A mainstream középszerűsége – kiosztották az idei Oscarokat, itt vannak a nyertesek!

2023. március 13. 06:12

Az a film nyerte meg a legjobb film díját, amelyikre a legkevésbé számítottunk, miközben több kiváló film üres kézzel ment haza.

2023. március 13. 06:12
null
Varga Mátyás

Legjobb film: Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb rendező: Daniel Scheinert és Daniel Kwan (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb külföldi film: Nyugaton a helyzet változatlan

Legjobb női mellékszereplő: Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb férfi mellékszereplő: Ke Huay Quan (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb női főszereplő: Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb férfi főszereplő: Brendan Fraser (A bálna)

***

Hétfőn hajnalban kiosztották az idei Oscar-díjakat. A Minden, mindenhol, mindenkor 7 jelölését tudta díjra váltani a 11-ből, míg az igazán érdemesek, a Sziget szellemei, vagy éppen a Fabelmans vagy a Tár üres kézzel ment haza.

A legjobb színész díját a nagy visszatérő, Brendan Fraser kapta – aki a Múmia-filmekből lehet ismerős, karrierje az első aranykorát 2000 tájékán élte, ami után a nagy hollywoodi gépezet csúnyán elbánt vele. De ne szaladjunk ennyire előre!

Értékelő cikkünk az Oscar-nyertesekről!

Legjobb film

A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte meg a 95. Oscart, s még mindig nem fér a fejembe, hogy miért. Nagy meglepetés volt, amikor bejelentették, hogy ez a hollywoodi mértékben olcsó, csupán 25 millió dollárba kerülő, leginkább kakofóniához hasonlító, a multiverzum elmélettel eljátszadozó film 11 jelölést gyűjtött össze. Még nagyobb meglepetés volt, amikor megnéztem a filmet, s kiderült, hogy nemes egyszerűséggel nem jó. Nem is bűn rossz, egészen egyszerűen csak unalmas és annyira középszerű, amennyire középszerű egy film lehet. Egy értelmetlen, szürreális vízió, amiben végigkungfuzzák a multiverzumot, de legalább szerepelnek benne virsliujjú emberek és beszélő kövek – csakhogy a kedves olvasó meg tudja határozni a film színvonalát.

A filmnek csak Jamie Lee Curtis talán túlságosan is valóságos adóellenőre az egyetlen pozitívuma – aki aztán meg is kapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, talán inkább életműdíjként, mintsem az adott szerepe által megkövetelt alakítás díjazásaként.

Viszont egy dolog mellett nem szabad elmenni. Sokan a Minden, mindenhol, mindenkort tartják az idei Oscar-gála legnagyobb nyertesének, de a valóságban az A24 stúdió volt az. Az A24 stúdió lett a legelső stúdió, aminek a filmjei minden főbb Oscar-díjat megnyertek egy évben. Tőlük került ki a legjobb film, legjobb rendező, legjobb női és férfi mellékszereplő, legjobb női és férfi főszereplő díjazottja is. A stúdió által készített filmek

úgy kaptak 17 jelölést és ebből 9 díjat, hogy filmes körökön kívül nem igazán ismerik ezt a nevet,

nem úgy, mint a Warner Bros., Disney, Paramount vagy éppen a Universal stúdió neveit, amiknek a filmjei üres kézzel tértek haza.

A Steven Spielberg által rendezett, életrajzi ihletésű Fabelmans egy díjat se kapott, ahogy Martin McDonagh zseniális Sziget szellemeit se tartotta méltónak az Akadémia egyetlen egy aranyszobrocskára sem.

Hasonló sorsra jutott a #MeToo mozgalmat kiveséző Tár is, ahogy az Elvis, Babylon és a Szomorúság háromszöge is.

De cserébe az ázsiai piacon legendássá vált akciószínésznő, Michelle Yeoh személyében megszületett az első ázsiai nőnek odaadott Legjobb női főszereplő díj. (Aki amúgy Cate Blanchet zseniális karmestere elől happolta el a díjat).

