Egy korszakos politikus rejtélyes meggyilkolása – 105 éve lőtték le Tisza Istvánt

2023. október 31. 17:01

A vitatott megítélésű, ám vitathatatlan tehetségű miniszterelnököt az őszirózsás forradalom közben lőtték le, azóta csak kérdéseink vannak, válaszok nélkül. A titokzatos eset nyomába eredtünk.

2023. október 31. 17:01
Kovács Gergő
Kovács Gergő

1918. október 31-én, napra pontosan 105 éve gyilkolták meg gróf Tiszta István egykori miniszterelnököt (1903-1905, illetve 1913-1917), akinek 

markáns, egyszerre bírálható és védhető konzervatív politikáját gyűlölet és csodálat övezte. 

A vitatott megítélésű, kiemelkedő képességű politikus portréjának megrajzolása, és a kor korántsem fekete-fehér viszonyainak maratoni elemzése helyett ezúttal az események körül somfordálunk.

Tisza István ellen nem az első, nem a második és nem is a harmadik merényletet követték el 

a világháború végéig. Egy labilis idegállapotú ellenzéki képviselő már 1912-ben, a parlamentben Tiszára lőtt, de célt tévesztett. Másodszor egy huszártiszt próbálkozott, amikor Tisza hazatért az olasz frontról, de ő sem talált. A harmadik merénylet 1918. október 16-án történt, de az is sikertelen volt. Aztán jött 1918. október 31.

Tisza a háború ellen foglalt állást, mégis a háború kirobbantójának tekintették

Röviden keretezve az ügyet: az őszirózsás forradalom napjaira a háborútól szenvedő, elkeseredett tömegek Tiszát tekintették a háborús politika megtestesítőjének, sőt, a háború kirobbantójának. Ebben a vélekedésben, Tisza nevének összemosásában a háborús irányzattal az antant-propaganda és a trianoni utódállamok lobbija egyaránt ludas volt, miközben a háborúpártiságnak épp az ellenkezőjét látjuk az akkori miniszterelnök politikájában: Tisza István a Monarchia utolsó politikusa volt, aki hozzájárulását adta a fegyveres megoldáshoz a trónörökös szerbiai meggyilkolása után, és 

mindent megtett annak érdekében, hogy a háború kitörését megakadályozza.

Tisza háborúellenességének a háború kitörése előtt végtelenül egyszerű oka volt. A vezető politikus a magyar érdeket helyezte az első helyre, a háború pedig győzelem és vereség esetén is a magyar érdek ellen lett volna – ismerte föl. „A Monarchia győzelme esetén attól kellett volna ugyanis tartani, hogy az azzal járó újabb délszláv lakosság bekebelezésével a dualista egyensúly tarthatatlanná válik, a háború elvesztése pedig a történelmi Magyarország megszűnésének rémét vetítette előre. 

Tisza végül erőteljes német nyomásra állt be a háborút pártolók sorába. 

Német birodalmi körök ugyanis kifejezésre juttatták előtte, hogy amennyiben a Monarchia kihasználatlanul hagyja a Szerbiával való leszámolás lehetőségét, akkor elveszíti német szövetségese támogatását. Utóbbi pedig a Monarchia nagyhatalmi státuszának megrendülését, és végeredményben a Szent István-i Magyarország összeomlását eredményezhette volna” – írja Paál Vince történész.

Így Tisza végül „beleállt” a háborúba, ami a saját logikája szerint a kisebbik rossznak számított, mert bízott Németország erejében.

Történészek szerint a háború vége felé egyre többen kérlelték Tiszát, hogy hozza nyilvánosságra a fentieket, a német nyomás döntő szerepét, hiszen mind őt, mind pedig Magyarországot a háború kirobbantójának tekinti a közvélemény: 

Tisza jelezte is, halála előtt pár nappal, hogy a hadüzenet körülményeiről és okairól felvilágosítással szolgál majd, de erre már nem kerülhetett sor. 

Arra is kérték, hogy meneküljön, de nem tette.

Tisza István és Ferenc József egy 1905-ben készült képeslapon

A felesége előtt lőtték agyon

Ahogy írják, a két, külön katonai autóval érkező, 5-5 fegyveres a merényletet „látványosan előre kitervelten, forgatókönyvszerű aprólékossággal hajtotta végre”. 

Az események rövid krónikája: 1918. október 31-én délután öt órakor Tisza István Hermina úti, bérelt villája előtt már Tisza-ellenes jelszavakat kiabált egy beazonosítatlan csoport. Később, hat óra felé kettő katonai teherautó érkezett, melyekből katonaruhás alakok szálltak ki fegyverekkel. 

