Hőhullám: a film, amely megjósolta a globális felmelegedést

2023. augusztus 19. 12:07

Egy alkotás hatvan éve tökéletesen megjósolta a klímaváltozást. Rekord hőhullámok perzselték fel benne a Földet.

2023. augusztus 19. 12:07
null

2023 nyarán hetente jelentek meg figyelmeztetések világszerte a különféle hőhullámok miatt. Több országban is megdőlt a melegrekord, sőt, a NASA szerint is ebben az évben volt az eddigi legmelegebb nap, majd először június, majd pedig július lett az eddig mértek közül a legmelegebb hónap világszinten. Hawaiin, Kanadában és Portugáliában erdőtüzek pusztítanak, az elmúlt hetekben pedig rekord hőhullámok perzselték fel a Földet, az Egyesült Államokban, Európában és Kínában.

Feszült telefonálás a "A nap, amikor a Föld lángra lobbant" című filmből, még a hőhullám előtt
Forrás: Képernyőkép/A nap, amikor a Föld lángra lobbant

Mennyi a Föld átlaghőmérséklete?

Az átlaghőmérséklet a Földön 1,1 Celsius-fokkal haladta meg 2022-ben az iparosodás előtti szintet a Copernicus európai intézet adatai szerint. Nyilvánvalóan az idei évre még nincsenek adataink, viszont az kijelenthető, hogy feltehetően idén túl fogjuk lépni a tavalyi rekordokat, az éghajlatváltozás tehát igen komoly dolog.

Szibériában például idén júniusban 39,6 celsius fokot mértek. A NASA ezzel kapcsolatban egy brutális világtérképet adott ki, amelyen látható, hogy gyakorlatilag mindenhol, ahol ember él a Földön, drasztikusan, akár 3 fokkal nőtt a hőmérséklet. Az pedig csak hab a tortán, hogy 2023 júliusa volt 1880 óta a legmelegebb hónap.

Hőhullám: volt egy film, ami megjósolta a globális felmelegedést

Az 1961-es brit „A nap, amikor a Föld lángra lobbant” című sci-fi tökéletesen jósolta meg a hőhullámok, és a globális felmelegedés hatását. Sajnos a film kiválóan szemléltette azt is, hogy hogyan reagál a klímaváltozásra az emberiség, s hogy az emberi tevékenység milyen hatással lehet a bolygónkra, hogyan vezethet az a pusztulásunkhoz.

Érdekesség, hogy a film kísértetiesen hasonlít az Alkonyzóna sorozat egy epizódjához is. Egy csoport lelkes újságírót követ, akik megpróbálják felfedni az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban történt egyidejű nukleáris robbanások hátterét, amelynek következtében a Föld forgástengelye eltolódott, a globális klíma felborult, s a bolygónk szó szerint halálossá vált.

„A nap, amikor a Föld lángra lobbant” – mihelyt a forgástengely megváltozásától eltekintünk – megdöbbentően pontos „jóslásán” a film vizualitása is rendkívüli. A fekete-fehér képsorok mellett utólag színezett jelenetek is felbukkannak, amelyek tovább fokozzák a nézőben a perzselő hőség érzetét, még jobban kiemelik a történet mondanivalóját.

Az effektek minősége is remek. Kiváló példa a film arra, hogy (nyilvánvalóan) már a számítógépes trükkök előtt is készítettek olyan filmeket, amelyek hatásfoka az évtizedek alatt sem csökkent.

A hőhullámok miatt perzselő világ. Forrás: Képernyőkép/A nap, amikor a Föld lángra lobbant

Figyelmeztetés az éghajlatváltozásra és a globális katasztrófára

A rendező Val Guest és Wolf Mankowitz forgatókönyvíró keményen figyelmeztetik a társadalmat a nukleáris bomba és az éghajlatváltozás veszélyeire. Egyértelmű üzenettel operál a film:

meg kell védenünk a bolygónkat a globális felmelegedéstől, s minden erőnkkel meg kell akadályozni a nukleáris fegyverek bevetését, különben kipusztulunk.

Az elmúlt hetek fentebb már emltett rekord hőhullámaival, valamint a világ országainak országanak kapcsolódó ígéretei ellenére is emelkedő globális hőmérséklettel „a nap, amikor a Föld lángra lobbant” című film sokkal több, mint „csak” egy régi sci-fi klasszikus. Összeértek a film kapcsán a valóság és a fikció párhuzamos szálai s pechünkre nem csak az űrhajók váltak valósággá. A film ugyanis több mint hatvan évvel ezelőtt rámutatott a jelenleg is zajló globális felmelegedés problémáira és veszélyeire, ráadásul fájdalmasan pontosan.

Nyitókép: Képernyőkép

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2023. augusztus 20. 07:32
A görög tüzeket emberi tevékenység okozta. Gyujtogatás.
falcatus-2
2023. augusztus 19. 21:56
Ugandai Bubu falcatus-2 2023. augusztus 19. 20:09 https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/downloads/report/IPCC_AR6_SYR_LongerReport.pdf...2 A legélesebb késnek ugandába, wiki: IPCC = Világmeteorológiai Szervezet (WMO) az Egyesült Nemzetek Környezeti Programjával (UNEP) közösen 1988-ban hozta létre  az alábbi célra: "Az IPCC feladata, hogy tudományos, szakmai és társadalmi-gazdasági információk biztosításával segítsen egy átfogó, objektív és átlátható képet alkotni az emberi faj okozta klímaváltozás kockázatairól, annak lehetséges hatásairól, illetve az alkalmazkodás és megfékezés lehetőségeiről. Az IPCC NEM FOLYTAT KUTATÁSOKAT és NEM KÍSÉRI FIGYELEMMEL az ÉGHAJLATRA VONATKOZÓ ADATOKAT, vagy más idetartozó paramétereket.Még egyszer: az IPCC saját alapító okirata szerinti deklarációja alapján is nem más, mint egy politikai gittegylet. Kell még valamit mondanom Ildikó?
falcatus-2
2023. augusztus 19. 21:35
Ugandai Bubu falcatus-2 2023. augusztus 19. 19:56 Ja, ideszerkesztett valami, a hiteles OMSZ adatok, amin meteorológusok évtizedek óta ezer órákat dolgoztak, mi? Bubu! biztosan van Ugandában is legalább egy 8 általánost sikerrel abszolvált tökfilkó, aki értelmezni tud egy pofon egyszerű grafikont. Arról beszélek, amit idetolt és fogalma sincs mit mutat. Nyugtasson meg, nem Bubu a legélesebb kis ildikóék fiókjában.
falcatus-2
2023. augusztus 19. 21:29
Ugandai Bubu falcatus-2 2023. augusztus 19. 19:52 Bubu! Biztos, hogy a legélesebb kést küldték ide a maki majom karámból, mert akkor aggódni kezdek, hogy 3 év múlva már választás előtt közfelkiáltással kikiálthatják orbanisztánban a 3/4-et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!