Érdekes még az RRR nevű bollywoodi film díja is, amiről hazánkban alig lehetett hallani, míg amerikai filmes körökben meglepően felkapott lett az abszurd és gyakorta értelmetlen akciójelenetekkel operáló, komolyan vehetetlen (hivatalosan) filmdráma.

Szintén érdekes még, hogy a díjátadón az oroszok legyőzték az ukránokat, ugyanis egy Navalnijról szóló orosz dokumentumfilm nyerte meg a legjobb dokumentumfilm díját, míg a háborús övezetben lévő árvaházról szóló ukrán film alulmaradt.

Miért a Minden, mindenhol, mindenkor nyert?

Az Oscar szavazórendszere egészen különleges. Az a film tud a legnagyobb eséllyel nyerni a jelöltek közül, amelyik a legkevésbé megosztó. A hivatalos indoklás szerint úgy van a rendszer kialakítva, hogy az a film nyerje meg a Legjobb film Oscarját, amelyiket az Akadémia legtöbb tagja kedvelt.

Ez a valóságban úgy néz ki, hogy a tagoknak egy listát kell leadniuk, ahol sorrend alapján pontozódnak a filmek, amelyik pedig a legkevesebb pontot érte el, annak a pontjait újraosztják, s a „második legjobb” kapja a maximum pontot. Ezt az algoritmust addig ismétlik, amíg „csak egy legény van talpon a vidéken”. Itt vérezhetett el a jelöltek nagy része: azért nem a Tár nyert, mert bár sokan zseniálisnak tartották, tartottuk, viszont

sokaknak nem tetszhetett az, hogy mert kritikával élni a #MeToo és a cancel culture kapcsán.

Van díj, ami jó helyre ment

 

Brendan Fraser hivatalosan is visszatért. A kilencvenes-kétezres évek nagy kalandfilmszínésze megkapta a negyedtonnás meleg angoltanár megformálásáért az Oscart – egyébként jogosan. Frasernek ez a díj azt jelenti, hogy visszafogadja a filmvilág: 2003-ban állítólag szexuálisan zaklatta Philip Berk, a Hollywood Foreign Press Association akkori elnöke, ami kis közelítéssel derékba törte a színész karrierjét. Ezt csak tetézték az akkoriban felszínre törő egészségügyi problémák, amiket a kalandfilmjei forgatásán szedett össze. Mindenesetre a Bálna

meghozta neki a várva várt aranyszobrot,

viszont a film meglepő módon a Legjobb haj és smink kategórián kívül máshol nem tudott tündökölni.

Hasonlóan jó helyre ment a Legjobb külföldi film díja is, mert a Nyugaton a helyzet változatlan (bár sokadik feldolgozása a legendássá vált háborús könyvnek)

valóban a legjobb idei külföldi film a jelöltek közül,

ahogy jó helyre ment a Legjobb operatőr, Legjobb filmzene, Legjobb hang, Legjobb animációs film és a Legjobb speciális effektek díja is.

Csak azt a fránya Legjobb film díját sikerült elbaltáznia az Akadémiának. Úgy tűnik, igaz a Halál Velencében egyik legerősebb idézete: tényleg a középszerűség rejlik a mainstream mélyén.