A villa őrzésére kirendelt rendőrök korábban titokzatos parancsot kaptak a villa azonnali elhagyására, 

így a támadóknak könnyű dolga volt: nyolcan átmásztak a hátsó vaskerítésen, lefegyverezték az egyetlen hátrahagyott rendőrt, majd négyen behatoltak a villába, ahol az inast is semlegesítették. 

Ezt követően hárman az ebédlőbe mentek, ahol maga Tisza István fogadta őket revolverrel a kezében, felesége, Tisza Ilona grófnő és unokahúga, Almássy Denise grófnő társaságában. Különböző források szerint a fegyveresek megkérték a nőket, hogy lépjenek hátra, akik nem engedelmeskedtek. A puskáját Tiszára szögező egyik férfi állítólag azt kiáltotta neki: 

„Ön okozta a háborút!”. Tisza erre tagadólag válaszolt. 

A fegyverek csöve valamikor a levegőbe emelkedett, Tisza valamikor eldobta a revolverét és valamikor rávetette magát az egyik merénylőre. Ezek pár pillanat alatt történhettek. Eldördültek a halálos lövések, az egyik Almássy grófnő arcát is súrolta. A fegyveresek a haldokló Tiszát otthagyták és távoztak.

Kóbor katonák, vagy precízen megtervezett gyilkosság?

A közvetlenül a gyilkosság után indult nyomozás eredménytelen volt, a hatóságok kóbor katonákra hivatkoztak, ami a tervszerű végrehajtást tekintve teljesen valószerűtlen. A Tanácsköztársaság után újra megindult nyomozás már azt állapította meg, hogy a gyilkosság előre kitervelt volt, de 

lényegében semmit sem sikerült megnyugtatóan tisztázni. 

A felbujtással Fényes László újságírót, volt képviselőt, Tisza engesztelhetetlen politikai ellenfelét és a Károlyi Mihály baráti köréhez tartozó Kéri Pál újságírót vádolták meg, de Friedrich István volt miniszterelnök bűnrészessége is felmerült. „A vád szerint a merénylet ötlete Kéritől származott, aki Csernyák Imre századost, a 11-es Katonatanács elnökét is megnyerte tervének, a végrehajtásra pedig a Károlyi-párt köreihez tartozó katonákat sikerült rávenniük” – írják a Tisza-perről.

A per csődjét látva 

Bethlen István miniszterelnök végül lezáratta a Tisza-gyilkosság ügyét. 

A vádlottak egy részét felmentették, vagy ejtették ellenük a vádat, másoknak enyhítették a büntetését, illetve megszüntették a kiadatásukért indított kérelmet.

Tisza felesége és unokahúga sem ismerte föl biztosan a gyilkosokat

Valójában kettő perről beszélhetünk, egy katonai (1920) és egy polgári (1921) perről. „Tanúk serege vonult fel a bírósági tárgyalások során, de mindegyikük csak másodkézből értesült a bűncselekményről, a fent említett, a gyilkosság helyszínén tartózkodó két Tisza-családtagon kívül” – írja Hollósy Katalin.

Anélkül, hogy a részletekbe bonyolódnánk, megjegyezzük: 

a vádemelők nem rossz helyen keresgéltek, ha a vádlottakban jelen lévő potenciált nézzük, 

de végeredményben semmi lényegeset nem sikerült tisztázni. Még Tiszta István szobában tartózkodó felesége és unokahúga sem ismerte föl teljes bizonyossággal a gyilkosokat a vádlottakban, amit úgy is lehet magyarázni, hogy a komoly stressz miatt – pszichológiailag amúgy teljes mértében igazolhatóan – a gyilkosság alatt nullára csökkent a felismerőképességük, beszűkült a tudatuk, meg úgy is, hogy a gyilkosok nem a vádlottak voltak. 

Minden forgatókönyv mellett és ellen érvek sorakoznak, 

de konkrét bizonyíték híján az összes variáció csupán találgatás a jog szempontjából.

Kéri, Fényes, Gärtner és Wilheim-Vágó vádlottak az ítélethirdetéskor
A gyilkosság helyszíne, a Tisza által bérelt, 1900-ban épült Róheim-villa napjainkban (Budapest XIV., Hermina út 45.)

