Miképp ültette a Nyugat Kínát az ebédlőasztalhoz

2021. december 26. 18:40

A fejlett nyugatot kétség kívül frusztrálja Kína felemelkedése, a világban végbemenő hegemón váltás, így nem csoda, hogy számos szemszögből próbálják értékelni. Ennek sorában jelent meg a BBC portálján egy érdekes tanulmány, ami Kína felemelkedésének kezdő okát egy alig fellelhető eseményhez köti.

2021. december 26. 18:40
null

A szerző szerint 2001 végén a világot az ikertornyok ellenni terrortámadás foglalkoztatta, így

alig figyelt fel valaki arra, hogy december 11-én felvették Kínát a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO). Ez a tett talán nagyobb mértékben változtatta meg a világot, erősebb árnyékot vet a 21. századra, mint az Amerika elleni támadás.

Kína felvétele a Kereskedelmi Világszervezetbe megváltoztatta a játékot Amerika, Európa és Ázsia, sőt minden olyan ország számára, amely iparilag értékes erőforrásokkal, például olajjal és fémekkel bír. Ez egy nagyrészt észrevétlen, geopolitikai és gazdasági jelentőségű esemény volt. A szerző szerint ez lett az okozója a globális pénzügyi válság mögött meghúzódó alapvető egyensúlyhiánynak is. A gyártási munkahelyeknek Kínába történő kiszervezése a nyugati G7-országokban csak belpolitikai ellenkezést keltett.

A volt amerikai elnök, Bill Clinton azt vetítette elő, hogy

"a demokrácia egyik legbecsesebb értékének, a gazdasági szabadságnak a behozatala lehetővé teszi, hogy a világ legnépesebb nemzete is a politikai szabadság útjára térjen".

Úgy vélte: "Amikor az egyének nemcsak álmodozhatnak, hanem megvalósíthatják álmaikat, akkor majd nagyobb beleszólást követelnek".

Ez a stratégia kudarcot vallott. Kína megkezdte felemelkedését jelenlegi státusza felé. Most, a világ második legnagyobb gazdaságaként, a legjobb úton halad afelé, hogy a világ legnagyobb gazdaságává váljon.

Már a kínai WTO-megállapodás tárgyalásáért felelős amerikai kereskedelmi képviselő, Charlene Barshefsky is azt mondta a héten, a Washingtoni Nemzetközi Kereskedelmi Szövetség testületében, hogy

Kína gazdasági modellje "némileg megcáfolta" azt a nyugati nézetet, miszerint "nem működhet egyszerre az innovatív társadalom és politikai kontroll".

"Ez nem azt jelenti, hogy Kína innovációs képességét növelnéi gazdasági modellje" - tette hozzá.

"De azt viszont igen, hogy amit a Nyugat inkompatibilis részegységeknek hisz, azok nem feltétlenül összeférhetetlen rendszerek."

2000-ig Kína globális gazdasági szerepe elsősorban abból állt, hogy elárasztotta a világot műanyag vacakokkal és olcsó bóvlival. Persze ez is fontos, de ez sem nem világverő, sem nem világmegváltó tevékenység. Azzal, hogy Kína becsatlakozott a világkereskedelem élvonalába hatalmas globális átalakulást jelentett.

A készséges kínai munkaerő, szuper high-tech gyárai, valamint a kínai kormány és a nyugati multinacionális vállalatok közötti különleges kapcsolatok erőteljes kombinációja megváltoztatta a bolygó arculatát.

Az olcsó kínai munkaerő tömege kezdte előállítani a nyugati életszínvonalat megalapozó árukat, miközben Kína zökkenőmentesen beilleszkedett a világ legnagyobb vállalatainak ellátási láncába. A hatása minden bizonnyal sokkoló volt, és még mindig visszhangzik az egész világon.

Kína világgazdasági integrációja jelentős gazdasági eredményeket ért el, a gazdaság dollárban kifejezett értéke 12-szeresére nőtt, és a rendkívüli szegénység, amely a WTO-tagság előtt 500 millió embert érintett, mára gyakorlatilag nullára csökkent. A devizatartalékok 16-szorosára, 2,3 billió dollárra nőttek, mivel a világ vásárlásait a kínai gyárakból a kínai állam fedezte.

