Monopóliumellenes pert indítottak a Google Play ellen

2021. július 13. 21:43

Az Egyesült Államok 37 állama indított pert a Google ellen a Google Play irányelvei miatt. A perek során a fő érv az, hogy a technológiai óriásvállalat egyedülálló hatalmat gyakorol a hatalmas profittermelés érdekében, melyet az előfizetéses alkalmazásokból nyer. Emellett még azt is állítják, hogy a Google még a versenytársait is felvásárolta a térnyerés érdekében.

2021. július 13. 21:43
null

Az eljárásban résztvevő államok kritizálják azt is, hogy a fizetéses alkalmazások bevételéből akár 30 százalékot is vissza kell téríteni a Google számára jutalék gyanánt. 2020-ban a Google Play áruházból származó bevétele 36,8 milliárd dollár volt.

Ugyan az óriásvállalat azzal érvel, hogy hiába a magas jutalék, a fejlesztőktől nem kér szolgáltatási díjat, de még így is elég rosszul áll a vállalat szénája. A Google monopolisztikus és hiperdomináns piaci helyzete egyre inkább jogellenesnek bizonyul, és ha nem változtat a stratégiáján, akkor sarokba fog szorulni.

Egy blogposztban Wilson White, a Google közpolitikai vezetője ezt írta:

Megértjük, hogy ellenőrzés alatt állunk és elkötelezettek vagyunk a szabályozókkal való együttműködés mellett. De az Android és a Google Play olyan nyitottságot és választási lehetőségeket nyújt, amelyet más platformok egyszerűen nem tudnak biztosítani.

Nem csak a Google került kereszttűzbe, hanem az Apple vállalatot is egyre többen támadják. Ugyan Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azt állította, hogy nem tudja, valójában mennyire működik nyereségesen az App Store (az Apple alkalmazás áruháza), ennek ellenére több vizsgálat is indult a vállalat ellen.

A technológiai vállalatok tehát jobb, ha nem fordulnak a jogrendszer ellen, mert könnyen kicsúszhat alóluk a talaj. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!