Tavaszra jön a teljes talpraállás a turizmusban: már most barcelonai árak a fővárosi szállodákban

2021. október 29. 18:14

Vidéken továbbra is rendkívül erős a belföldi turizmus, a fővárosi idegenforgalom a kiemelkedő minőségű új szállodáknak és az ebből adódó növekvő átlagáraknak köszönhetően elsőként állhat a talpra régión belül – derül ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó kutatásaiból. Laurent Lassier, a CBRE szakértője szerint a nemzetközi vakcinaútlevél bevezetésével a jövő év tavaszára az idegenforgalom elérheti a pandémia előtti értékeket is.

2021. október 29. 18:14
null

A nyári időszak adatai alapján a talpra állás egyre erősebb jeleit mutatja magyarországi szállodapiac. A teljes magyar piac éves viszonyításban a járvány előtti értékekhez közelít, a szobák foglaltsági aránya a tavalyi év eredményeinek 90-95 százalékát teszi ki, a bevételek pedig a szobák átlagárával párhuzamosan 10-12 százalékkal nőttek a CBRE adatai szerint.

A tavaszi időszakhoz hasonlóan a nyári hónapokban is erős volt a belföldi turizmus, ennek köszönhetően

a vidéki szállodák elérték a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szinteket is.

A CBRE kutatása szerint a fővárosi idegenforgalom beindulásának a foci-Eb adott lendületet. A helyreállás azonban jóval lassabban kezdődött meg, mint a vidéki szállodákban, mivel a budapesti piac közel 95 százaléka nemzetközi vendégkörrel működik. A viszonylag lassú növekedés okai közé tartozik, hogy továbbra is hiányoznak a konferenciák és kongresszusok, valamint a turistacsoportok, melyek a fővárosi idegenforgalom legfőbb mozgatórugói. Egyúttal szembetűnő változás a pandémiát megelőző időszakhoz viszonyítva, hogy a turisták kisebb arányban és közelebbi országokból érkeztek Magyarországra.

A régió idegenforgalmi helyreállását a CBRE kutatása szerint az is hátráltatta, hogy az európai országok nem folytattak konzisztens kommunikációt a határok nyitottságával kapcsolatban. A tájékoztatásban kulcsszerepe volt viszont az európai légitársaságoknak, melyeknek érdeke fűződött az idegenforgalom fellendüléséhez. Naprakész információkkal szolgáltak utasközönségük számára, valamint célzott járatokat is indítottak olyan országok között, melyek két- vagy többoldalú megállapodást kötöttek a védettségi igazolványok elfogadásáról.

Kitértek arra is, hogy idén nyáron számos új szálloda nyitott meg Budapesten, egytől egyig kiemelkedő minőségben. Ennek megfelelően a budapesti szállodai szobák átlagára folyamatosan nő, jelenleg a barcelonai és a lisszaboni átlagárak szintjén mozog.

Régiós viszonylatban egyértelműen Budapest vezet: a 2021 januárja és augusztusa közötti időszakban a budapesti átlagár a 100 euróhoz közelít, ezzel szemben Prágában és Bukarestben a szállodai szobák átlagára 60 euró körül mozog – derül ki a nemzetközi ingatlantanácsadó cég kutatásából.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2021. október 31. 16:22
:D
duzur
2021. október 31. 09:07
Miután duplán van a föoldalon ez a cikk, már akár a dupla ára is lehet a budapesti hoteleknek mint a barcelonaiaknak...
Andilla
2021. október 31. 08:47
Az oltatlanok kénytelenek lesznek találékonysághoz fordulni, és pl. olyan tevékenységeket végezni, amivel kihasználhatják a turizmus fellendülését. Nem muszáj mindenkinek munkahelyen gályázni, hanem dolgozhat az ember saját magának is. Én mondjuk, pont ezt teszem, és örülök annak, hogy most is már elég sok turista van. Sok boltossal, vendéglátóssal beszélek - nyilván ők is örülnek. De közvetve sokfajta más foglalkozási ágnak is ad ám munkát és bevételt mindaz, amire az idelátogatók nálunk költenek, nem is kell felsorolni. Pl. az egyszerű élelmiszerbolt, a kis éjjel-nappali forgalmát is növelik.
Istók3
2021. október 31. 08:47
Amúgy Barcelona elég jó hely. Ha sikerült beérni, az nagy dolog! Amivel le is tudnánk hagyni, az a kaja. De sajnos Budapesten az egyen-nagyvárosi kajákon kívül mást nem nagyon lehet kapni. Ha vki igazán jót akar enni, annak vidékre kell mennie. Ha jobban belegondolok, nem is nagyon bánom. Nem baj, ha van, amiben a vidék sokkal jobb, mint a főváros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!