Minden balatoni strandon alternatívát állítana a hekknek és lángosnak Bezerics Dániel, mindezt persze hosszú távon
2017. február 25. 14:10
Helyi alapanyagokból kínálna alternatívát a part menti hekknek és lángosnak, emellett kifejezetten fájlalja, hogy tiltott a halászat a Balatonon. Bezerics Dániel a lehető legtöbb balatoni strandon ott szeretne lenni franchise-alapon működő új vállalkozásával, a cél érdekében a Kishableányból is kiszállt.
2017. február 25. 14:10
p
0
0
40
Mentés
„Semmiféle hadüzenetről nincs szó” – mondja a Mandiner érdeklődésére Bezerics Dániel a Hold utcai piacon tartott sajtótájékoztatóján, miután töltött egy pohárral friss, 2016-os irsai olivérből készült Szexi névre keresztelt habzóborából. „Sofőr vagy BKV-s adag?” – kérdezi, és ebből a könnyed-itatós borból nyugodtan be lehet vállalni utóbbit is. A keszthelyi vállalkozó itt mutatta be pulled ponty névre keresztelt újítását: egy füstölt ponttyal, tormás házi majonézzel és friss bébispenóttal készülő bagelt. És ha már megkóstoltuk az idei szezon nagy dobását, nagyra törő terveiről is mesélt.
Bezerics Dániel elmondta, kiszállt a badacsonytomaji Kishableányból, hogy minden idejét és energiáját a Pavilonnak szentelje. Ez egy Keszthelyen, a Főnix-kikötőben április 29-én nyíló hely, amit idővel olyan franchise-zá szeretne fejleszteni, ami minden part menti településen minőségi alternatívát kínál a hekkes-lángosos büféknek. A következő állomás Keszthely után Fonyód lesz. A kínálatról megtudtuk: a Hold utcai piacon is kóstolt pulled ponty bagel 950 forintba kerül, lesz hurka-kolbász is 1300-1500 körül, ételeik nagy része 950-2000 forint közé esik majd. „Ezt a koncepciót mindenféle objektumra rá tudjuk húzni: meglévő strandbüfékre, klasszikus pavilonsori-borozósori ingatlanokra. Viszonylag kis helyen kialakítható az a konyhatechnológia, amivel az előkészített, konyhakészen kiszállított alapanyagok kiadhatók a vendégek számára.”
A franchise láncban résztvevőket várja, akár új partnereket is.
Az alapanyagokat Keszthely 30-50 kilométeres körzetéből származó, eddigi gasztrós vállalkozásainál már bevált termelőktől szerzi be Bezerics. Egy nagy gondja van csak, a hal. Abból ugyanis nem tud balatonit venni, a kormány ugyanis egy ideje – erősen kedvezve a hobbihorgászoknak – betiltotta a balatoni halászatot. „Számunkra az egy fájó, neuralgikus pont, hogy nem vásárolhatunk a tóból halat. Nagyon szeretnénk, és reméljük, hogy a közeljövőben lesz arra legális út, hogy a balatoni hal eljusson vendégeink tányérjaira” – mondta a Mandinernek Bezerics Dániel, aki addig is környékbeli haltenyésztőktől szerzi be a tokhalat, a süllőt, harcsát és pontyfilét.
Ez mind szép és jó, de ki fog itt dolgozni? Bezerics szerint a balatoni munkaerőhiányról szóló rémhírhullám nem nagyon tükrözi a valóságot. „Azon kell dolgozni, hogy munkavállaló és munkáltató kölcsönösen megtalálja a bizalmat” – mondja a vállalkozó, aki egész éves alternatívát szeretne kínálni a nála dolgozóknak, hogy ne kelljen minden egyes szezon elején nulláról elkezdenie. Személy szerint az utánpótlásra helyezné a hangsúlyt, már tanulóéveik alatt bevonná a környékbeli idegenforgalmi képzésekben részt vevőket a tóparti turizmusba. Könnyen lehet, hogy már idén nyáron is páran közülük szolgálják ki Bezerics vendégeit a birtok saját borával és szörpjeivel.
„A német feldolgozóipar zsugorodik, eközben a hozzá kapcsolódó magyar bővül – ez élesen mutatja, hogy a magyar konnektivitási stratégia működik” – mondja lapunknak az ír közgazdász, a Magyar Külügyi Intézet vendégkutatója. Kifizetődő közvetítő államnak lenni a Kelet és a Nyugat között? Milyen mozgástere lesz Magyarországnak a multipoláris világrendben? Interjúnk.
Megbecsülésre méltó, világszerte irigyelt regionális integráció részei lettünk, de van még mit elfoglalni. Brüsszelt, vagy legalább a méltó helyünket benne. Kohán Mátyás írása.
Egyre közelebb a nyári kánikula, május végétől már kimondottan meleg időre számíthatunk, így időszerű az a kérdés, hogy mikortól öltözhetünk át fürdőruhába.
Márciusban ismét növekedett a vendégéjszakák száma Magyarország minden régiójában. A turizmust jellemzően az Európából érkező vendégek hajtották, de érdemben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma is. Ezek a tendenciák hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez.
A 20K22 önkénteseit az előző választáson zavarkeltéssel is megbízhatták a szavazatszámlálás mellett.
p
0
0
3
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 40 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nicknamenick
2017. március 27. 18:00
konkrétan miért is fikázzátok itt többen is, hogy egy magyar fiatalember érdekes és a hekknél rendesebb ételt akar árulni a Balatonnál a saját kockázatára?
árt ez a próbálkozása vmelyikőtöknek?
esetleg a szóbanforgó szendvicset kóstolta vmelyikőtök?
...vagy csak megint ingyen volt az arc és név nélkül való mocskolódás, és jöttetek kiböfögni magatokat?!
szánnivaló az ilyen viselkedésetek - és jó, ha tudjátok hogy ez mennyire NEM magyar!
(hiába is szeretnétek azzal verni a melletek...)
Helyi anyagból alternatívát kínálna a hekknek, ez még okés, de a lángos??? Milyen alapanyagból csinálják a lángost?
Amúgy a lángossal semmi baj. Ami hiányzik sztem a balatoni büfékből, az a friss gyümölcs. A dinnyeszezonban nem képesek egy kis hűtött dinnyét árulni, otthonról kell vinni.
"pulled ponty" Ez aztán a kacifántos név: a magyarok az angol-magyar szótárban fogják nézni, hogy mi az a "ponty", a külföldiek meg a magyar-angolban, hogy mi az a "pulled".