Oroszország gazdasága 8,5 százalékkal esett vissza a második negyedévben

2020. augusztus 18. 21:26

Oroszország gazdasága 8,5 százalékkal zsugorodott éves bázison a második negyedévben a koronavírus miatt bevezetett korlátozások és az olajárak csökkenésének következtében.

2020. augusztus 18. 21:26
null
Takács Zsolt

Az első negyedévben az ország gazdasága 1,6 százalékkal nőtt, de a koronavírus miatt a gazdasági aktivitás drasztikusan lecsökkent és emiatt a központi bank rekord alacsony szintre csökkentette az alapkamatot.

Az orosz statisztikai hivatal szerint egyedül a mezőgazdasági szektor tudott növekedni a második negyedévben, míg a kereskedelem, vendéglátás és szállítás a leginkább érintett szektorok. A Reuters közgazdászai 9 százalékos, míg az orosz gazdasági minisztérium 9,6 százalékos csökkenésre számított.

Az oroszok ténylegesen rendelkezésre álló jövedelme 20 éves mélypontra süllyedt.

A központi bank szerint az orosz gazdaság 2020-ban 4,5-5,5 százalékkal csökken, majd újra növekedésbe kezd 2021-ben. A koronavírus-járvány kitörése előtt az elemzők arra számítottak, hogy a gazdasági növekedés felgyorsul a 2019-es 1,3 százalékról az állami kiadások növekedése miatt. A Reuters szakértői szerint a növekedés csak 2022 második negyedévében kezdődhet meg.

(Borítókép: MTI)
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!