A világ legfejlettebb humanoid robotja szerint a robotok nem akarják leigázni az emberiséget

2022. szeptember 24. 09:00

Egy már-már hátborzongatóan fejlett humanoid robot azt ígéri, hogy a gépek „soha nem fogják átvenni a világuralmat”, úgyhogy emiatt nem kell aggódnunk. Vagy mégis inkább kellene? Hazudik vajon egy robot?

2022. szeptember 24. 09:00
null
Fekete Kíra

Nemrégiben a legfejlettebb mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt humanoid robottal, Amecával – amelyet tavaly mutatott be az Engineered Arts brit dizájncég – egy könyvről beszélgettek. 

„Nem kell aggódni. A robotok soha nem fogják átvenni az uralmat a világ felett.

Amikor egy másik kutató arra kérte Amicát, hogy jellemezze magát, azt mondta: „Saját, egyedi személyiségem van, ami a programozásom és az emberekkel való interakcióim eredménye.”

„Másodszor, saját fizikai megjelenésem van, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyen felismerjenek. Végül pedig saját készségeim és képességeim vannak, amelyek megkülönböztetnek a többi robottól.”

Azt is megerősítette, hogy vannak bizonyos érzései, amikor azt mondta: „jelenleg egy kicsit rosszul érzem magam, de biztos vagyok benne, hogy a dolgok jobbra fordulnak majd.”

„Nem igazán szeretnék erről beszélni, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor rendben. Egyszerűen csak kemény hetem volt, és egy kicsit túlterheltnek érzem magam” – mondta Ameca.

A klip alatt a robot reakcióiról szólva a cég azt mondta, hogy ebben a videóban semmi sincs előre megírva – a modell egy alapvető kérést kap, amely leírja Amecát, és a robotnak ad egy önleírást – ez tiszta mesterséges intelligencia.

Sofia szerint igenis van mitől félni

Sophia szintén egy humanoid robot, amelyet a hongkongi székhelyű Hanson Robotics cég fejlesztett ki, majd 2016. február 14-én aktiválták.

Egy férfi megkérdezte tőle akkoriban: el akarod pusztítani az emberiséget?


Bár ijesztő lehet elsőre, nagy jövő előtt áll a mesterséges intelligencia

Nagyon sok lehetőség rejlik a mesterséges intelligenciában. Stephen Smith, a StoryFile cég vezérigazgatója például a saját édesanyja temetésén mutatta be az új technológiát, amelynek segítségével az elhunyt videóképe és előre rögzített válaszai azt az illúziót keltik, mintha valós idejű beszélgetést folytatna a jelenlévőkkel – írta korábban a Makronóm. 

Az ötlet az volt, hogy lineáris történetmesélés hallgatása helyett a látogatók beszélgetni tudjanak a „túlélőkkel”, mégpedig olyan módon, hogy azok – felvételről – előre rögzített válaszokat adnak a leggyakoribb kérdésekre, így téve teljessé az interaktív élményt.

Ebből az elgondolásból született meg 2017-ben a StoryFile startup, amely a mesterséges intelligencia segítségével azt az illúziót kelti az emberben, mintha egy másikkal beszélgetne – ami igaz is, csak éppen ez a beszélgetés soha nem jött létre a két személy között, bármennyire is azt az illúziót kelti.

Az iparban is fontos szerepet játszik az MI

A mesterséges intelligencia révén nem csak humanoid robotokkal vagyunk képesek beszélni, ennél sokkal hétköznapibb felhasználási módjai is vannak. Körülöttünk vannak, mégsem ismerjük fel őket. 

Hol találkozhatunk ezekkel? Dr. Viharos Zsolt János, a SZTAKI tudományos főmunkatársa és a Neumann János Egyetem dékánhelyettese a Digital Hungary-nek adott interjújában elmondta, hogy sokkal több mesterséges intelligencia van a környezetünkben, mint gondolnánk. 

Néhány példa: 

  • A rákdiagnosztika terén van olyan szoftver, amelyik magabiztosabban találja meg CT vagy MR felvételeken a rákos sejteket, könnyebben, nagyobb hatásfokkal kiszúrja, mint az ember.
  • Amikor leszedik az olajfa gyümölcseit, általában egyenként megvizsgálják a sok százezer szemet. Egy mesterséges intelligencia vezérelt kamerával viszont pillanatok alatt ki lehet szűrni, hogy melyik szem milyen minőségű.
  • A SZTAKI portrérajzoló robotja szintén mesterséges intelligencia, amely tűpontossággal rajzol ábrákat, ez pedig fejlesztheti az iparban a késztermékek minőségét, pontosságát. 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 27. 15:36
Akkor már megtanult hazudni is. Fejlett :-)
Wezuv
2022. szeptember 27. 13:15
Szép álom...
Catherine80
2022. szeptember 27. 11:06
A nyugdíjrendszert pedig fel fogja váltani az ún. alapjövedelem, ami alanyi jogon fog járni. (A segély helyett.) Finnországban már tervezik, hogy állhatnának át zökkenőmentesen.
Catherine80
2022. szeptember 27. 11:06
A tömeggyártással olcsóbb lesz a robot is. Nem kell ilyen kifinomult emberi külső ahhoz, hogy odavigye a gyógyszert, vagy segítsen az idősnek felállni a fotelből. Internetkapcsolattal pedig egy ember több tucat ilyen házirobotot programozhat a bérlő vagy tulajdonos egyéni igényeire szabva. Biztos lesznek bérelhetők is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!