Elképesztő feszültség: az egyik vizsgálóbíró kiugrott az ablakon

Mint kiderült, a katonai per fővádlottjai, Hüttner és Sztanykovszky „a szálakat összekuszálva, számtalanszor módosítottak vallomásaik szövegén.” 

A főszereplőkről, a teljesség igénye nélkül: 

a viszonylag kevés gerinccel rendelkező Hüttner ellen korábban már eljárás indult csalás, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt 

és joggal tartott attól, hogy a Tisza-gyilkosság ügyében is perbe fogják. Így hát, „szorult helyzetéből menekülve, az enyhébb büntetés reményében vállalta a tanú, majd a tettes szerepét is a Tisza-gyilkosságban”, írják róla. Végül 15 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélték, ám 1923-ban meghalt a börtönben. 

Sztanyovszkyt elsőfokon kötél általi halálra ítélték, másodfokon 17 évi fegyházat kapott, 1937-ben szabadult a szegedi Csillag börtönből. Később 

belépett a nyilaskeresztes pártba, 1945 pedig a kommunista párt tagja lett, szóval a színvonal itt is tetten érhető. 

A felbujtással vádolt Kéri Pál újságírót is kötél általi halálra ítélték, de 1922-ben a szovjet kormánnyal kötött fogolycsere-egyezmény alapján Moszkvába került. Pogány József „tanácsköztársasági” népbiztos ellen kiadatási kérelmet adtak ki, mert Ausztriába menekült. Később a Szovjetunióba távozott, ahol a

sztálini tisztogatások során nem mással, mint Kun Bélával együtt vesztette életét.

Jelzi az egész pert jellemző, őrületbe hajló feszültséget, hogy az egyik vizsgálóbíró a tanúvallomás felvétele közben öngyilkos lett, kiugrott a harmadik emeletről. A gyilkosság körülményei most úgy tűnik, örök időre tisztázatlanok maradnak. 

Íme, a korabeli sajtóvisszhang

Ugyan Tisza István életét és halálát is a tiszta és oktalan gyűlölet szélsőséges megnyilvánulásai kísérték, halálakor, 

egyetlen percre az ellenzéki lapok is meghajoltak – először és utoljára – az egykori miniszterelnök teljesítménye és emberi nagysága előtt.

„Mint a szélvész száguldta be a várost a meglepő esemény híre...megdöbbenéssel regisztráljuk a katasztrófát, amely a vértelennek indult forradalmat mégis csak véressé tette.” (Pesti Napló)

„Ezt a sorsot senki sem szánta neki azok közül, a kik vele szemben állottak...Magyarország tragikus sorsával most eggyé lett az ő tragikus sorsa...Holttesténél a kiengesztelődés igéjeként elmondhatjuk talán azt, a mit — a magunk számára — életében is annyiszor elmondottunk: hogy 

az uj Magyarországnak olyan vezéreket kívánunk, mint a milyen vezére ő volt a régi Magyarországnak”. 

(Világ)

„Tisza felelős volt a háború megindításában való részességéért, de a háború-oktalan, céltalan, folytatásáért is...Ez a kivégzés — a mi érzésünk szerint — fölösleges volt. A győztes forradalomnak az ártalmatlanná vált ellenséggel már nem lett volna egyéb dolga, mint az erkölcsi leszámolás”. (Népszava)

„A népharag ölte meg, melyet gyakran ő maga szított, de tragédiájában részvét kíséri a nagytehetségű embert.” (Pesti Hirlap)

„Férfi volt, mindig nyílt, őszinte volt, mindig kész volt meggyőződése utolsó konzekvenciáinak viselésére...

Holt teteménél erényeinek azok is fognak igazságot szolgáltatni, a kit tévedései miatt halálra gyűlölték”. (Ujság)

„A fiatal népuralom emberien nemes részvéttel hajtsa meg győzedelmes lobogóját a koporsó előtt, a melyben ellenfeleinek legnagyobbja nyugszik. Bátor, erős, gránit jellem, minő egész életében volt, maradt Tisza utolsó lehelletéig”. (Pester Lloyd)

„Tisza István tragikus halála megrendít. Keményen és férfiasán halt meg, úgy. hogy egész életében harcolt. Lehetetlen mély emberi részvét nélkül állani ravatala előtt. Meggyilkolták és erre a gyilkosságra nem volt szüksége az emberi jogok diadalmas forradalmának.” (Est)

„A virágos forradalomra vér is fröccsent: Tisza Istvánt tegnap megölték, a mily végzetszerű volt e tragikum, annyira fájdalmas és 

lesujtó, nem utolsó sorban azok számára, kik legélesebben álltak szemben a Tisza politikájával. 

