Az IoT jéghegy: globális ökoszisztéma, amely kereskedelmi lendületet ad

2021. június 18. 17:48

Joe Barrett, aki 2015 óta a GSA elnöke, úgy véli, a mobil vállalatok töretlen elkötelezettsége az LPWA, azaz Low Power Wide Area technológián alapuló 3GPP szabványok iránt abból is jól látható, hogy folyamatosan növekszik a támogató NB-IoT és LTE-MTC (LTE-M) hálózatok száma, és szintén jelentős az olyan kompatibilis eszközök száma, mint a Cat-NB1, Cat-NB2 és a Cat-M1.

2021. június 18. 17:48
null

Dinamikus fejlődés tapasztalható

Az olyan kommunikációs cégóriásokat, mint a Nokia, Huawei, Intel vagy a Samsung, tömörítő GSA, azaz a Global mobile Suppliers Association legfrissebb jelentése szerint 136 szolgáltató telepített vagy indított NB-IoT vagy LTE-M hálózatokat 64 országban. Ezek közül 34 üzemeltető esetében mindkét hálózati forma telepítésre került, míg 29 ország csak NB-IoT hálózattal rendelkezik, és csupán egyetlen olyan van, amiben kizárólag LTE-M hálózat található. Ez azonban csak az IoT jéghegy csúcsát jelenti. 2021 áprilisáig 165 olyan szolgáltatót vettek nyilvántartásba a GSA GAMBoD adatbázisában, ahol aktívan fektetnek be az NB-IoT technológiába, és további 75 szolgáltató az LTE-M-be fektet be. 

A kereskedelmi hálózatokban ez a lendület szintén felfedezhető a 3GPP IoT szabványokat támogató eszközök elérhetőségét illetően. Az elmúlt fél évben a GSA 518 eszközt azonosított úgy, mint ami támogatja vagy a Cat-M1-et, a Cat-NB1-et (NB-IoT) vagy a Cat-NB2-t. Ez 5 százalékkal több, mint a GAMBoD adatbázisnál 2020 december végén. A támogatott Cat-NB1 eszközök száma három hónap alatt 347-ről 362-re növekedett. 

IoT előrejelzés

Világszerte jelentős ipari kezdeményezések kutatják az IoT potenciálját és fektetnek is be ezen a területen, olyan lehetőségekbe, mint az önvezető autók, az okos otthonok, vagy ezek hálózatai, a mezőgazdaság, a robotika, az okos ipar, az okos városok és az okos energia. A vállalatok aktívan keresik és fejlesztik az IoT felhasználási területeit, melyek mind érintik az NB-IoT-t és az LTE-M-et. Ennek eredményeként arra számíthatunk, hogy az IoT piaca az elkövetkezendő 5 évben gyorsan növekszik majd, és a 3GPP technológiák ennek a növekedésnek a jelentős részét teszik majd ki.

Az IoT infrastruktúrája, a chipsetek, azaz lapkakészletek, a modulok és az eszközök már számos kis- és nagyvállalatnál elérhetőek. Ez még inkább hozzáférhetővé teszi az IoT-t. A 3GPP ökoszisztéma növekvő mérete pedig tovább ösztönzi az IoT forgalmazását a mobilszolgáltatók, az infrastruktúra beszállítók, a chipset, a modulgyártók, az eszközgyártók és az új szolgáltatásokat támogató fejlesztők és tesztelők körében. 

Az IoT globális növekedése

A Cat-NB1, Cat-NB2 és Cat-M1 támogató eszközök számának gyors növekedése összhangban van az üzemeltetők által nyújtott IoT szolgáltatások növekvő színvonalával. A GSA továbbra is nyomon követi ezt a piacot és rendszeresen frissíti GAMBoD adatbázisát az NB-IoT és LTE-M hálózatok elindításával kapcsolatos eszközadatokkal és statisztikákkal. Ezeknek az információknak a forrása a Networks, Technologies and Spectrum (NTS) adatbázis. 

A GAMBoD a 4G/5G ipar és ökoszisztéma sikerét és növekedését célzó erőforrás, mely teljes mértékben hozzáférhető a GSA Executive és tagvállalatai, valamint a GSA Associates minden alkalmazottja számára, aki feliratkozik a szolgáltatásra. Az internetalapú kutatás és elemzési eszközök általában havonta vagy negyedévente frissülnek, attól függően, hogy az ipar különböző szegmensei milyen ütemben érnek el haladást. Ez magában foglalja a globális iparági adatokat is a 4G és az 5G eszközökről, a chipsetekről és az NTS adatait. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!