év első kilenc hónapjában 9,4 milliárd dolláros működési veszteségről számolt be; a Meta alkalmazáscsaládja ehhez képest ugyanebben az időszakban nagyjából 32 milliárd dolláros nyereséget hozott. 

Bosworth szerint 2022 nehezebb volt a vártnál. „A gazdasági kihívások világszerte, a Meta alaptevékenységére nehezedő nyomással kombinálva, tökéletes melegágyat teremtettek a szkepticizmusnak a befektetéseinkkel kapcsolatban” – mondta Bosworth. 
Mégis, tette hozzá, a jövőbeli fogadások visszavétele, hogy csak a rövid távú célokra koncentráljunk, „katasztrofális következményekkel járhat.”

A jövő technológiáiba történő túlzottan nagy arányú, a bevételek 20 százalékát is elérő befektetés „olyan szintű befektetés, amelyről úgy gondoljuk, hogy van értelme egy olyan vállalat esetén, amely elkötelezett amellett, hogy a világ egyik legversenyképesebb és leginnovatívabb iparágának élvonalában maradjon” – mondta Bosworth, hogy eloszlassa a befektetők aggályait.

A Meta részvényeinek árfolyamcsúcsa 2021 augusztusában volt 380 dollár közelében. Onnan azonban egészen 93 dollárig esett le az árfolyam tavaly október elejére.

Azóta viszont a befektetők pesszimizmusa némiképp enyhült, most, január vége felé egészen 140 dollár közelébe korrigált vissza a Meta Platforms Inc. (azaz de facto a Facebook) részvényeinek az árfolyama, ahogyan a lenti ábrán is látható.

A grafikon forrása: Tradingeconomics.com

A nyitókép forrása: Unsplash.com

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ergo07
2023. március 10. 15:48
Szép új világ előkészítése. Ahogy elnézem, egy-két generáció és nem lesz ellenkezés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!