A robotizált kereskedelmi raktárak tovább növelik a munkanélküliséget

2021. április 09. 04:20

Mivel a koronavírus-járvány miatt rohamosan megnőtt az online vásárlások száma, ami a jövőben valószínűleg még jobban elterjed. Így egyre nagyobb nyomás helyeződik a webshopok raktáraira. Ahhoz viszont, hogy ezzel a megnövekedett igénnyel lépést tudjanak tartani, a hatékonyság érdekében egyre több helyen lesz szükség a munkafolyamatok automatizálására. Azonban ez a változás számos raktári dolgozó állásba kerülhet, tehát a technológiai elterjedése munkanélküliséget eredményezhet a szektorban.

2021. április 09. 04:20
null

A Kroger szupermarketlánc már meg nyitotta az első, teljesen automatizált raktárát az ohiói Bulter megyében, és az első rendelést is sikeresen teljesítették. A hatalmas, 335.000 m2-es központi raktárat teljes egészében robotok és a mesterséges intelligencia eszközei működtetik, melyek elképesztően hatékonynak bizonyulnak az emberi munkaerőhöz képest.

Míg a raktári dolgozóknak 30-45 percig tartott, míg összekészítettek 50 rendelést, addig a robotok mindezt 6 perc alatt teljesítik. Ez az 55 millió dolláros automatizált raktár pedig csak az első a tervezett 20 közül.

A vállalat és az Egyesült Királyságbeli Ocado közötti partnerség elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az áruházlánc ilyen fejlett robotikai technológiával tudja teljesíteni az e-kereskedelmi szegmens megrendeléseit. Az Ocado segít a költséghatékony működés és a gyorsabb szállítási időben elérésében. A rendszer jól bevált, és a terveik szerint további terjeszkedés várható..

A szupermarketlánc szerint csak idő kérdése, hogy a vállalatok felismerjék, hogy a robotok mennyivel hatékonyabbak és gyorsabbak az emberi munkaerőnél. Így viszont raktári dolgozók millióinak fog megszűnni a munkája, ezért a munkavállalók minél előbb szükséges betanulni és elhelyezkedni egy olyan szektorban, amire a közeljövőben nincs ekkora hatással a technológiai fejlődés.

A cikk szerzője Blősz Dalma

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!