***

Legjobb film: Minden, mindenhol, mindenkor
Legjobb rendező: Daniel Scheinert és Daniel Kwan (Minden, mindenhol, mindenkor)
Legjobb külföldi film: Nyugaton a helyzet változatlan
Legjobb dokumentumfilm: Navalnij
Legjobb női mellékszereplő: Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor)
Legjobb férfi mellékszereplő: Ke Huay Quan (Minden, mindenhol, mindenkor)
Legjobb női főszereplő: Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor)
Legjobb férfi főszereplő: Brendan Fraser (A bálna)
Legjobb eredeti forgatókönyv: The Daniels (Minden, mindenhol, mindenkor)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Woman Talking (Sarah Polley)
Legjobb operatőr: James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan)
Legjobb filmzene: Volker Bertelmann (Nyugaton a helyzet változatlan)
Legjobb eredeti dal: RRR
Legjobb hang: Top Gun: Maverick
Legjobb animációs film: Guillermo del Toro: Pinokkió
Legjobb animációs rövidfilm: The Boy, The Mole, The Fox and The Horse
Legjobb élőszereplős rövidfilm: An Irish Goodbye
Legjobb rövid dokumentumfilm: Az elefántsuttogók
Legjobb vágás: Mindenki, mindenhol, mindenkor
Legjobb speciális effektek: Avatar – A víz útja
Legjobb haj és smink: A bálna
Legjobb jelmez: Fekete Párduc: Mindörökké Wakanda
Legjobb production design: Nyugaton a helyzet változatlan

Minden, mindenhol, mindenkor Daniel Scheinert és Daniel Kwan (Minden, mindenhol, mindenkor) Nyugaton a helyzet változatlan Navalnij Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor) Ke Huay Quan (Minden, mindenhol, mindenkor) Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor) Brendan Fraser (A bálna) The Daniels (Minden, mindenhol, mindenkor) Woman Talking (Sarah Polley) James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan) Volker Bertelmann (Nyugaton a helyzet változatlan) RRR Top Gun: Maverick Guillermo del Toro: Pinokkió The Boy, The Mole, The Fox and The Horse An Irish Goodbye Az elefántsuttogók Mindenki, mindenhol, mindenkor Avatar – A víz útja A bálna Fekete Párduc: Mindörökké Wakanda Nyugaton a helyzet változatlan

Nyitókép: Patrick T. Fallon / AFP

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kenyérre kenhető konzervatív
2023. március 13. 14:51
Hát én részemről maradok középen. Örülök, hogy tarolt a film, a tavalyi év legnagyobb meglepetése volt, teljesen váratlan, óriási szívvel. Darren Aronofsky filmjeinek nagy többségét szeretem, de egy Fekete hattyú, vagy Anyám! után ez közepes volt, igazából a színészek vitték a filmet a hátukon Sadie Sinkkel (Max a Stranger Thingsből) az élen, a többit meg nem láttam, vagy azért, mert nem érdekelnek, vagy azért, mert kábé öt éves lemaradásban vagyok filmek terén. Egészen elképesztő, hogy egyesek mennyire szélsőségesen nézik a világot, akármelyik oldalon, hogy már ebbe is bele kell magyarázni azt, hogy azért az ázsiaiak vitték a fő díjakat, mert Amerikában társadalmilag már a színesbőrű csoportok legaljára kerültek. Azt szó nélkül elfogadom, ha valakinek nem tetszett a film, mint film. Én is elutasítom a woke-ot, meg a cancel culture-et, meg a lobbit, meg minden szart, de most azért ne nézzek például Wachowski filmet, mert fivérekből nővérek lettek? Azért ne nézzek több Sean Penn filmet (szándékosan őt emeltem ki, de nyilván lehetne sorolni a neveket napestig), mert világ életében liberális volt? Ez már kezd egyeseknél annyira röhejes méreteket ölteni, mint amikor beleszálltak az Xboxba, hogy a fogyasztásmutató opció berakásával klímaaktivistákat akarnak nevelni a gyerekekből. Mi felnőttek láttunk már mindent, szerintem el tudunk vonatkoztatni, a gyerekeket viszont tényleg hagyják békén.
Ricsibmf
2023. március 13. 12:28
Michelle Yeoh játszotta a Tigris és Sárkány főszerepét is! Azért is megérdemelné!
fado
2023. március 13. 11:58
Tudatos Elsötétedés Kora.
korona.2.0
2023. március 13. 11:22
MINDEN KAMU ! A Hazugság Birodalmában kell élnünk, mert még élünk. A tudatlan és jámbor emberek mindent elhisznek. További törekvések vannak folyamatban, hogy még a tudományos tényeket is folyamatosan lebontják és ez is a zsidók maszlagai világszínten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!