Olyan mintákat fest a robotkar, hogy a szánk is tátva marad

2021. július 06. 18:05

Az idei évben az ABB a PixelPaint elnevezésű autófényező berendezésével vihette haza az Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation (IERA) díjat az innovatív robotikai és automatizált technológiák területén elért kiemelkedő teljesítményéért.

2021. július 06. 18:05
null

Innovatív tervezés

A 2020-ban bemutatott PixelPaint tintasugaras technológiát használ, amivel direkt módon és magas hatékonysággal képesek két tónusú vagy egyedi mintákat felvinni a karosszériára, mindössze egy munkamenet alkalmával. Ezáltal a gyártóknak megnyílt a lehetőség, hogy könnyen megbirkózzanak az egyre növekvő kereslettel az egyedi mintázatok iránt, mindeközben elkerülhetik a túlpermetezéssel járó veszteségeket. 

Nagyon boldogok vagyunk, hogy a PixelPaint rendszerünkben felismerték az innovatív, fenntartható technológia ismérveit, mellyel igyekszünk segíteni ügyfeleinket, hogy eleget tudjanak tenni saját kuncsaftjaik egyedi kívánságainak, ami a dizájnt illeti

– mondta Joerg Reger, az ABB Robotics Auto OEM üzletág vezetője. 

Hozzátette: „A PixelPaint használatával a festék 100 százaléka a felületre kerül körülbelül fele annyi idő alatt, mint a korábbi módszerekkel készített személyre szabott mintázatoknál használt módszerekkel. Ráadásul sokkal jobb minőségre számíthatunk a munkálatok végeztével.

Három legyet egy csapásra

Az ügyfelek három legyet tudnak ütni egy csapásra, hiszen egyrészt több millió dollárt spórolhatnak meg a festékmennyiség csökkenésével, tekintve, hogy nem keletkezik felesleg, ezáltal is növekszik a hatékonyság, másrészt a környezeti hatása is előnyösebb, mert nem keletkezik annyi VOC (illékony szerves vegyület) és CO2, mint korábban. Mindeközben pedig tökéletesen ki tudják elégíteni az ügyfelek szükségeit.

A tradicionális megoldás

Hagyományos módon, ha egy autó egyedi külsőt kapott, akkor az kétszeri festés igényelt. Először felvitték az első réteget, másodszor pedig lefedték azokat a területeket, ahova már nem akarták felvinni a következő színt, vagy réteget. Ezek a takarások körülbelül 10, de akár 20 fő munkáját is igénybe vették egy műszak alatt, valamint nem szabad megfeledkeznünk a második szín felvitele után ezek eltávolításáról sem, ami szintén nem egyszemélyes feladat. Eközben csupán a festék 70-80 százalékát tudták felhasználni, hiszen a pisztolyok gyakran túlszórták azt a felületen kívülre is, így jelentős része kárba ment, ami idővel egyre csak növekvő költségeket jelentett. 

A berendezés felépítése

Az ABB felülkerekedett a fentebb említett problémákon és megszületett egy gyors, magas hatékonysággal működő és sokkal fenntarthatóbb megoldás erre a feladatra: a PixelPaint. A rendszer egy magas DPI-s tintasugaras fejből, kettő IRB 5500 festőrobotból, adagolásvezérlő csomagból és egy RobotStudio programozó szoftverből épül fel. 

A díj odaítélése során kulcsszerepet játszott a hatékonyság, a rugalmasság és a környezeti hatások együttese. Némi mérlegelés után, látva, hogy mindez megvan a PixelPaint rendszerében, már nem is volt kérdés, hogy kit illet meg ez az értékes kitüntetés. 
Ezzel a rendszerrel a gyártók valódi értéket teremtenek ügyfeleik számára is, miközben számtalan előnyhöz juthatnak, mind anyagilag, mind pedig a környezetvédelem szemszögéből tekintve. 

Önök mit szólnak ehhez az újragondolt autófényezési technológiához? 

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!