Kína már most a világ vezetője megújuló energiában

2020. január 08. 10:35

Kína, felismerve a folyamatosan változó energiaigényeket, nagy hangsúlyt és tőkét fektet a megújuló energiaforrásokba és a jövőben nagyhatalommá válhat az energiapiacon.

2020. január 08. 10:35
null
Takács Zsolt

Korábban az Egyesült Államokban és Európában határozták meg az energiatermelés világtrendjeinek alakulását, azonban ez a jövőben megváltozhat a hatalmas kínai tőkének és befektetéseknek köszönhetően. Abu-Dzabi a világ legnagyobb napenergia projektjébe vágott bele, amelyhez keletről érkezik a segítség. Abu-Dzabi kínai és japán vállalatokkal működött együtt a beruházásban, amelyet 2019-ben nyitottak meg. Az erőműben

3,2 millió napelem található, összesen 1,18 gigawatt teljesítménnyel.

Növekvő kereslet az energia iránt

Az együttműködés annak köszönhető, hogy Kína erősen támogatja a napenergia fejlesztését, mivel a döntéshozók szerint ez lehet az alternatívája a fosszilis energiahordozóknak. A folyamatosan növekvő népesség és fogyasztás miatt Ázsiának fontos megtalálnia a fenntartható energiaforrásokat, hogy kielégítse az újonnan megjelenő igényeket. A BP jelentése szerint

2040-ben a globális energiakereslet 43 százaléka Ázsiában jelenik majd meg

és ebben az évben az éves növekedés 50 százaléka ezen a régióban realizálódik az OECD országok között.

Hozzájárulás a primer energiaforrások növekedéséhez 2018-ban

Kína, mint napenergia nagyhatalom

Kína a napenergia termelésének élvonalában jár, mivel 2017-ben a világ összes napenergiájának 72 százalékát az országban termelték, míg ez a szám az Egyesült Államokban csak egy, Európában pedig két százalék. Kína nemcsak a napenergiában vezet, hanem a vízerőműveket tekintve is az élvonalba tartozik.

Ha a vízerőműveket nem számítjuk, akkor is Kínában található a megújuló energiakapacitások közel harmada,

negyede Európában, míg az Egyesült Államokban csak a 14 százaléka.

Az egyre növekvő energiakeresletet és az elektromos közlekedés térnyerését Kína teljes mértékben ki akarja aknázni. Az országban gyártják a lítiumion-akkumulátorok kétharmadát, amelyet aztán elektromos autókban, laptopokban és telefonokban használnak fel. Kína a harmadik legnagyobb lítium kitermelő és egyre inkább terjeszkedik, mert már Chilétől is vásárol nyersanyagot – az ország a világ második legnagyobb kitermelője Ausztrália után.

Egy svájci vállalat szerint az olaj iránti kereslet 2034-ben fog kicsúcsosodni, így addig van ideje felkészülnie az országoknak a váltásra.

Megújuló geopolitika

„Óriási támogatást adunk Kínának, amikor sorozatos büntetésekkel és széndioxid-szabályokkal sújtjuk az egyik utolsó megmaradt európai ipari sikerágazatot. Hazaárulás, hogy a tervgazdálkodást folytató Brüsszel arra kényszeríti az európai cégeket, hogy Kínától vásároljanak eurómilliárdokért akkumulátorokat, mert fájdalmasan hiányzik majd ez a pénz az európai gazdaságból” – nyilatkozta a Makronómnak Várkonyi Gábor autóipari szakértő.

„Azt látjuk, hogy Kína nagyon brutálisan erőlteti az elektromos-autó kérdést és azért erőlteti, mert a kínaiak nem képesek versenyre kelni a hagyományos európai autóipari technológiákkal. Nincsen emögött semmiféle környezetvédelmi megfontolás vagy magasztos ideológia. Csupán annyi, hogy Kína teret akar nyerni az autógyártásban, de az európaiakkal nem tudja felvenni a versenyt” – tette hozzá Várkonyi, aki azt is elmondta, hogy „ha viszont az elektromos autózás lesz mindenhol a kívánt és elérendő cél az unión belül is, akkor Kínának nyert ügye van, mert az európai versenytársait megkerülte. Az európaiak és Kína elektromos autózásban már egyszerre és ugyanúgy állnak a startvonalra.”

