Tizenöt éve nem volt ilyen: csökken a Németországban élő magyarok száma

2020. április 28. 10:31

2019-ben csökkent a Németországban élő magyarok száma a helyi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint, írja a Portfolio. A járványhelyzet hatására a hazavándorlás is erősödhet.

2020. április 28. 10:31
null

Felpörgött a gazdaság, megszűnt a kivándorlás

„Persze a néhány száz fős visszaesés inkább stagnálásnak mondható, de az elmúlt évek trendje egyértelműen csökkenő kivándorlási hajlandóságot mutat” – írja a lap, hozzátéve, hogy több mint 200 ezren élhetnek az országban, tavaly majdnem 1300 magyar gyermek születhetett Németországban.

Arra 2004 óta nem volt példa, hogy egy évben csökkenjen a Németországban élő magyarok száma.

Német statisztikák szerint 2019 végén 211 735 magyar élt az országban.

A lassulás már 2013 óta tart, a magyar gazdaság erős és tartós fellendülési pályára állásának kezdetén beindult. Úgy látszik, a magyar gazdaság az elmúlt 7-8 évben olyan erősen teljesített, hogy az fokozatosan megállította a magyarok elvándorlását Németországba – hiszen Európa egyik legnagyobb gazdasági és reálbér-növekedése zajlott hazánkban az elmúlt években.

Ez azért is fontos, mert Németországban 2018-ban 1460, 2019-ben pedig kevesebb, de hazai viszonylatban azért jelentős számú, közel 1300 magyar gyermek született.

Eközben az Ausztriába tartó vándorlás még nem állt le, de ott is erősen pozitív, csökkenő tendencia figyelhető meg. Utoljára a munkaerőpiac megnyitásakor, 2011-ben volt a mostaninál kisebb a növekedés.

Nemzetközi viszonylatban egyébként a magyarok elvándorlása meglehetősen alacsonynak számít, egész Közép-Európában a legalacsonyabb szám ez az ENSZ statisztikái szerint.

A járványhelyzet hazavándorlást is beindíthat

Két fő, ellentétes irányú hatást hozhat a járvány a jövőre nézve a cikk szerint.

Az egyik, hogy „várhatóan mindenhol emelkedik majd a munkanélküliség, ilyen helyzetben pedig a nem helyi munkavállalók fokozottan veszélyben lehetnek, hiszen a legtöbb országban a hazai munkaerő védelme élvezhet elsőbbséget. Ráadásul a külföldön élő magyarok nagy része épp azokban a szektorokban (turizmus, vendéglátás, szolgáltatások) dolgozik, melyek most a leginkább érintettek.”

A másik, hogy „az itthoni munkanélküliség növekedésével nőhet azok száma is, akik külföldön próbálnak szerencsét, ez pedig akár élénkítheti is a kivándorlási hajlandóságot.”

(MTI Fotó: Kovács Tamás)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rézanyó
2020. május 05. 11:04
Németországban nincs kettős állampolgárság.
khomeini
2020. április 29. 16:32
Ha elfogadsz segítséget egy magamfajta fideSSbirkától: próbáld elsőnek az idézőjelek mellett a gondolatjeleket lecserélni kötőjelekre, az a kettő együtt 99%-ban segít. Ha még mindig gond van, akkor az ékezetes betűk között kell olyat keresni ahol az ékezet nem a megszokott irányba dől.
Lombi
2020. április 29. 12:43
Miközben a németek és az északi országok azon sírnak évek óta, hogy csökken náluk a középeurópai munkavállalók száma. Most, a járványhelyzetben már nem csak sírnak, hanem kétségbe vannak esve.
jolly77
2020. április 29. 10:27
egy járvány kellett hozzá, mert amíg csak Viktoron múlt, addig a cikk szerint húztak el innen mint a vadlibák
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!