2000-ben Kína volt a hetedik legnagyobb áruexportőr a világon, de gyorsan az első helyre ugrott. A már 8%-os kínai éves növekedési ütem a világkonjunktúra csúcspontján is elérhetetlennek tűnt, pedig volt, hogy náluk ez 15%-on tetőzött.

A WTO- csatlakozásuk utáni öt évben a Kínából érkező és onnan érkező hajókon a konténerek száma megduplázódott, 40 millióról több mint 80 millióra. 2011-re, egy évtizednyi WTO-tagság után, a Kínába be- és kimenő konténerek száma több mint háromszorosára, 129 millióra nőtt.

Tavaly ez 245 millió volt, és míg a Kínába érkező konténerek mintegy fele üres volt, a Kínából kilépő konténerek szinte mindegyike tele volt áruval.

A kínai autópálya-hálózat is jelentős mértékben bővült. Az 1997-es 4700 km-ről 2020-ra 161 000 km-re nőtt, így ez lett a világ legnagyobb hálózata, amely összeköti a 200 000 feletti városok 99%-át.

Kína virágzó autó- és elektromos készülékiparának egyik nélkülözhetetlen anyaga az acél.

2005-ben lett Kína először nettó acélexportőr, és azóta a világ legnagyobb exportőrévé vált. Az 1990-es években Kína acéltermelése évi 100 millió tonna körül mozgott. A WTO-tagság után 2012-re robbanásszerűen ez 700 millió tonnára nőtt, 2020-ban pedig meghaladta az egymilliárd tonnát.

Kína jelenleg a világ acéltermelésének 57%-át adja, és lényegesen több állít elő önmagában, mint a világ többi része gyártott le 2001-ben együttesen.

Hasonló képet mutathatnánk az ipar számos más összetevőjére is. Az elektronikai cikkek, a ruházati cikkek, a játékok és a bútorok terén Kína vált a domináns beszerzési forrássá, és az exportárakat az egész világon leszorította. Kína WTO-belépését követően a közgazdászok „egyszerre és mindenre” sokkot észleltek a világpiaci árakban. Kína ruhaexportja 2000 és 2005 között megduplázódott, és részesedése a világkereskedelem ötödéről az egyharmadára nőtt.

2005 után a textilipar gyártási kvótáit is feloldották, ami a termelés még nagyobb arányú áthelyezését eredményezte Kínába. Mivel azonban a kínai gyártás idővel megdrágult, a termelés a fejlődő országokba, például Bangladesbe és Vietnamba terelődött, így a tavalyi évben a ruhák gyártása Kínában 32%-kal esett vissza.

Persze a kínaiak is értékelnek, és a WTO-csatlakozásért felelős kínai miniszter, Long Yongtu az elmúlt két évtizedre reflektálva beismerte:

 "Nem hiszem, hogy Kína WTO-csatlakozása történelmi hiba, munkahelygyilkos tett volt az Egyesült Államok és a Nyugat szemszögéből. Azonban elismerem, hogy az elosztás vagy a haszon egyenetlen. A teljes kép viszont az, hogy Kína saját fejlesztésével, a világ többi részének is hatalmas exportpiacot biztosított."

Azért odabökött egy tüskét az amerikai politika felé, amely nem vette figyelembe a kínai verseny elkerülhetetlen hatását az egyes szektorokra. "Amikor bekövetkezik a vagyon egyenlőtlen eloszlása ​, a kormánynak intézkedéseket kell hoznia, hogy ezt az egyenlőtlenséget a belső politikákon keresztül kiigazítsa, bár ezt nem könnyű megtenni"

- mondta Long Yongtu. Majd hozzátette, hogy -

"Talán sokkal könnyebb másokat hibáztatni, de nem hiszem, hogy mások hibáztatása megoldaná a problémákat. Kína hiányában az amerikai feldolgozóipar Mexikóba költözött volna."

Mondandójához egy anekdotát is fűzött, amikor egy kínai üveggyártó, Amerikában szerette volna gyárat nyitni.