Várkonyi szerint „Kína más pályára terel minket egy olyan játékban, amiben eddig száz év előnyünk volt. Korea ezt még nem tehette meg, ők a nyolcvanas évek végén pörgették fel és kezdték komolyan venni az autóipar fejlesztését. Kellett nekik harminc év ahhoz, hogy világszintű játékosokká váljanak. Harminc év megfeszített munkája és nagyon kemény állami támogatás kellett a hazai cégeiknek, hogy létrehozzanak egy olyan autóipart Koreában, ami világszinten is a 4-5. helyen van. De a koreaiaknak még az európai és amerikai gyártókkal azok saját pályáján kellett felvenni a versenyt. Nem mást kellett gyártaniuk, hanem ugyanazt, csak jobban. Kína viszont nem menne végig ezen az évtizedes folyamaton és inkább az elejétől kezdené a versenyt. Tudja, hogy mára a hibrid vagy elektromos autókhoz szükséges alkatrészek az ő kezében vannak.”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2020. január 10. 21:38
angliaba sokkal elterjedtebbek a napelemek mint a naposabb magyar ugaron egyszeruen csak nem kellene buntetni a lakossagi napelemek telepitoit esetleg a jobbos illibsiknek nem kellett volna napelem termekdijjat bevezetni vagy a haztartasi eromuvekre uj ado fajtat bevezetni vagy szetosztani a fidesz haverok kozt a napelemes penzt 85% tamogatottsagi formaban vagy haztartasi napelemeknel eloirni a tobbmint szazezerbe kerulo tuzvedelmi kapcsolot inkabb arrol linkelj be , hogy az angolok eltoroltek 8 atomeromu tervezett es megkezdett epiteset mert draganak talaltak az egyik epitesere mar kb 1 milliard fontot elkoltottek megis leallitottak
Starlord
2020. január 10. 21:36
Van eszük a kínaiaknak, tudják hogy minden ezen a világon energiával működik, így aki képes kihasználni a nap korlátlan erejét, azé lesz a jövő... Max 50-100 év és mindenben ők lesznek a világ hatalma, hogy mit fognak ezzel a hatalommal kezdeni az már egy más kérdés, mert ahogy láthattuk a történelemben eddig minden birodalom visszaélt a hatalmával mások kárára.
USsange
2020. január 09. 23:45
Szerinted mennyi napelem kéne, hogy be lehessen árnyékolni a Szaharát? :)
zolizolizoltan
2020. január 09. 14:57
Kína évekkel ezelőtt már megszerezte az első helyet a megújuló energiák beruházásaiban. Ez a baja az EU-nak, pofára estünk Kínával szemben. Az EU ugyanis már 20 évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy világelső legyen a megújuló energiák beruházásaiban. Így akartuk megszerezni az extraprofitot hozó beruházási megbízásokat. A beöntött nagy pénz ellenére Kína lett a világelső, márpedig főleg a világelső kaszálja le az extraprofitot. Pedig az EU kellőképp korán ébredt 20 évvel ezelőtt, mégis lemaradt. Az okát abban látom, hogy túl neoliberális az EU vezetése, emiatt célzottan nem a vállalati eredmények forszírozására jutott a pénz, azzal a felkiáltással, hogy "versenyelőnyhöz egyetlen céget se juttasson az EU támogatása". Ez egy skizofrén állapothoz vezetett: szerette volna az EU versenyelőnyhöz juttatni az EU cégeit külfölddel szemben, de mégis szőrmentén tette. Kína viszont nem törődött a tisztességes verseny imádatával, hanem szinte brutális módon versenyelőnyhöz juttatta a környezeti beruházásokban részt vevő cégeit. Itt a (is) hátrányba került a neoliberális politika dogmatikus felfogása az EU-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!