Szomorú volna akkor is, ha a szörnyű tett nem lett volna mindenképpen felesleges és elítélendő, — elítélendő megint csak első sorban éppen azon elvek szerint, melyek a forradalomban győztek.” (Magyar Hirlap)

Tisza István 1917-ben (fotó: Szenes Adolf)

Koncepciós per vagy épp az ellenkezője?

A történészek máig megosztottak a témában. 

Vita zajlik nagyjából mindenben, Tisza szerepétől a gyilkosság és a perek értékeléséig.

Pölöskei Ferenc szerint Bethlen István „akarva, nem akarva, szükségszerűen eltüntette – úgy tűnik, immár örökre – a Tisza gyilkosság rejtélyéhez vezető nyomokat. Annyi vált csak bizonyossá, hogy az előkészítés szálai nem a Nemzeti Tanácstól indultak, s a gyilkosok személye sem azonos a Hüttner-féle vallomáson alapuló ügyészi vádiratban foglaltakkal”. 

Pölöskei és Hajdu Tibor ezen felül úgy véli, hogy koncepciós perrel állunk szemben: Tisza „gyilkosainak pere talán az első modern magyar koncepciós per, ahol legkevésbé az igazi gyilkosok megnevezésére törekedtek”.

Vincze Gábor, vagy Maruzsa Zoltán mindezt máshogy látja: „A per éppen abban különbözik a kommunista időszak koncepciós pereitől, hogy bár itt is voltak, akik valóban szerettek volna koncepciós jellegű pert, 

végül senkit sem ítéltek el azok közül, akik ellen nem volt semmiféle bizonyíték, 

így Károlyi Mihályt sem.”

Nyitókép: Tisza István 1894-ben (fotó: Koller utódai)

 

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 01. 18:27
A MAGYAR JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE is. Az összes eddigi, ráadásul vesztes világháborúba, A JOBBOLDAL rángatta bele hazánkat. S ami még súlyosbitja a bűnüket, hogy mindezt IDEGEN ( osztrák, német) ÉRDEKEKET szolgálva tették
Tommaso
2023. november 01. 09:18
Tisza István az 1100 éves magyar történelem legnegativabb figurája Tisza ugyan szavakban a háború ellen foglalt állást, mégis a háború kirobbantójának tekinthetjük, hiszen az Ő vezetésével ugrott bele Magyarország a Nagy háborúba. Sőt mi több, magyar hajókról, magyar tisztek parancsára, magyar tüzérek lövéseivel kezdődött Belgrád ostroma, és igy a világháború. Ha egy politikus valamit nagyon komolyan gondol, akkor az ellenkezőjét nem ő maga valósitja meg. A Monarchiának Magyarország volt a legnagyobb, legnépesebb tagországa, önálló kormánnyal, önálló Parlamentttel. HA gr. Tisza valóban nem akart volna háborút, Magyaro. nevében nemet kellett volna mondani a Császárnak. Már nem osztrák gyarmat voltunk, hanem a Monarchia ún. társállama. Nem koczkáztatott volna semmit. Ferenc József nem mondathatta volna le, hizyen magyar választások útján került hatalomra. Ráadásul a gazdaságilag nem túl értékes Bosznia birtoklása is inkább osztrák érdek volt, mint magyar.
Tommaso
2023. november 01. 09:15
Az osztrák éredkekért Belgrádot lőni kezdő Tisza valójában Tiszában volt vele (tisztában), hogy öngyilkosság megtámadni Szerbiát , mert az Orosz Nagyhatalom azonnal a védelmükre kel, és nekünk ront. Tisza tehát TUDOTTAN, AKARATTAL vezette hazánkat a végromlásba. A Trianoni Országcsonkitás miatti bűne, igy még megbocsáthatatlanabb!!!
Tommaso
2023. november 01. 09:12
Ezért érvényes a mondás: A MAGYAR JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE is. Az összes eddigi, ráadásul vesztes világháborúba A JOBBOLDAL rángatta bele hazánkat. S ami még súlyosbitja a bűnüket, hogy mindezt IDEGEN ( osztrák, német) ÉRDEKEKET szolgálva tették . A mai magyar JOBBOLDAL sem különb. Ők egyrész imádják a korábbi JOBBOLDALI HÁBORÚS BŰNÖSÖKET. Másrészt ők is idegen ( most épp orosz és kinai ) érdekeket szolgálnak, a magyar nemzeti érdekek helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!