Keressük minden idők huszonöt legjobb magyar fantasztikus regényét

2016. október 22. 21:18

Az interneten megszámlálhatatlan mennyiségű „legjobb SFF-könyvek”-lista van, amely főleg a műfaj angolszász klasszikusaira koncentrál. Nem találni viszont egyetlen olyan listát sem, ami a legjobb magyar könyveket gyűjtené össze. Mi most olvasóinkhoz fordulunk: tegyük össze a huszonöt legjobb magyar fantasztikus regény listáját.

2016. október 22. 21:18
Pintér Bence

A szavazást lezártuk, a lista itt érhető el!

*

A minap a Molyon előkerült egy olyan metalista, ami hatvanöt különböző „legjobb sci-fi”-lista eredményét gyúrta egybe. Az egyik tanulság az, hogy van hatvanöt ilyen lista, sőt, valószínűleg még több is, amely sci-fi és fantasy legjobbjait próbálja rendszerezni, persze főleg a műfaj angolszász szerzőit az előtérbe emelve. Hasonló témájú magyar listára azonban nem bukkantunk – nem hogy hatvanötre, hanem egyre sem. Pedig jó lenne egy ilyen listát odatenni a magyar fantasztikum helyzetéről szóló cikksorozat mellé.

Itt van hát a feladat: keressük azt a huszonöt, a kezdetektől 2010-ig bezárólag megjelent magyar sci-fi- és fantasy-regényt, amelyet etalonként állíthatunk a mai olvasók elé, vagy legalábbis még mindig jó szórakozást nyújtanak. Olyan műveket, amelyeket nem csak keletkezésükkor, de ma, vagy akár ötven év múlva is érdemes lesz olvasni; amelyek valami merészről álmodtak, vagy kivételes tehetséggel örökítettek meg egy történetet.

Első körben várjuk a nevezéseket kommentben itt, a Molyon és a Facebookon szerda (10. 26.) éjfélig; második körben az ebből összesített listából összerakunk egy szavazást, amely alapján eldől majd, hogy mi kerül a végső listára. Egy ember az első körben akármennyi könyvet jelölhet, csupán annyi a megkötés, hogy 2010 előtti, magyar szerző által írt sci-fi- vagy fantasy-regény legyen.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dyta Kostova
2016. október 27. 23:15
Harrison Fawcett: Katedrális Zsoldos Péter: Távoli tűz László Zoltán: Hiperballada És itt el is fogyott részemről. Én sem értem, miért 2010-ig lehet gondolkodni. Ha ez a határ nem lenne, még az alábbi művek kerültek volna fel a listára: Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben Moskát Anita: Horgonyhely Kleinheinz Csilla: Ólomerdő Brandon Hackett: Az időutazás napja On Sai: Scar Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól Pintér Máté-Pintér Bence: A szivarhajó útja A könyveket nem tettem sorrendbe, hanem írtam, ami nálam szóba jöhetne.
hf1863
2016. október 27. 13:48
Babits Mihály: Elza pilóta Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó
kaltran
2016. október 25. 12:18
Az igazi magyar sci-fik (mint ahogy az igazi nem magyar sci-fik is)az 1950-1975 közötti időszakban születtek, amikortól fogva a világ már kezdett totálisan meghülyülni. Mára teljes a káosz. A manapság keletkezett sci-fik nullák, vagy ötletesek ugyan, ám hányingert keltő tartalmúak, ennek vezér(pokol)hajója a 2312. Tehát: 1. Csernai Zoltán: Titok a világ tetején 2. Botond Bolics György: Ezer év a Vénuszon 3. Botond Bolecs György: idegen bolygón született 4. Fekete Gyula: Kész sziget (Szimaren) 5. Szentmihályi Szabó Péter: A sebezhetetlen Több nincs akit felsorolhatnák, a többi mind külföldi, de elárulhatom, hogy Ray Bradbury messze magasan vezeti a sort.
Baranyi József
2016. október 25. 12:18
Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!