Interneten is elérhető a pécsi egyházmegye levéltári iratanyagának egy része

2018. március 24. 10:02

Immár az interneten is elérhető a pécsi katolikus egyházmegyei levéltár iratanyagának egy része: a többi között anyakönyvek, helytörténeti dokumentumok, jegyzőkönyvek váltak online hozzáférhetővé.

2018. március 24. 10:02

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató kiemelte, hogy a levéltár igen gazdag iratanyaggal rendelkezik. Az egyházmegyei és a püspöki levéltár dokumentumai mellett a káptalani szövegek és a plébániák levéltári gyűjteménye is megtalálható a pécsi székesegyház melletti épületben.

Az iratok egy részét szakemberek digitalizálták az elmúlt három évben, hogy a kutatók a világhálón keresztül is hozzáférjenek a dokumentumokhoz.
 Azok közül iktatókönyvek, 1895 utáni anyakönyvi másodpéldányok, az egykori egyházmegyei tanfelügyelőséghez köthető iratanyag, jegyzőkönyvek, helytörténeti dokumentumok, valamint a családfakutatásokhoz hasznos plébániai iratok – köztük keresztelési, házassági és halálozási anyakönyvek – kerültek a tárhelyre.

Kitértek arra is, hogy adat- és személyiségvédelmi megfontolások miatt az 1925 után keletkezett dokumentumok ugyanakkor nem kutathatóak.
A jelenleg elérhető állomány folyamatosan bővül; az e-archívum szolgáltatásai bankkártyás előfizetéssel vehetőek igénybe: a felhasználók kéthetes, negyedéves és egész éves előfizetés közül választhatnak.

A levéltári iratanyagok az e-archivum.pecsiegyhazmegye.hu oldalon keresztül hozzáférhetőek.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Demonic infestation
2018. március 24. 10:39
Dicséretes, de ez megint tipikusan az a dolog amit nem minden megyének/falunak saját magának kéne megcsinálnia, hogy aztán egymillió különféle honlapon legyen tízmillió adatbázis. Hanem tessék egy központi, könnyen áttekinthető és használható levéltári portált csinálni ahol egy helyen megtalálható minden. Pl az arcanum/hungaricana nagyon jó alapokkal és hatalmas adatbázissal és tapasztalattal rendelkezik, az jó kiindulási alap lehetne csak gondolom politikai okból feketeseggűek lettek valamiért.
3M..
2018. március 24. 10:26
Az ügynökakták mikor lesznek nyilvánosan is publikáhatóak? Már a XXI. században élünk! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!