Megelevenedő középkor Zsámbékon – lenyűgöző interaktív fesztiválon jártunk

2023. október 21. 18:23

Boszorkányoktól a pestisdoktorokig, kézművességtől a várostromig a középkori valóság és hitvilág sok-sok eleme kacsintott ránk borzongató, hús-vér formában. Mutatjuk az időutazást képekben!

2023. október 21. 18:23
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Korábban írtunk arról, hogy egyedülálló Árpád-kori élménypark épül Zsámbékon: 

az érdeklődők szeme előtt jön létre hamarosan egy 11-12. századi udvarház 

korabeli műhelyekkel, kiszolgálóhelyiségekkel, nyugat-európai példák alapján. A zsámbéki középkori uradalom a korabeli mesterségeket, gasztronómiát és építkezést is bemutatná. 

Fejér Máté, az Uradalom Egyesület és a projekt vezetője akkor elmondta, a középpontban egy kő udvarház áll majd, mellette egy favázas látogatóközpontként funkcionáló épülettel, melyben a későbbiekben fogadót alakítanak ki, ahol természetesen a korra jellemző ételeket és italokat kínálnak majd. Röviden: komplex életmódrekonstrukciót terveznek profán és szakrális eseményekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Most a projekthez kapcsolódóan, minden eddiginél parádésabb kivitelben rendezték meg a nemzetközi hagyományőrző találkozót és óriásbábos fesztivált, a Fékomadta elnevezésű rendezvényt, amit meglátogattunk október közepén. 

Első alkalommal a fesztivál pár éves történetében a híres-nevezetes romtemplomnál építettek interaktív falut és várat, 

amelyek már szorosan kapcsolódnak mind az Uradalom, mind a Romtemplom rehabilitációs projektjéhez. Az eredmény pedig csodálatos lett, minden előzetes elképzelésünket meghaladta. 

Íme, a megelevenedő középkor képekben, Zsámbékon, 2023-ban

Először is körbenéztünk a műhelyekben. Mindenhol gyerekek, lelkes felnőttek, lélegzetelállító, korabeli atmoszférát teremtő díszletek...

Munkában a fújtató (Fotó: Fejér János)
A kovácsműhelyben zajlik az élet (Fotó: Fejér János)
Kőfaragás kicsiknek és nagyoknak (Fotó: Fejér János) 
Fazekasság, agyagművesség (Fotó: Fejér János)
A fegyverkereskedés is megnyílt, kipróbáltuk a súlyos kardokat  (Fotó: Rádi Nikolett)

Íjászkodni is lehetett, vagy csatázni...vagy kalodába kerülni...

(Fotó: Fejér János)
(Fotó: Fejér János)
(Fotó: Fejér János)
(Fotó: Fejér János)

Aztán megjöttek a boszorkányok, az óriások és a pestisdoktorok...

(Fotó: Rádi Nikolett)
Egy bájos boszorkány (Fotó: Rádi Nikolett)
(Fotó: Fejér János)
(Fotó: Rádi Nikolett)

„Portyázásunk” közben a barátságos helyiekkel is szóba elegyedtünk. A középkori várúrnőnek öltöző, egyébként (budapesti) városmarketinggel foglalkozó Zsuzsanna többek között elmondta, miközben kolbászt falatoztunk: turizmus szempontjából manapság egy kisváros is úgy működik, akár egy cég – be kell vonzani az embereket, brandet kell építeni, meg kell győzni őket arról, hogy ide jöjjenek, mert megéri, és ne máshová. 

Zsámbékon szerencsésen találkozik a csodálatos, középkori romtemplom léte, a fiatal, modern városvezetés brandépítő törekvése és a helyi hagyományőrzők magas szintű szakmai tudása, 

elkötelezettsége a középkori élet hús-vér megmutatása után – tudjuk meg.

Attól válik érthetővé, hogy miért van szüksége brandépítésre a városoknak, magyarázta Zsuzsanna, ha hangsúlyozzuk: annyi inger éri manapság az embereket és annyi rengeteg program van mindenhol, hogy sima marketing eszközökkel „nem tudsz lekanyarítani az emberek agyoningerelt agyában helyet, amit elfoglalsz. 

A városokat is ugyanúgy márkázni kell, mint egy terméket. 

Például a Volvo biztonságos, Loch Ness-ben szörny van, és így tovább. A lényeg, hogy legyen mihez kötni, és maradandó, beégett legyen az információ.” A másik, fűzi hozzá, hogy mára egy középkori vár vagy templom önmagában „a kutyát nem érdekli”, csak ha interaktívvá, élményszerűvé teszed. 

Jelentem, sikerült, sőt, ezután jött a java. Kora esti ima után jöhetett a várostrom, immár „igazi” harcosokkal.

Csata előtti ima a zsámbéki templomromnál (Fotó: Fejér János)
Hadbavonulás (Fotó: Fejér János)
Indul a támadás (Fotó: Fejér János)
„Öldöklő” küzdelem kezdődött (Fotó: Fejér János)
A várat is megostromolták (Fotó: Fejér János)
Tájkép csata után (Fotó: Fejér János)
Mintha csak a Vikingek, vagy a Trónok harca forgatásán jártunk volna (Fotó: Fejér János)

Végül az esti buli sem maradt el.

(Fotó: Fejér János)
(Fotó: Fejér János)

Nyitókép: Fejér János

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2023. október 22. 09:44
Csak az a névválasztás... Nézzenek már utána, mit jelentett félezer éve magyarul az, hogy "fékomadta"!
pethoz-2
2023. október 22. 09:27
Zsámbék mellett lakunk, jarunk át szinte minden nap de sehol nem lattunk ilyen rendezvénnyel kapxsolatban meghivót, vagy akár egy plakátot, amin hirdették volna, hogy lesz. Az az erdekes,hogy most sem találok róla ezen a cikken kivül mást! Biztos, hogy az ott élő emberek bele adnak mindent egy ilyen rendezvénybe, mert ez nem csak a túristáknak szól, hanem a helyieknek is.
FeketeFehér
2023. október 21. 19:01
Zsámbékon amúgy tök érdekes bukik szoktak volt lenni, és a résztvevő jelmezesek önkéntesek, nem fizetett statiszták. Ez azért nem a turisták szórakoztatása csupán, hanem akik részt vesznek benne, azok a saját szórakoztatásukért is teszik. Szerintem ezek kimondottan jó ötletek. Csak hagyják békén a templomot a mostani állapotában. De ez speciel ezzel a rendezvénnyel nem fenyeget.
Akitlosz
2023. október 21. 18:38
Elvan a gyerek, ha játszik. Kétlem, hogy üzleti alapon megérné ennyi jelmezt csinálni és ennyi statisztát fizetni azért, hogy pár turista odamenjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!