A lengyel gazdaságot a vírus sem taszítja recesszióba a jegybank szerint

2020. március 18. 19:48

A lengyel jegybank a pénzügyi szektor stabilizálása érdekében csökkenti a kamatlábakat, kötvényeket vásárol fel a másodlagos piacon, és az úgynevezett repoügyletek keretében állami kötvényekkel segíti a bankok likviditását – közölte a lengyel jegybanki elnök, Adam Glapinski.

2020. március 18. 19:48
null

Az első, nagyszabású jegybanki repoügyletet csütörtökön indítják el, a következő napokban még kiterjesztik – jelentette be a lengyel jegybank (NBP) elnöke. A kötvénykibocsátást azonnal végrehajtják, amint konkrét bankoknál likviditási nehézségek merülnek fel – közölte.

Felidézte: már hétfőn az NBP az állami kötvények széleskörű felvásárlását indította el a másodlagos piacon, ezt a következő hetekben, hónapokban  is folytatni fogják, ezzel a kötvénypiac likviditását akarják elősegíteni.

Úgy értékelte: a koronavírus okozta gazdasági válság komoly. Az NBP felkészült ennek kezelésére,

a lengyel bankrendszer stabil, vannak tartalékai

– hangsúlyozta.

Az NBP-nek a  koronavírus okozta válság kapcsán készített „legborúlátóbb” elemzései szerint az idei lengyel gazdasági növekedés nem lesz 1,6-1,7 százaléknál alacsonyabb,

idén semmiképpen sem számítanak recesszióra

– mondta Glapinski. Február közepén, a koronavírus járvány európai kitörése előtt  az Európai Bizottság még 3,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizált Lengyelországnak 2020-ra.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2020. március 19. 18:36
+1 Ugyanez volt az érzésem turistaként (amit más külföldi országban nem nagyon éreztem), hogy olyan OTTHONOS hely egy magyarnak.
Knerten
2020. március 19. 18:36
Magyarországon kívül az egyetlen hely, ahol el tudnám képzelni az életemet. Persze csak elméletben. De máshol elképzelni se tudnám.
legkisebbek közül
2020. március 19. 18:36
Legyen nálunk is így, 5% után egy 3%-os növekedés nem lenne rossz eredmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!