Belefullad a sajtba az Egyesült Államok

2022. október 31. 14:05

Sok millió tonna sajt áll egy titokzatos raktárban Missouriban. Ott rejtőzik az USA sajtkészlete. De miért halmozzák úgy, mint az aranyat?

2022. október 31. 14:05
null

Egy Springfield melletti volt mészkőbányában található az a raktár, amelyben az USA nagyjából 3,5 milliárd dollárt érő sajtkészlete hever. Szó sincs arról, hogy az arany mellé az amerikaiak egy új Fort Knoxot hoztak volna létre a sajtok számára – a felhalmozás oka ennél sokkal prózaibb.

Az elmúlt harminc évben az Egyesült Államok tejtermelése 50 százalékkal nőtt, ugyanakkor a tejfogyasztás drasztikusan lecsökkent. Olyannyira, hogy a kormány a tejipari vállalatokkal karöltve veszteségesen felvásárolja az extra tejkülönbözetet, és

az egyetlen dolgot teszik vele, ami nem azzal jár, hogy kiöntik: sajtot készítenek belőle, amit tárolni lehet.

A kormány persze igyekszik változtatni a dolgon, és különböző élelmiszer-programokat szervez a tejfogyasztás fellendítésére – eddig kevés sikerrel. A tárolt sajt mennyisége évről-évre növekszik, az Egyesült Államok készlete pedig ma már többet nyom, mint az Eiffel-torony, a Szabadság-szobor, a pisai ferde torony és a gízai Szfinx együttvéve.  

Ezzel arányosan a tejfogyasztás továbbra is csökken:

a fogyasztók egyre inkább az alternatív élelmiszerek, például a mandula- vagy zabtej felé fordulnak,

amely nem csak a hagyományos tejipart hozza nehéz helyzetbe, de folyamatosan hizlalja a Missouri-beli raktárat is. 

A határ a csillagos ég Amerika felett. Sajtból lesz a Hold.

Fotó: 123rf

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ozdiszatir
2022. november 11. 09:32
Kinek mit intézett a kormánya! Hajrá amerikai tejipar, Vesszen a csányi féle bonafarm!
BBrutus
2022. november 04. 02:24
Mi lenne, ha az USA egyszer az életben példát mutatna és felajánlaná ezt a készletet az éhező országok számára? Most minden korábbinál aktuálisabb lenne.
No comment no cry
2022. november 02. 20:21
Évek óta megy a szöveg liberáliséknál, hogy az állati eredetű termékeknek nagy az ökológiai lábnyoma (vízigény, szén-dioxid, etc.), inkább növényit kellene fogyasztani. Aztán amikor csökken a tejtermékek fogyasztása, akkor nem átcsoportosítják a termelési kapacitásokat, nem ösztönzik a termelőket más irányokba, hanem az állam megveszi a tejet veszteségesen, sajtot készít belőle, és várja a csodát. Így a büdös életben nem fog a tejtermelés optimalizálódni a megváltozott igényekhez, amit amúgy ők maguk idéztek elő. Kész röhej. Ez a "törököt fogtam, de nem ereszt" hozzáállás lassan védjegyükké válik. Itt már nem csak a döglött lóról leszállásról volna szó (a döglött ló bár nem megy, de nem is okoz kárt). Ez szimplán ön- és közveszélyes.
miles1
2022. november 02. 20:20
Ezt nagyjából húsz éve mondom, mióta kinőttem a kora húszas éveimre jellemző libsikorszakomból. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!