A miniszter szerint nagyon nehéz az USA-ban versenyképes munkaerőt találni, mivel, ahogy mondta: „az amerikai munkások hasa nagyobb, mint az enyém".

Kína tehát jelentős gazdasági sikereket ért el a WTO-n belül. Úgy tűnik, jelenleg a Biden-kormányzat sem siet megváltoztatni elődje akadályozó vámpolitikáját. A kereskedelmi szkepticizmus nagyon is valóságos. Kína arra használta fel a WTO-tagságát, hogy jóval túllépjen a Nyugat számára kijelölt műhely szerepén.

Például stratégiai szövetségeket hozott létre annak érdekében, hogy jelentős mennyiségű ritkaföldfémekhez juthasson, amelyek a nettó CO2 kibocsátáshoz vezető gazdasági forradalm elérésében nélkülözhetetlenek.  Az államot beállította az egész világon folyó az ipari terjeszkedése mögé. Az USA diplomáciai és gazdasági értelemben is meg akarja szorítani Kínát, és szövetségeseket keres ebben a törekvésében Európában és Ázsiában.

Az Egyesült Államok korábbi kereskedelmi képviselője, Barshefsky is úgy fogalmaz: ” Kína egy ideje ezen a nagyon eltérő pályán van. Mit jelent ez? Erősödik az államközpontú gazdasági modell, amely a kijelölt iparágakat masszív szubvenciókkal táplálja... Kínát az újbóli feléledés, nagyhatalommá, és a negyedik ipari forradalom vezérévé változtatta. Ezt nagyon nehéz kezelni, és a WTO egyáltalán nem tudja kezelni."

Tehát egy alig észrevehető döntés hatására, az elmúlt 20 év elteltével a világ átalakult.

Ez óriási siker Kína számára, és a Nyugat tervezett geopolitikai stratégiája kudarcot vallott. Valójában ahelyett, hogy Kína politikailag jobban hasonlítana a Nyugathoz, a döntésnek köszönhetően a Nyugat kezd gazdaságilag egy kicsit Kínához hasonlítani.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carsac
2021. december 29. 15:01
Kína megeszi ezt az egész nyugati BLM - LMBTQ öntökönrúgó vicckezdeményt. Ha Kína nem tenné, megtennék az oroszok. A dekadencia olyan foka ez, amely megérdemli, hogy leradírozzák az emberiség történelméből.
Marcus Gravius
2021. december 29. 15:00
Usa vagy Kína ? Melyik jobb. Egyik sem, de mégis.. Kína a jobb. Mert csak gazdaságilag érdekled, a lelkedet békén hagyja. Kínával lehet tárgyalni. Kínát érdekelté lehet tenni a win-win helyzetre. Az Usa viszont egy ideológiai katyvasz, szovjetunió 2.0 amibe belefog bukni. Ez kódolva van. Az már a vég, amikor egy szenilis pedofil köcsögöt választanak meg elnöknek.
aaabbbccc
2021. december 29. 12:42
A tortenet kicsit elobb kezdodott, 1989-ben meg az idosebb Bush ment Kinaba targyalni a "gazdasagi egyuttmukodesrol" ami mar akkor is azt jelentette, hogy a gyartast kiviszik Kinaba, mert ott olcsobb. Csak akkor meg azt hittek az amcsik, hogy a profit az ovek lesz. Bush egyebkent a Tiananmen teri verengzes utan par honappal ment, szoval az emberi jogok akkor sem erdekeltek senkit sem.
Silcon
2021. december 28. 22:36
Van egy "apró" különbség a nyugati és a keleti gondolkodásmód között. A nyugati politika rövidtávon és egyénben gondolkodik, a kelet hosszútávon és közösségben. Két évtizednyi bőséges profit kedvéért elvitték a gyárakat Kínába, most kaptak egy kemény versenytársat. Ebből úgy próbálnak kijönni, hogy embargózni akarnak, ne vegyél kínai technológiát, mert kémkedik utánad. Mintha az USA nem ezt tette volna, ilyen hamar elfelejtettük Edward Snowdent?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!