Célzott permetezési technológia csökkentheti a növényvédő szerek használatát

2021. június 14. 18:32

Az AGCO egy bizonyítási program keretein belül együttműködik a Robert Bosch, a BASF Digital Farming, valamint a Raven Industries vállalattal. Céljuk, hogy a technológia alkalmazásával a növényvédő szerek hatékonyságát fejlesszék, melynek következtében csökkenhetnek a ráfordítási költségek, növekedhet a gazdaság és a környezet fenntarthatósága.

2021. június 14. 18:32
null

A folyamat és a hatások

A célzott permetezési megoldás a valós idejű érzékelésre helyezi a hangsúlyt, így reálisabb döntéseket tudnak hozni a növényvédelem érdekében, támogatva a gyomirtók használatának redukálását. A technológia segítség a gyomnövények folyamatos vizsgálatában és az ugar területek ellenőrzésében, így a kutatók meghatározhatják az egyes termények pontos elhelyezését. 

Emellett egyfajta környezeti haszna is van a szóban forgó technológiának, hiszen alkalmazása által csak a szükséges területeken lenne szükség permetezésre. Gazdasági oldalról nézve szintén előnyös lehet, mivel ennek a lépésnek a következményeként a termelők jövedelmezősége is növekedhet.  Tehát ezzel a hatékonyabb gyomírtók használata is elérhetővé válik számukra, amivel sokkal nagyobb kontrollt tarthatnak a gyomnövények felett. A cég képviselői hozzátették, hogy ahol már a megfelelő szerekkel permeteznek, ott nagy mértékben csökkenthetők a költségek. 

A kezdeti koncepció Európában egy Fendt Rogator permetezőn kerül kiértékelésre, melynek kapcsán nagy tervek születtek annak észak-amerikai kiterjesztésére 2022-ben. 

Szem előtt a termelők érdekei

A gazdák már régóta keresik az innovatív megoldásokat, hogy minimalizálhassák a kémiai anyagok használatát a termelési folyamatok során, és növényvédelmi célok elérése érdekében csökkenteni tudják a szántóföldön való ismételt áthaladásokat

– mondta Seth Crawford, az AGCO precíziós és digitális vezető alelnöke és vezérigazgatója a vállalat sajtóközleményében.

A vezető továbbá kiemelte: „Számolva az esetleges későbbi szabályozások nyomásával, hisszük, hogy ez a projekt a gazdák előnyére fog válni és reméljük, hogy a további eredményként a szakma legjobbjaival dolgozhatunk együtt, kielégítve a termelők igényeit. Ez az erőfeszítés a célzott permetezési megoldások érvényesítésére irányul, a permetszerek használatának csökkentésével ugyanolyan eredményeket szeretnénk elérni a pre- és posztemergens időben, a nappali vagy éjszakai permetezés rugalmassága által.”

A partnerek és eszközeik

A hardvert, a gépi tanulást, a mesterséges intelligenciát és a további digitális szolgáltatásokat a Bosch szolgáltatja. A BASF, az általuk kifejlesztett Xarvio Digitális Gazdálkodó Megoldások  révén egy, a gyomkezeléshez és a terményoptimalizáláshoz kialakított automatizált, valós idejű, mezőgazdasági döntéshozó eszközzel járul hozzá a munkálatokhoz. 

A Raven elkötelezett a permetezők hatékonysága és működési teljesítménye iránt, így lehetővé válik a célzott permetezési technológiák alkalmazása során a kemikáliák feletti precíziós kontroll. 

„A Raven nagyon izgatott az együttműködés miatt” – mondta Dominic Walkes, a Raven stratégiai kezdeményezés alkalmazott technológiai igazgatója. 

Az igazgató hozzátette:

Kétségtelen, hogy minden közreműködő partner szakértelme olyan megoldásokat kínál a mezőgazdaság legnagyobb kihívásaira, melyek megváltoztathatják az egész iparágat. Ez az okos permetezés koncepció az első a sokból, ami egy sokkal fenntarthatóbb jövő érdekében jött létre.

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!