Érdeklődünk a kisboltok iránt, de a nagyokat jobban kedveljük

2019. október 09. 17:21

Bár az emberek 75 százaléka rendszeresen vásárol a közelében található kis boltokban, az árak és a korlátolt választék miatt részesítik sokan előnyben a távolabbi nagyobb üzleteket – derül ki az egymás közelében élők közösséggé szerveződését segítő alkalmazás, a Miutcánk által készített kutatásból.

2019. október 09. 17:21
null

A Miutcánk október elején csaknem 850 felhasználó bevonásával készítette el reprezentatív felmérését. A vizsgálat kapcsolódott az alkalmazás #helybenveszem kampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a helyi boltokban történő vásárlást a fenntarthatóságra és a helyi közösségekre gyakorolt pozitív hatása miatt.

Drága és kicsi a választék, de legalább nem kell autóba ülni

A felmérésben válaszolók 60 százaléka sorolta a kisboltok hátrányai közé, hogy viszonylag drágák, és mintegy 50 százalékuk azt, hogy a kisebb boltokban nem lehet egyszerre elintézni a nagyobb bevásárlást.

A válaszadók a közeli kisebb boltok előnyei között főként kényelmi szempontokat említettek, 30 százalék emelte ki, hogy

ha ott vásárol, akkor nem kell autóba ülnie.

A felmérésben résztvevők 20 százaléka emelte ki azt, hogy a helyi vállalkozások támogatása is érv a közeli kis boltokban történő vásárlás mellett.

A vizsgálat szerint az emberek csaknem 95 százaléka kíváncsi arra, hogy milyen kisebb üzlet vagy piac található a közvetlen közelében, a megkérdezettek háromnegyede pedig több-kevesebb rendszerességgel vásárol is ezekben a kisboltokban.

Ha nagyobb üzletbe megyünk, külföldi céget támogatunk

Magyarországon a Makronóm számításai szerint a kiskereskedelem tíz legnagyobb cége közül az első hat adja az ágazat bevételeinek hetvenegy százalékát, és mind a hat – a Tesco, a Spar, a Lidl, az Auchan, a Penny és az Aldi – nyugat-európai tulajdonú. Eközben a hazai ágazatokat és érdekeket minden eszközzel védő Franciaországban a helyzet épp ellentétes: ott az első hat társaság mind francia és nincs külföldi cég, amely tíz százalék feletti részesedést tudna elérni, a külföldi láncok együtt is alig képesek megugrani a tízszázalékos részesedést, szemben a magyarországi, csaknem háromnegyedes külföldi tulajdoni aránnyal.

(MTI, Makronóm)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. október 16. 10:16
Amennyiben a kormány az adófizetők pénzéből a kisboltokban is, egy bolti eladó munkahelyének létrehozásához személyenként 20-40 milliós támogatásokat fizetne, akkor ezeknek a kisboltok versenyre kelhetnének akár az extraprofitért idetelepült multikkal. A Fideszt viszont nem ezért tartják hatalmon az extraprofitért idetelepült külföldiek. Ha egy olyan kormány regnálna ma Magyarországon akiknek a csak magyarok számítanának mindenek felett, akkor abból a temérdek pénzből amit EU-s támogatás címén kapunk, mára már ténylegesen Európa egyik legélhetőbb és legjobb hangulatú országa lennénk. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Akitlosz
2019. október 16. 10:16
Ha egyszer így is úgy is nagy boltba kell menni kenyérért, zsemléért, mert a kicsi boltokban este már nincsen, akkor miért menne az ember kis boltba (is)?
Coccothraustes
2019. október 12. 09:50
Sajnos így van. A szocialista rablóbanda szabadította rá a multikat az országra. Nyilván nem ingyen.
józan paraszti ész
2019. október 12. 09:48
A kialakult helyzetet meg köszönhetjük a elvtársaknak, mert anno ők eresztették nyakunkra nyakló nélkül a külföldi multikat. Most megváltoztatni, nagyon nehéz és drága dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!