Az automatizálás árnyoldala és hatása a munkaerőpiacra

2021. április 09. 22:37

Az automatizálás elterjedése nem csak közvetlenül a munkahelyek megszűnését jelenti, hanem közvetetten a munkavállalókra eső feladatokat is megnehezíti.

2021. április 09. 22:37
null

De miről is van szó? 

Egyre több robot helyettesíti az emberi munkát, mellyel az alacsonyan képzett munkaerőt hozza nehéz helyzetbe, akiknek nem nagyon van lehetőségük más szektorban dolgozni. Egy friss jelentés szerint az Egyesült Államokban jelenleg 37 millió robot végez olyan feladatokat, amelyekhez korábban humán erőforrást használtak, és ez az érték az évtized végére akár 45 millióra is emelkedhet. Mindez egyrészt a pandémia hozta változásoknak is köszönhető, miszerint egyre kevesebb üzleti út valósulhat meg, és egyre több a távmunkavégzés, azonban emellett még jelentős szerepet játszik a mesterséges intelligenciába irányuló beruházások felgyorsulása is. 

A robotok bevezetését egy-egy munkafolyamatba sokan párhuzamba állítják az emberi munka teljes helyettesítésével, de gondoljunk csak vissza a történelemre, hogy eddig is inkább kiegészítették, könnyítették az emberi munkát az automatizált folyamatok.

Mit mutatnak a számok?

A felmérés szerint azonban az automatizálás mellett az elérhető munkahelyek növekedésére lehet számítani, bár inkább a magas bérezésű szektorokban, ami nem jó hír az alacsonyan képzett munkavállalók számára.

Egy 2016-os összesítés szerint az Egyesült Államok aktív népességének 14 százaléka alacsony írástudással, 23 százaléka alacsony számolási képességgel rendelkezik, valamint 62 százaléknak gyenge a digitális problémamegoldó képessége.

Azonban hogyha valójában meg akarjuk érteni az automatizálás realizált hatását, akkor egy olyan területet kell megvizsgáljunk, ahol az elmúlt időszakban hatalmas foglalkoztatási növekedés volt tapasztalható, mint például az e-kereskedelmi raktárakban. A Kaliforniai Egyetem dolgozói pedig egy részletes tanulmányt dolgoztak ki, melyben ezt a szektort elemzik.

A tanulmányban nyolc különböző vállalatot elemeztek, amelyek mesterséges intelligenciávál működő robotokat alkalmaznak a létesítményeikben. Azt vizsgálták, hogy a dolgozók hogyan tudtak ehhez alkalmazkodni. Már a tanulmány elején egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy mivel sok kiszámíthatatlan, és finom kézi munkát igénylő részfeladat adódik, amiket egyelőre nem lehet robotokkal helyettesíteni, ezért a robotok beiktatása nem vezet azonnal a munkahelyek megszűnéséhez. Valójában sokkal több időbe telik, mire a vállalatok átállnak az automatizált rendszerre és megtanulják, hogyan lehet előnyt kovácsolni a robotok működéséből.

Tehát közvetlen az automatizálás bevezetése után a termelékenység általában statikus marad, vagy akár csökkenhet is, miközben a vállalatok számos erőforrást fordítanak arra, hogy alkalmazkodjanak az új technológiákhoz.

Konklúzió

A tanulmány még arra is rávilágított, hogy sokszor maguk a munkavállalók is robotok módjára dolgoznak. Ezek az e-kereskedelmi raktárak gyakran földrajzilag elkülönített helyeken vannak, a munkavállalók hosszú műszakokban dolgoznak és nincs lehetőségük, hogy szabadidejükben fejlesszék magukat, amivel a karrierjük szempontjából is előrébb léphetnének. Ez egyelőre nem probléma, hiszen még van állásuk, de abban a percben, hogy a technológia tovább fejlődik, és a robotok képesek lesznek azokat a kiszámíthatatlan, finom kézi munkát igénylő feladat részeket is elvégezni, amit eddig nem, akkor hirtelen munkahelyek milliói automatizálódhatnak.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!