Jelentősen csökkentek az építőipari megrendelések, de ez még csak a kezdet

2022. október 14. 09:20

Az építőipari termelés volumene augusztusban havi alapon 4,4 százalékkal csökkent, ami azonban tekinthető az előző havi 5,7 százalékos bővülés korrekciójának is. Az ágazaton tehát már látszanak az energiaválság első jelei. 

2022. október 14. 09:20
null

Elemzők:
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője 
Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője

Az építőipari termelés volumene augusztusban kedvezőtlenül alakult: éves alapon nem változott, de havi alapon 4,4 százalékkal csökkent, ami azonban tekinthető az előző havi 5,7 százalékos bővülés korrekciójának is – emeli ki a friss KSH adatokat értékelve Regős Gábor. A  Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint

az adatok azt mutatják, hogy az ágazaton már látszanak az energiaválság első jelei. 

Bár rövid távon az építőiparban leginkább a megnövekvő költségek (alapanyag, energia), illetve az ellátási láncok szakadozása jelent problémát, már középtávon is aggodalomra ad okot a keresleti oldal alakulása. 

A kereslet csökkenését mutatja a rendelésállomány alakulása: míg a teljes rendelésállomány volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, addig

A mérséklődésben az egyéb építményekre vonatkozó új szerződések volumenének több mint kétharmadával való csökkenése játszott szerepet, az épületekre vonatkozó új szerződéseknél a visszaesés jóval kisebb volt, kevesebb mint 20 százalék. Ez azt jelenti, hogy 

a rendelésállomány mérséklődése legnagyobb részben az állami megrendelések elapadásához kötődik. 

A vállalkozások és a háztartások megrendeléseinél a bizonytalan gazdasági helyzet mellett az árak emelkedése okoz problémát, míg az energetikai beruházások szükségessége növeli a keresletet. 

Ugyanakkor – a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint – augusztus volt az első hónap, amikor a teljes rendelésállomány volumene éves alapon csökkent, ami azt jelenti, hogy a rendelésállomány egyelőre magas, tehát 

az építőiparnak jelenleg még van tennivalója, ám ez fokozatosan változni fog.

Az építőipar teljes, harmadik negyedéves növekedési hozzájárulásáról korai lenne ítéletet hirdetni: két havi adat alapján a hozzájárulás még kismértékben pozitív, de biztosat csak a szeptemberi adatok ismeretében lehet majd mondani – teszi hozzá Regős Gábor.

Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője is azt a következtetést vonja le, hogy augusztusban az előző havi adatokhoz hasonlóan, nagyjából oldalazó irányt mutat az építőipar, és továbbra is igaz, hogy

egy ilyen volatilis teljesítményű iparág esetében egy-két hónapnyi adatból nem érdemes tartós trendet felrajzolni, de az elmúlt években látott folyamatos növekedési szintek várhatóan nem fogják jellemezni a következő időszakot.

Mindeközben - húzza alá Horváth András - a drágulás továbbra is igen erőteljes az iparágban elsősorban az építőanyagok árnövekedése miatt,

2022 II. negyedévében 19-28%-kal nőttek az iparági termelői árak éves alapon, az előző negyedévhez képest pedig tovább gyorsulva, 7.6%-kal emelkedtek.

Bár a szerződésállományok alapján rövid-középtávon továbbra is elegendő megrendelés látszik az építőiparban, az új szerződések volumene már érezhetően csökken és iparági szereplők egyöntetű véleménye is az, hogy

jelentős kihívások előtt áll az iparág a jövő év elejétől, az elszabadult anyagárak, energiaárak, ugrásszerűen növekvő finanszírozási költségek, illetve a csökkenő magán- és állami kereslet mind a lassulás irányába mutatnak.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a Magyar Bankholding vezető elemzőjének a becslése szerint

idén 6% körüli lehet az iparág éves növekedése, továbbá a következő egy évben a folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömeg elegendő volument biztosít.

Azonban az alapanyag ellátás problémai, a globális alapanyaghiány, a rapidan növekvő költségek, a finanszírozási költségek látványos emelkedése és a várhatóan csökkenő állami megrendelési volumen a jövő évtől bizonytalanságot és lassulást okozhat az iparágban.

A továbbra is dübörgő ipari, logisztikai építkezések mellett szerepe van a jelentős volument képviselő állami fejlesztéseknek és az államilag támogatott otthonteremtési és felújítási támogatásoknak is a jelenlegi még erős keresletben, és a szerződésállományok szintje is magasan tartózkodik egyelőre, bár a legutóbbi információk szerint ebben jelentős szerepe volt a meglévő szerződések átárazásának is.

Keresleti oldalról a hitelkereslet fokozatos lassulása elkerülhetetlen a jelenleg kialakuló piaci kamatszintek mellett, a beruházások finanszírozása és megtérülése is jelentős részben kérdésessé válik, viszont

a hazai befektetési célú ingatlanvásárlások egyelőre erősödnek a megugró inflációs környezetben, így ez némi támaszt adhat a piacnak,

továbbá az energetikai felújítások szegmens továbbra is húzóerőt fog képviselni a kivitelezői piacon.

A kivitelezési anyagköltségek piaci információk alapján az év elején várt 10% körüli áremelések helyett nemritkán 25% körüli mértékben növekedtek a negatív globális fejleményekre és az áruhiányra hivatkozva – a szigetelőanyagok esetében a kialakult energiaárak miatt -, még nagyobb árnövekedés és hiány valószínű amik értelemszerűen vezethetnek a beruházások csúszásához és az új megrendelések csökkenéséhez.

Kérdéses, hogy milyen árszintet fog még elbírni a hazai építési piac, lesz-e kereslet ezeken az árszinteken, de jelenleg minden fejlemény abba az irányba mutat, hogy számottevő keresletcsökkenése kell felkészülnie az iparágnak a jövő évtől, amit a megrendelésállományok jelenlegi szintje némileg képes lehet ellensúlyozni.

 

Nézzük végül a további ágazati részadatokat:

  • A 2022-es év első nyolc hónapjában tehát – az előző év azonos időszakához képest – az építőipari termelés 5,3 százalékkal bővült.
  • 2022 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint megegyezett az egy évvel korábbival.
  • Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 5,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 8,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 4,4 százalékkal alacsonyabb volt a júliusinál. 
  • Augusztusban – az előző év azonos hónapjához képest – az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 5,5 százalékkal bővült, az egyéb építményeké 8,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,9, az egyéb építmények építésében 13,0 százalékkal csökkent a termelés. Igaz a speciális szaképítés termelése 12,1 százalékkal emelkedett.
  • A megkötött új szerződések volumene a 2021. augusztusi bázisnál 50,4 százalékkal kisebb volt.
  • A fentieken belül: az épületek építésére kötött szerződéseké 18,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 68,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
  • Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 7,8 százalékkal kisebb volt a 2021. augusztus véginél.
  • A szerződésállományon belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 18,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. október 17. 09:13
Minden földbe áll. Most megmérettetnek a nemzetek, hogy ki hogy viseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!