Amerikai professzor sírja vissza a régi szép globalizációt, amit még Amerika vezetett

2021. november 29. 10:25

Rengeteg kihívás előtt áll a világ, a koronavírus világjárvány okozta gazdasági megrázkódtatás pedig még többet idéz elő, véli Kate Schecter amerikai közgazdász, NGO-vezér, aki a The Oklahoman nevű portálon megjelent cikkében kiemeli, hogy eljött az ideje ismét bízni a globalizációban, hiszen megoldást adhat legnagyobb problémáinkra.

2021. november 29. 10:25
null

Elő a régi receptet: Amerika és a globalizáció kettőse segíthet a világon

A koronavírus által okozott gazdasági válság lelassította a globalizációt és ez leginkább a kevésbé fejlett gazdaságoknak lehet ártalmas, véli Kate Schecter, a World Neighbours nemzetközi nonprofit szervezet vezérigazgatója.

A régebben a Világbanknak (World Bank) dolgozó és Közép-Kelet Európára (KKE) szakosodó Schecter legfrissebb cikkében kiemeli, hogy rengeteg év telhet el, amíg a világ rátér a fejlődés útjára, viszont úgy véli, hogy a globalizációba vetett bizalom felgyorsíthatja ezt a folyamatot. 

Schecter szerint, bár a globalizációnak vannak hátrányai, mindazonáltal

az ötletek, áruk, szolgáltatások és tőke megosztása a történelem legnagyobb szegénység-csökkenését eredményezte.

A gazdaságpolitikus hangsúlyozza, hogy a fejlődő gazdaságoknak hatalmas a befektetés-igénye, míg segítségre szorulnak a jogállamiságon és a polgárok felé való elszámoltathatóságon alapuló intézmények kiépítésében. Ezáltal nemcsak az életszínvonal emelhető, de a kivándorlást ösztönző „nyomó tényezők” (push factors) is csökkenhetnek, írja Schecter.

Szerinte hosszabb távon az állami és magán fejlesztési szervezeteknek minden döntésükbe és programjukba be kell építeniük az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet, ugyanis a fejlődő országok túlnyomó többségét mezőgazdaságra támaszkodó társadalmak alakítják.

Ezért a nemzetközi segítségnyújtásnak ösztönöznie kell a közösségeket olyan mezőgazdasági technikák alkalmazására, amelyek nemcsak növelik a termelést, hanem védik a környezetet is és rugalmasságot fejlesztenek az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófákkal szemben, véli Schecter.

A Harvard-on végzett közgazdász szerint

az Egyesült Államoknak kellene ismét mozgósítania az állami és a magánszektort e közösségek megsegítésére,

ugyanis közvetlenül, de közvetve is az USA vezette és tartotta fent a globális gazdaságfejlesztési menetrendet az elmúlt 70 évben, sok esetben figyelemre méltó sikerekkel, teszi hozzá.

Shecter kiemeli, hogy az Egyesült Államoknak és demokratikus szövetségeseinek

továbbra is fenn kell tartaniuk és elő kell mozdítaniuk az egyéni jogokat, a korlátozott és elszámoltatható kormányzást, a jogállamiságot, a multikulturalizmust és a nyugati társadalmak alapját képező egyéb értékeket.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy segíteni kell a közösségeknek és országoknak, hogy építsenek arra, ami már Nyugaton működik, véli Schecter.

Az amerikai hegemóniának is voltak árnyoldalai

Az amerikai gazdaságpolitikus által felvázot jövőbeli út egyébként már megvalósult az utóbbi 70 év során, amikor ugyanis épp az Egyesült Államok volt a nemzetközi világrend hegemón szereplője. Schecter mintha ehhez a korszakhoz szeretne visszatérni. 

John Perkins közgazdász és író bestsellerében arról számol be, miként adósított el országokat az Egyesült Államok érdekében – többek között, hamis ökonometriai modelleket bemutatva győzte meg a fejlődő országok vezetőségét az amerikai hitelek felvételére. A sztárszerző a Makronómnak adott exkluzív interjúban elárulta alkalmazott módszereit és a fosztogató kapitalizmus működési modelljét.  

Ezért is lenne érdemes óvatosan bánni a (gazdasági) globalizációval és annak mellékhatásaival. Bár annak valóban adódnak előnyei, fontos felismerni azokat és kiszöbölni a lehetséges hátrányokat, nemzeti, lokális megoldásokat kínálva a globális problémákra – ebben szakpolitikai értelemben nem Amerika, hanem Magyarország jár az élen.

(MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. december 06. 21:47
Hiába próbálod szopkodni a haldokló birodalom önmagát legitimizálni próbáló mázát, évtizedek óta elkopott már az amerika-álom. Az atlantisták kétségbeesett siránkozása meg nem hatja meg a világot. "anerika nem egyenlo az lmbtq-nonse-szel es az amerikai atlagember es a kozvelemeny meghatatozo resze nalad is konzervativabb ertekrendet vall." Ez valami makizaj féle "konzervatív" lehet akkor hogy buzik, travik, BLM, minden belefér az értékrendjükbe, csak a fehér, heteroszexuális keresztény család nem
nocens
2021. december 06. 21:45
Kedves Gerzson, lattunk mar par tucat vilagbirodalom hanyatlasat, ahol a politikai es kozerkolcsok hanyatlasa vilagos tenyezoje volt az egykor megdobthetetlennek velt rendszerek bedoleseben. Nem gondolnam, hogy az USA fortelmesebb politikat folytatott az elmult 30 evben mint a romai birodalom a csaszarok uralma alatt… es sorolhatnank… Horrorba illo leirasod persze nem ad hitelt annak a tenynek, hogy anerika nem egyenlo az lmbtq-nonse-szel es az amerikai atlagember es a kozvelemeny meghatatozo resze nalad is konzervativabb ertekrendet vall. Kinarol irott lelkes szavaid pedig egy az egybe szolhatnanak az USA dinamikus fejlodrserol 80-100 evvel ezelott. Megprobalnad elmagyarazni mitol is nagyszerubb vagy erkolcsileg emelkedettebb a szemet USAnal a kinai imperializmus?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. december 02. 13:04
"továbbra is fenn kell tartaniuk és elő kell mozdítaniuk az egyéni jogokat, a korlátozott és elszámoltatható kormányzást, a jogállamiságot, a multikulturalizmust és a nyugati társadalmak alapját képező egyéb értékeket." Szerintem meg a kurva anyátokat mozdítsátok elő. A világtörténelem során soha nem volt állam olyan világhegemón szerepben mitnt amerika 1991-ben és alig 30 év alatt sikerült a széthullás szélére navigálniuk maguka, mivel a buzik, niggerek, bevándorlók, travik és minden más degenerált érdeke fontosabb volt mint a saját(!) amerikai fehér közép és munkásosztályuk. Ha a Birodalom a sajátjainak ilyen sorsot szán, akkor mi mint periféria mit várjunk tőlük? Olyanok mint egy szétmarcangolt cápa aminek már lyukas a gyomra, lóg a bele, de telhetetlen mohóságában még zabálna tovább az egész világból, mindezt buzik és travik jólétére hivatkozva. Érdekes módon, annak a feltörekvő birodalomnak ahol ideológia helyett termékeket exportálnak elég jól fut a szekér, Kína szépen átvette már a valódi globalizációt, kikötők, szállítmányozás, termelés, konténerterminálok, vasutak, na meg persze a végtelen mennyiségű gyártás. Utóbbi pár évben megszerezték a high-tech ipart is, kvantumszámítógép, űrállomás, miegymás. Az egész világ az ő termelésükre van szorulva, ha kínában bezárnak egy gyárat mert a megyei párttitkár elvtárs úgy határozott hogy közegézségügyi veszély áll fent akkor két hét múlva utcára kerül 200 svéd, vagy cseh vagy francia munkás. mivel az ő gyáruk nem tud kínai beszállítók nélkül megmozduln sem. Na ez a globalizáció, nem az hogy New Yorkban és Berlinben ugyanazok a rossz buzik hisztériáznak és riszálják magukat. Hamar rá fognak döbbeni arra is hogy nincs az a médiabirodalom, nincs az az érzékenyítés, nincs az a soft power ami kínával szembeszállhatna. Kínánál van az erő, a nyugat csak a haláltáncát járja Jó Emberkedve miközben Kína csak elnézően mosolyog, ötezer év birodalmi lét türelmével. Nekik aztán mindegy hogy 2030-ban vagy 40-ben lesznek "A" világbirodalom. Amerika meg nem hogy stratégiát nem képes ez ellen kialakítani, hanem saját magát, saját társadalmát démonizálja és maga ellen háborúzik a BLM-el, buzivonaglásokkal, zavargásokkal, miegymással, szándékosan feszítik a húrt a jobboldali Trump szavazok látványos gúnyolásával, pocskondiázásával is. Biztos kurva nagy jövője lesz egy ilyen társadalomnak, 300 millio ilyen degeneráltnak a 1.4 milliárd kínaival szemben
Reszelő Aladár
2021. december 02. 13:02
Az ő hozzáállásuk az, hogy amiben élnek és csak ez jó. És azért jó, mert ebben élnek. - Ha nincsenek eltérő rasszok, akkor előbb vinni kell oda. - Ha nincs gáznunk, akkor a szomszédból vegyünk olcsón, hanem tőlük drágán. Ha esetleg nem tudnak szállítani, akkor inkább fagyjunk meg. Ezek elvi kérdések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!